Pera Film'de Aklım Nerede?Sinemada Psikiyatri
Sonbahar sezonunu Silahlara Veda programıyla açan Pera Film, 14 – 26 Eylül tarihleri arasında sezona Aklım Nerede? Sinemada Psikiyatri programı ile devam ediyor.
Where is My Mind?
Psychiatry in Cinema
14 – 26 Eylül 2013
Sonbahar sezonunu Silahlara Veda programıyla açan Pera Film, 14 – 26 Eylül 2013 tarihleri arasında sezona Aklım Nerede? Sinemada Psikiyatri programı ile devam ediyor. Medikal iletişim konusunda uzman 121 Medikal ve Life is Film prodüksiyon şirketi işbirliğiyle, Janssen ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu desteğiyle düzenlenen programda zihinsel hastalıkları ve ruhsal sağlık sorunlarını çeşitli şekillerde ele alan filmler; kimi ruhsal bozukluklara tanı koymak için gerekli unsurların tespit edilmesi, doktor-hasta ilişkisi ve psikoterapi hakkında eğitim alan psikiyatri asistan hekimlerini, psikiyatrinin farklı alanlarında eğitmek için kullanılabiliyor.
Aklım Nerede? başlığını Amerikalı alternatif rock müziği grubu Pixies'in aynı ismi taşıyan şarkısından ilham alıyor. Pixies'in çalışmaları, "Tevrat şiddeti, ensest, zihinsel hastalıklar, teşhircilik üzerine, garip, bilinç akışı şarkı sözleri koleksiyonu ve bu sözlere eşlik eden güçlü gitar, şiddetli bas ve aralıksız davul, ortaya hem aşındırıcı hem de melodik bir tarz" olarak da tanımlanabilir. Aynı şekilde, programa seçilen filmler de, insan zihni, hissetme, düşünme ve davranış biçimlerini, hem şiddetli hem de sakin yönleri ile yakalıyor.
Program, The Master, Körlük, Tek Başına Bir Adam, İçinde Yaşadığım Deri, Babadan Oğula, Masumiyetin İntiharı ve Melankoli olmak üzere yedi filmden oluşuyor. Sinema tarihinin başından itibaren, psikiyatristler filmlerin cazibesini ve gücünü anlamak için izliyor ve araştırıyorlar. Sinemacılar da psikiyatriye ilgi duydukları gibi bu gizemli dünyayı filmlerinde sık sık işliyorlar. Hem filmler hem de psikiyatri, insan düşüncesi, duygular ve davranışlara odaklanırken, bu iki konu arasında bir ilişki kurmamak imkansız. Program süresince gösterilecek birkaç film, psikiyatrist ve sinema eleştirmenlerini, filmlerin estetik değerlerinin yanı sıra tıbbi özelliklerini tartışmak ve incelemek üzere söyleşiye davet ediyor.
Program kapsamında Konferans ve Söyleşiler
14 Eylül Cumartesi
15:00 Söyleşi: Doç. Dr. Haldun Soygür & Kutlukhan Kutlu
19:00 Konferans: Dücane Cündioğlu "Sinemada Psikiyatri"
15 Eylül Pazar
16:00 Söyleşi: Prof. Dr. Cengiz Güleç
21 Eylül Cumartesi
15:00 Söyleşi: Prof. Dr. Mert Savrun
18:00 Söyleşi: Prof. Dr. Vedat Şar
22 Eylül Pazar
16:00 Söyleşi: Prof. Dr. M. Zihni Sungur
Konferans ve söyleşiler ücretsizdir.
Şizofreni Dernekleri Federasyonu Özel Gösterimi
Bir Dans Tanrısının Gün Batımı: Vaslav Nijinsky
14 Eylül Cumartesi, 11:00
Hazırlayan: Doç. Dr. Haldun Soygür, 2011, 60'
Dahi olarak tanınan Rus asıllı bale sanatçısı Vaslav Nijinsky'nin hayatından yola çıkılarak hazırlanan Şizofreni belgeselinde Doç. Dr. Haldun Soygür, hastalık belirtilerini Nijinsky'nin hayatından yola çıkarak anlatıyor. Ülkemizde 700 bine yakın şizofreni vakası olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Soygür, belgeselde Rus balet olmalı Vaslav Nijinsky'nin hayatını ele alıyor. Vaslav Nijinsky'nin, şizofreninin isim babası olan Eugene Bleuler tarafından tanısı konuluyor. 647 hastayı kapsayan gözlemlerini 1908'de yayımlayan Bleuler, şizofreni terimini ilk kez bu incelemesinde kullanıyor. Bleuler, 1911'de Şizofreniler Grubu kitabını yayınlıyor. Şizofreni hastalarının gösterdiği belirtilerin anlatıldığı belgeselde ne gibi durumlarla karşılaşıldığı, tedavisinde nelerin eksik olduğu ve günümüz tedavileri ile karşılaştırılması detaylı şekilde yer alıyor. Rus balesinin dahisi olarak bilinen Nijinsky'nin günlüklerine de değinilerek, edebi yönün ele alınmasının yanı sıra şizofreni hastasının neler hissettiği davranış örnekleri ve dönemin insanları ile birlikte anlatılıyor.
Bu özel gösterim ücretsizdir.