Perakende Günleri 16" Kapılarını Açtı
"Perakende Günleri 16" Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda kapılarını açtı.
"Perakende Günleri 16" Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda kapılarını açtı. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, hepsiburada'nın ana sponsorluğunda düzenlenen Perakende Günleri organizasyonunun ilk gününde bir konuşma yaptı.
Hanzade Doğan Boyner, teknoloji devrinin yeni bir nesil ortaya çıkardığını belirterek, "Bu nesil doğuştan dijital nesil. Biz elimize tableti 30-20-10 yaşımızda almış olabiliriz. Doğuştan dijital nesil 2 yaşında tableti eline aldı. Bu nesil 1-15 sene sonra birçok markanın ana müşteri kitlesi olacak. Bu doğuştan dijital neslin beklentilerini, alışkanlıklarını, alışveriş yaparken, marka seçerken karar verme süreçlerinin bizlerle aynı olacağını düşünebilir misiniz? Tabii ki aynı olmayacak. Bu neslin o kadar farklı beklentileri var ki. Dijital dünya, 'offline' dünya gibi bir ayrım bizim neslimizde olduğu gibi keskin değil" dedi.
"E-TİCARETİN MALİYET YAPISI, FİZİKSEL PERAKENDENİN MALİYET YAPISINDAN DAHA AZ DEĞİL"
Hanzade Doğan Boyner, "Önce önyargılarımızdan kurtulmamız gerekiyor. Dijitalleşmeyi, herkes konuşuyor, diye yapmamız gereken bir şey olmaktan çıkartıp, bunun gerçek olduğuna ve yakında geleceğine inanmamız gerekiyor. Perakende sektöründe e-ticaretin az yatırımla yapılacağına dair inanç var. Hiç öyle değil. e-ticaretin maliyet yapısı, fiziksel perakendenin maliyet yapısından daha az değil. Bugün internet sitesi açtığınızda oraya trafik çekmek için yapmanız gereken yatırım, iyi büyük bir mağazanın kirasının onlarca katını geçebilir. Burada yatırım yapmamız gerekiyor, bu bir gerçek" diye konuştu.
"ARKAMIZDAN GELEN TEKNOLOJİ TSUNAMİSİ BİZİ YIKMAZ"
Hanzade Doğan Boyner, "Doğuştan dijital neslin beklentilerini anlayalım, şirketlerimizi yapılandırırken bu dönüşüme cevap verebilecek organizasyon yapısını kuralım. Teknolojiyi şirketimizin her hücresine indirelim. Dijitali sadece 'ne kadar satış geldi?' diye görmeyelim, aynı zamanda elimizdeki en etkili iletişim mecrası olarak da görelim. Bütün bu adımları attığımız zaman kaçınılmaz olan dönüşümü görebiliriz. Arkamızdan gelen teknoloji tsunamisi bizi yıkmaz, tam tersine bu dalgaların üzerine çıkarak çok daha ileriye gidebiliriz. Hepsiburada'nın 10 yılda inanılmaz bir hikayesi oldu. Bu sene bile yüzde 110 büyüyoruz, 1 milyar dolar ciro hedefine ulaşmayı planlıyoruz bu sene. Ama hala yolun en başındayız" dedi.
"HEPSİBURADA OLARAK, KENDİMİZİ DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN BİR KALDIRACI OLARAK GÖRÜYORUZ"
Hanzade Doğan Boyner sözlerini şöyle sürdürdü:
"İki sene önce şirketi hangi datalarla yönetiyorduk, şimdi hangi datalarla yönetiyoruz? İnanılmaz bir fark var. Geçen sene yaptığımız bu sene bize primitif gelmeye başlıyor. Biz iki sene önce kategori bazında ziyaretlere dönüşüm oranlarına bakarken, şimdi hiç onlara bakmıyoruz. Şimdi çok daha detaylı dataya bakıyoruz. Ben bu dönüşüm hızını bifiil çok yakından yaşadım. Biz normal işimizi yaparken, büyümeye devam edebiliriz ama bir an gelir büyüme hızımızı artık yapamıyor oluruz. O anda dönüşümü yapmak çok daha zor. Bu tehdidi çok yakından hissetmeden dönüşüme başlamak bütün sektör için çok daha faydalı olacaktır. Biz Hepsiburada olarak, kendimizi dijital dönüşümün bir kaldıracı olarak görüyoruz. Platformumuzda bütün markaları görüp, değer yaratıp, müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz."
"GELECEĞİMİZİ KENDİMİZİN KURMASI LAZIM"
Yarın da devam edecek "Perakende Günleri 16" 'da MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu da "Bizim düşük kaliteli büyümemizi, yüksek kaliteli büyümeye çevirmemiz lazım. Dışlayıcı büyümemizi kapsayıcı büyümeye değiştirmemiz lazım. Ama Türkiye'nin elinde çok iyi bir doğal kaynak var. Burada gördüğümüz gibi girişkenci, çok genç, çok yeni fikirlerle dolu bir iş dünyası. Bununla beraber, sivil toplumla beraber geleceğimizi kendimizin kurması lazım" dedi.
- İstanbul