Paü'de "Müslüman Bilim Adamlarının Bilim ve Teknolojiye Katkıları" Konferansı
Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, Müslüman bilim adamlarının medeniyet ve kültür sahasında kısa zamanda kendilerini tüm dünyaya kanıtladıklarını belirterek, "Batı Orta Çağ'da karanlık çağını yaşarken, İslam'ın altınçağı olarak da adlandırılan bu dönemde Müslümanlar buluşlarıyla pek çok alanda...
Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, Müslüman bilim adamlarının medeniyet ve kültür sahasında kısa zamanda kendilerini tüm dünyaya kanıtladıklarını belirterek, "Batı Orta Çağ'da karanlık çağını yaşarken, İslam'ın altınçağı olarak da adlandırılan bu dönemde Müslümanlar buluşlarıyla pek çok alanda bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur" dedi.
Pamukkale Üniversitesi "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri" çerçevesinde İlahiyat Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen Müslüman Bilim Adamlarının Bilim ve Teknolojiye Katkıları adlı konferansın konuğu Prof. Dr. Mehmet Bayraktar oldu.
PAÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen konferansa PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulhamit Birışık, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Müslüman Bilim Adamlarının Bilim ve Teknolojiye Katkıları başlıklı konferansının konuğu olan Prof. Dr. Bayraktar birikimlerini PAÜ öğrencilerine aktardı.
"Osmanlı döneminde çiçek aşısı bulundu"
Felsefe tarihi, İslam felsefesi tarihi, bilim tarihi, bilim felsefesi gibi alanlarda akademik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Bayraktar, Müslüman bilim adamlarının matematik, astronomi gibi bilimlere kazandırdıklarıyla, günümüz teknolojisine yaptıkları katkılardan bahsetti. Bayraktar konuşmasına bilim felsefesi üzerine birkaç söz söyleyerek başladı. İslam dünyası bilginlerinin bilim alanındaki büyük başarılarını hatırlatan Prof. Dr. Bayraktar, bilim ve teknoloji alanlarında dünya bilim tarihine yapılan katkılara dair matematiğin yanı sıra çeşitli gözlemevlerinde çalışmalar yürüten ve sıfırı sayı olarak kullanan Harezmi'yi, 'zero' kelimesinin Arapça'dan diğer dillere geçtiğini, Pasteur'dan önce İstanbul'da Osmanlı döneminde çiçek aşısının bulunmasını, astronomi ve matematik alanında Biruni ve Batı'da kimyanın babası olarak tanınan ünlü kimyacı Cabir bin Hayyan ve daha birçok Müslüman bilim adamının bilgilerini katılımcılara aktardı.
"Kısa zamanda kendilerini tüm dünyaya kanıtlamışlardır"
İslam uygarlığının, bilim ve teknoloji alanlarında büyük atılımlar gerçekleştiren ve bugün insanlığın ortak hafızasında yer etmiş önemli bilim adamları yetiştirdiğine vurgu yapan Bayraktar, "Müslüman bilim adamları teknik ilimler, tıp, astronomi, matematik ve kimya gibi birçok alanda önemli neticeler elde etmişlerdir. Medeniyet ve kültür sahasında kısa zamanda kendilerini tüm dünyaya kanıtlamışlardır. Batı Orta Çağ'da karanlık çağını yaşarken, İslam'ın altınçağı olarak da adlandırılan bu dönemde Müslümanlar buluşlarıyla pek çok alanda bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur. İslam bilginlerinin eserlerinin Latince'ye ve diğer dillere çevrilmesiyle de kendilerinden sonra gelen bilim adamlarına yol gösterici olmuşlardır" dedi.
Konferans boyunca İslam bilginlerinin, bilimsel alanda yaptıkları birbirinden değerli çalışmaları etkileyici ve ayrıntılı bir biçimde aktaran Prof. Dr. Bayraktar öğrencilerin sorularını yanıtladı. - DENİZLİ