Perakende Olimpiyatları Üçüncü Gününde
Asya Pasifik Perakende Konferansı ve Sergisi, 2 binin üzerinde katılımcı ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında tüm hızıyla devam ediyor.
Asya Pasifik Perakende Konferansı ve Sergisi (APRCE), 37 ülkeden 2 binin üzerinde katılımcı ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda tüm hızıyla devam ediyor.
AMPD'nin (Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği) 2000 yılından bu zamana üyesi olduğu FAPRA (Asya-Pasifik Perakende Dernekleri Federasyonu) tarafından düzenlenen bölgenin en büyük etkinliği APRCE 2013, üçüncü ve son gününde yine perakende konu başlıklı oturumlar ile dünyanın dört bir yanından gelen konuklarını ağırlamaya devam ediyor.
Nane: "Değişime adapte olan kazanacak"
AMPD Başkanı ve Carrefour Genel Müdürü Mehmet Nane perakendedeki hızlı değişimi değerlendirdi. Değişimin merkezinde müşteri olduğunu belirten Nane; "Müşterilerimizin ihtiyaçları son hızla değişiyor. Bir elin beş parmağı gibi her biri farklı müşterilere hizmet veriyoruz. Zaman azalıyor, yeni jenerasyon farklı talepler ve farklı bakış açısıyla geliyor. 'Zamanı bu kadar kıymetli olan müşterileri nasıl mağazalarımıza çekeceğiz?' sorusuna cevap vermek zorundayız. Söylemesi kolay ama yapması zor. Değişime hızlı adapte olanlar kazanacak, güçlü olanlar değil"
Bullock: "Hedef; 2023'te 1000'i yurtdışında toplam 1500 mağaza"
LCW Yerel Mağazalar Yönetim Direktörü Gordon Bullock LC Waikiki'nin bir aile markası olduğunu belirterek şunları söyledi: "Toplam pazarın yüzde 15'ini temsil ediyoruz. Diğer 10 rakibin toplamından daha fazla bir rakama sahibiz. 'Herkesin iyi giyinmeye hakkı var' sloganıyla çıktığımız yolda sevilen bir markayız. Türkiye'de tüketicilerin 10'da 9'u bizden haberdar, 8'i en az bir mağazamızı ziyaret etmiş ve 6'sı bizden alışveriş etmiş. Mevcut 473 mağaza, 26 bin çalışan sayımızı; 2023 yılında 1000 tanesi yurtdışında, 500 tanesi yurt içinde olmak üzere toplam 1500'e, çalışan sayımızı ise 65 bine yükseltmeyi hedefliyoruz."
Geissler: "Küçük artık yeni büyük"
"Yeni Müşteriyi Anlamak" oturumuna konuk konuşmacı olarak katılan P&G Global Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Werner Geissler, hane halkı sayısının azaldığını belirterek, Asya'da kadınların yüzde 40'ının iş gücüne katıldığını belirtti. Asya'da toplam nüfusun yüzde 30'u şehirlerde yaşıyor. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 75. Şehirleşme, zaman kısıtı ve teknoloji insanların satın alma alışkanlıklarını değiştirdi. Yüzde 7 olan e-ticaret, yüzde 17'lere çıktı ve daha da büyüyecek. Küçük artık yeni büyük. Yakın mağazalar tercih ediliyor. Dolayısıyla küçük mağazalarda inanılmaz artış var. 2016'da 500 milyar dolarlık e-ticaret hacmi bekliyoruz."
Geissler: "Yeni uygulamalarla uyuyan güzelden piyasa kraliçesi yarattık"
P&G Başkan Yardımcısı Geissler, 2009 yılında bulaşık deterjanının yılda bir kez alınan bir ürün olduğunu belirterek şunları ekledi: "2010 yılında Türkiye'de Fairy'nin lansmanını yaptık. Yeni tüketiciye göre yaptığımız planlamalarda yemek tarifleri olan bir platform oluşturmaktan, kapı kapı dolaşıp deneme ürün dağıtımına kadar çoklu kanallar kullandık. 1 milyondan fazla kullanıcıya eriştik. Facebook'ta 500 bin kullanıcımız oldu. Bu gün geldiğimiz noktada Türkiye'de her 2 evden birinde varız. Uyuyan güzel dediğimiz Fairy'yi 2,5 yılda sıfırdan piyasanın liderliğine, kraliçeliğine taşıdık."
Shin: "Asya'da çanta'dan 'byte'a geçiş var"
Nielsen Kore ve Japonya Yönetim Müdürü Cindy Eun-Hee Shin; Asyalıların en iyimser tüketiciler olduğunu belirterek çarpıcı rakamlar sundu. Asya'da çantadan byte'a geçiş olduğunu ifade eden Shin şunları ekledi; "Orta sınıf tüketicilerin yüzde 52'si Asya'da yaşıyor. Asya mobil reklamı seviyor ve seyrediyor. Ayrıca yeşil ürünler için daha fazla para ödemeye istekliler. Sürekli 'online-çevrim içi' olmak istiyorlar. Çoğu çift mecra kullanıyor. Hem TV hem de akıllı telefonları aynı anda kullanıyorlar. Mobil kullanım süresi, TV izlemeyi aşmış durumda."
Sezgin: "Nakdi ortadan kaldıracağız"
Garanti Ödeme Sistemleri CEO'su Mehmet Sezgin, bankacılık sektöründeki yeni uygulamaların perakende sektörünü nasıl destekleyebileceğini örneklerle anlattı. Gelecekte banka kartlarının yerini telefonlara yüklenmiş çiplerin alacağını belirten Sezgin; nakdi ortadan kaldıracaklarını ifade etti.
Aykaç: "Almanya'daki Aldi modelini örnek aldık"
BİM Yönetim Kurulu Üyesi ve COO'su Galip Aykaç, 1994 yılındaki krizi doğru değerlendirerek fırsata çevirdiklerini ifade etti. 40 ülkeyi incelediklerini belirten Aykaç, Almanya'daki Aldi modelini örnek aldıklarını kaydetti. Aykaç şunları ekledi: "Fas'ta ilk mağazamızı 2009 yılında açtık ve 50 milyon dolar yatırımımız bulunuyor. Nisan ayında açtığımız Mısır mağazalarının sayısını yıl sonunda 40'a çıkaracağız. "