Pera Öğrenme Gençler ve Yetişkinler Zaman Kavramına Odaklanıyor
Pera Müzesi Öğrenme Programları, 4 Ocak-9 Mart 2019 tarihleri arasında gençlere ve yetişkinlere yönelik çeşitli atölyeler düzenliyor.
Müzede devam eden "Parajanov, Sarkis ile" ve "Zaman Değişmeli" sergilerinden ilhamla tasarlanan atölyelerde katılımcılar, eserleri inceleyerek kendi tasarımlarını hayata geçirme fırsatı yakalıyor.
Pera Öğrenme, Pera Müzesi'ndeki süreli sergilere paralel, gençlere ve yetişkinlere yönelik atölyeler düzenlemeye yeni yılda da devam ediyor. Bu kez "Parajanov, Sarkis ile" ve "Zaman Değişmeli" sergilerinden yola çıkarak oluşturulan atölyelerde 13-17 yaş grubuna yönelik Mini Hologram, Hayal Gücü, Işık, Makara ve Oynat!; +18 yaş gruplarına yönelik Makrome Atölyesi, Zamanın Neresindesin?: Sanat Terapisi Atölyesi, Zaman Şimdi: Felsefe Atölyesi ve Zamanın Sesi: Ses Atölyesi, Sanatçı Atölyesi: Güneş Terkol; 60 yaş ve üzeri gruplar için Mozaikten Zaman Anıtı ve Halı Kolajı bulunuyor. 4 Ocak tarihinde başlayan atölyeler, 9 Mart tarihinde son buluyor.
13-17 yaş grubu atölyeleri ücretsiz gerçekleşiyor!
Genç katılımcılara yönelik hazırlanan Mini Hologram atölyesi, "Zaman Değişmeli" sergisinde yer alan sanatçı grubu Raqs Media Collective'in "Hollowgram" adlı eserinden ilham alıyor. Katılımcılar atölyede plastik parçası ve makas kullanarak kendi hologram piramidini tasarlıyor, bu tasarımı telefonlarının ekranları üzerine koyup, hologram videosu aracılığıyla üç boyutlu illüzyon oluşturuyor. Hayal Gücü, Işık, Makara ve Oynat! atölyesinde ise katılımcılar, "Parajanov, Sarkis ile" sergisini gezerek, filmleri ve eserleri inceliyor, ardından atölyede bir hikaye kurguluyor. Bu hikayeden sahneleri asetat kağıdından bir tekerleğin üzerine çizen katılımcılar, tasarladıkları bu film makarasını, kartondan hazırladıkları kutuya tutturarak aydınlatıyor ve duvara yansıtarak kendi özel gösterimlerini yapıyor.
18+ ve 60+ yaş grupları iç dünyalarına yolculuk yapıyor!
18 yaş ve üzeri katılımcılar, "Parajanov, Sarkis ile" sergisinden ilhamla hazırlanan Makrome Atölyesi'nde temel düğüm türlerinden biri olan makrome ile boncuk gibi farklı malzemeleri birlikte kullanarak duvar süsü hazırlıyor. Zamanın Neresindesin?: Sanat Terapisi Atölyesi'nde, sanatçı Nilbar Güreş'in ve sanatçı grubu Raqs Media Collective'in eserlerini inceleyerek hasır ip, kumaş parçaları, renkli kartonlar, toz pastel gibi çeşitli malzemelerle ürettikleri soyut eserler aracılığı ile zamanın doğrusallığını, benlik ve duygular üzerindeki etkileri konuşarak, katılımcılar iç dünyalarında farkındalık yolculuğuna çıkıyor; Zaman Şimdi: Felsefe Atölyesi'nde farklı yüzyıllarda birçok filozof tarafından ele alınan değişim ve aynılık arasındaki ikiliği sorguluyor. Zamanın Sesi: Ses Atölyesi başlıklı atölye ise sanatçı Güneş Terkol'u konuk ediyor. Atölye çalışmasında katılımcılar, düşlerini ve seslerini kumaş kalıplara yazı ve resimlerle aktararak kolektif ses haritalarını çıkartıyor.
60 yaş ve üzeri katılımcılara yönelik gerçekleştirilen Mozaikten Zaman Anıtı başlıklı atölyede, Nilbar Güreş'in "Zaman Değişmeli" sergisinde yer alan toteminden ilham alıyor, katılımcılar mozaik tekniğini kullanarak, renkli evalardan kendi zaman anıtını üretiyor. Halı Kolajı atölyesinde ise, Parajanov'un film sahnelerinde kullandığı halılardan ilhamla kendi kolajlarını yaratıyorlar.