Haberler

Paü'den Elektrikle Çalışan 5 Araç

Abone Ol

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknik Bilimler Yüksek Okulu, farklı yöntemlerle ve elektrikle çalışan beş araç prototipi üretti.

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknik Bilimler Yüksek Okulu, farklı yöntemlerle ve elektrikle çalışan beş araç prototipi üretti. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ; kentin simgeleri Pamukkale, Horoz, Laodikeia, Tripolis ve Cumhuriyet adı verilen beş araç prototipiyle okul bahçesinde deneme sürüşüne çıktı. Biri güneş enerjili, dördü aküden sağlanan elektrikle çalışan araçların 50 kilometre hıza ulaşabildiği kaydedildi.

PAÜ Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk başkanlığındaki Delta ekibi tarafından 2.5 yıl süren çalışmalar sonucu farklı yöntemlerle ve elektrikle çalışan beş araç prototipi üretildi. Öğretim görevlileri Şenol Koç ve Ali Çetinoğlu ile bölüm öğrencilerinin de yer aldığı ekip; araçlara Pamukkale, Horoz, Laodikeia, Tripolis ve Cumhuriyet isimlerini verdi. Üretilen beş aracın test sürüşleri Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'nın da katılımıyla Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nun bahçesinde yapıldı. Üretilen beş araca da binerek test sürüşünü gerçekleştiren Rektör Bağcı, okul bahçesinde öğrencilerle konvoy oluşturarak tur attı.

HER MODELİN ÖZELLİĞİ FARKLI

Geliştirilen her modelin farklı özelliklere sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk, "Her model farklı özeliklere sahip. Laodikeia modeli doğrudan güneş enerjisi ile çalışıyor. Diğer modeller elektrik enerjisini akülerden almakta olup akü şarj maliyeti sıfırdır. Çünkü bu akülerin şarjı yine aynı proje kapsamında gerçekleştirilen mobil şarj istasyonundan sağlanıyor. İstasyon güneş enerjisini paneller vasıtası ile elektriğe çevirmekte bu elektrik de akülerin şarjında kullanılmaktadır" dedi.

GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI SARAYOR

Horoz modelinde çift elektrik motor kullanıldığını, gövdesinin polikarbon çelik kaplama olduğunu belirten Doruk, "Hızı saatte 50 kilometreye kadar çıkabilen araçlarda ortalama menzil 50 kilometre civarında olup menzil artışı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Cumhuriyet modelinde gövde ahşap olup tamamen ekolojik bir araçtır. Hem çevreye uyumlu hem de sıfır emisyonlu araçtır. Pamukkale modeli arazi şartlarına uygun spor ve eğlence modeli olarak geliştirilmiştir. Tripolis modeli fiber gövdeli spor modeldir. Araçlar ön prototip olarak hazırlanmış olup gayet başarılı sonuçlar alınmıştır. Araçların kesin prototip çalışmaları ve seri üretim imkanları için çalışmalar devam etmektedir" diye konuştu. - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pamukkale Üniversitesi Hüseyin Bağcı Denizli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title