Haberler

'Perakende Günleri' İki Gün Boyunca Sektörün Nabzını Tuttu!

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin en önemli perakende buluşması Perakende Günleri'13 ilgi çekici konu ve unutulmayacak konuklarıyla 13. yılında da sektörün nabzını tuttu.

Çalışmalarıyla ülkemiz perakende sektörüne yön veren Soysal tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Perakende Günleri, dünyada ve Türkiye'de perakende sektörüne yön veren duayen isimleri ağırladı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ikinci gün oturumlarında perakende sektöründe e-ticatin rolü, büyüklüğü tartışılırken 2030 yılına dair ufuk turu ve sektörün başarı hikayeleri paylaşıldı.

Arda Tunca: "2014'de bir gaza bir frene basacağız"

Esse Yönetim Kurulu Başkanı Semih Şeftali ve Ekonomist Arda Tunca 2013 yılını değerlendirip 2014 yılına ilişkin öngörüleri paylaştılar. Perakende sektörünün Türkiye ekonomisinde lokomotif rol üstlendiğinin vurgulandığı oturumda Tunca "2014 yılında ekonominin yavaşlamasını bekliyoruz. Maliyet kontrollerinin ön planda olması gereken bir yıl olacak. Bu küçülme anlamına gelmese de büyümenin temposu düşecek. Bir gaza bir frene basacağız" dedi.

Semih Şeftali kredi kartı kullanımının perakende sektörünün büyümesindeki pozitif etkisini vurguladı. Şeftali, "Perakende sektöründe satışların ortalama yüzde 85'i ile yüzde 90'ı kredi kartları üzerinde dönüyor. Organize perakendenin gelişiminde AVM'ler kadar kredi kartlarının da pozitif etkisi var" dedi.

Ümit Zaim: "Dünya markaları yaratmak için önce Türkiye algısını güçlendirmeliyiz"

Perakende Günleri'13'te Ali Saydam tarafından yönetilen oturumda 40 yıllık başarı hikâyesini anlatan Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, AVM'lerin gelişmesinin Türk markaları için önemli bir kırılma noktası olduğunu ve markaların büyümesine pozitif katkı sağladığını söyledi. Ümit Zaim, dünya markası olmak için ise ülke olarak algının güçlenmesi gerektiğini belirtti. Zaim, "Bu bileşik kaplar gibidir. İnsan gölgesinin dışına çıkamaz. Türkiye'de İtalya gibi 3-4 nobel aldığımız zaman, 5-6 futbolcumuz Barcelona'da, Chelsea'de, Real Madrid'de oynadığı zaman, birkaç Türk filmi Oscar'da finalde yarıştığı zaman, Türkiye'den de dünya markaları çıkacaktır. Türkiye'den dünya markası çıkartmaya en yatkın sektör perakende sektörüdür" dedi.

Mehmet Ziylan; "Ziylan Grup olarak 2015 ciro hedefimiz 1.8 milyar TL"

Perakende Günleri'nde başarı hikayesini paylaşan Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan; 2013 yılında 1.1 milyar TL ciro gerçekleştireceklerini açıkladı. Gelecek döneme ilişkin hedeflerini de paylaşan Ziylan, "2015 yılında 220 FLO, 160 Polaris, 70 Lumberjack olmak üzere mağaza sayımızı 450'ye, satış alanımızı 215 bin metrekareye yükseltmeyi hedefliyoruz. 2015 yılı için Ziylan Grup olarak hedefimiz 1.8 milyar TL ciro rakamına ulaşmak" dedi. Avrupa'da marka olmadan dünya markası olunamayacağını vurgulayan Ziylan, 2023 yılına kadar önce Lumberjack markasının ardından da FLO markasını dünya markası yapmak için elimizden geleni yapacağız dedi.

Derimod'un sponsor olduğu 'Perakende Bahaneleri' oturumunda şirketlerin kurumsallaşmaları üzerine konuşan Haluk Özmutlu, "Şirketlerin kurumsallaşma sürecindeki standartlarda istisnalar yüzde 15'i geçerse o şirket için gidilecek daha çok yol var demektir" dedi. Özmutlu, tüketici ve sektöre hizmet veren çalışanların profilinin değiştini vurgulayarak şirketlerin bu değişime uygun kurgu yapmaları ve geleceğe kendilerini hazırlamalarını gerektiğini söyledi.

E-ticaret rüştünü ispatladı, müşteri değişiyor, perakende sektörü daha hızlı değişmeli…

Çok kanallı perakende bulmacası ve sektörün dönüşümü ile ilgili bir sunum yapan Javelin Group CEO'su Tony Stockil, e-ticaret ve mobil uygulamalarla birlikte markalar için rekabetin daha da arttığını söyledi. Tony Stockil, mağazaya gelen müşterinin artık cep telefonundan rakip markaların ürünlerini de inceleyip kıyaslama yapabildiğini vurguladı. Mağazaların eski gücünü giderek kaybettiğini ifade eden Stockil, çok yakın zamanda satışların yüzde 50'sinin internetten yapılacağını bu nedenle markaların bilgi teknolojilerine yatırım yapmalarını gerektiğini belirtti. Stockil, "Mağazalarınızın rolünü yeniden düşünün, müşterilerinize yeni deneyimler yaratın ve mağaza protföyünüzü yeniden şekillendirin. Müşteriler hızlı değişiyor bizim de daha hızlı değişmemiz gerekiyor" dedi.

Dijital dünya düzeni ile ilgili konuşan Clarity Digital Group Başkanı Leonard Brody, teknolojinin ciddi bir değişim ve dönüşüm içerisinde bulunduğunu ve buna bağlı olarak da dünyanın bir dönüm noktasında olduğunu söyledi. Teknolojinin sanayi devrimini bile geride bıraktığını belirten Brody "Teknoloji ile birlikte insanoğlunun sosyalleşme, paylaşma ve tüketim biçimlerinin değişti. 2015 yılı sonunda Batı dünyasındaki evliliklerin yarısı internette olacak" dedi. "İnternet kullanan herkes 2 kişidir" diyen Brody "İnternet kullanan insanların fiziksel ve sanal olmak üzere 2 kişilikleri vardır. Ve bu iki kişilik birbirinden tamamen farklıdır. Artık sanal kişiliğimiz fiziksel kişiliğimizin önüne geçti. Herşeyi yeniden yaşıyoruz, yeniden başlıyoruz ve kuralları yeniden yazıyoruz. Ve önümüzdeki dönemde insanların benliklerinin değiştiğini, yani fiziksel ve sanal kişilikleri anlayan şirketler başarılı olacak" dedi.

Turkcell'in sponsorluğunda gerçekleşen, fütürist ve yazar Dr. Michio Kaku'nun "Dünya Yılı 2030" oturumu konferansın en dikkat çeken oturumlarımdan biri oldu. Kaku sunumu öncesi kısa bir konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, "Bulunduğunuz sektörde geleceği görmeniz, hazırlık yapmanız lazım. Öngörü sahibi olmak, işini bilmek, çalışmak önemli ancak en nemlisi zamanın adamı olmak" dedi.

New York Kent Üniversitesi'nden Teorik Fizik Profesörü, fütürist ve yazar Dr. Michio Kaku ise sunumuyla yaşanan gelişmeler ışığında geleceğin dünyasına ışık tuttu. Dr. Kaku, yakın gelecekte bilgisayar teknolojisi her yerde ve hiçbir yerde olacak. İnternet gözlükleri yüzleri tanıyacak, özgeçmişleri gösterecek, alt yazıları çevirecek. Bu gözlükler sayesinde en iyi ürün ve fiyat aranabilecek. Tüketiciler bir ürünün maliyeti ve kar marjı gibi bir çok detaya hakim olacak" dedi. Kapitalizmin dijitalleşeceğini vurgulayan Dr. Michio Kaku, "İlk dijitalleşen sektörler müzik ve online işlemler oldu. Bugün medya ve yayıncılık dijitalleşiyor. Gelecekte eğitim, sağlık, ulaşım ve perakende sektörleri de dijitalleşecek. Bu değişime direnmeyin kapitalizmin dijitalleşmesinden faydalanın" dedi. Müşteri için avantajlı bir döneme girildiğini söyleyen Kaku, sektörün markalama ve konumlandırmaya daha fazla odaklanması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Michio Kaku Derimod Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title