Perde "Engel Tanımayan Melekler" İçin Aralandı - Ankara
Ankara'da özel bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde 5 ile 20 yaş arası bedensel ve zihinsel engelli 50 kişiden kurulan "Engel tanımayan melekler" adlı tiyatro grubu, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler oyunu ile ilk kez çıktığı sahnede engellilerin hayatta neler yapabileceğini ortaya koydu.
MUHAMMED BOZTEPE - Ankara'da özel bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde 5 ile 20 yaş arası bedensel ve zihinsel engelli 50 kişiden kurulan "Engel tanımayan melekler" adlı tiyatro grubu, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler oyunu ile ilk kez çıktığı sahnede engellilerin hayatta neler yapabileceğini ortaya koydu.
Duçe Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından yaklaşık 2 ay önce kurulan tiyatro grubunun üyeleri, ilk sınavdan büyük bir başarıyla çıktı.
Gazi Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'ndan gönüllü gelen ekiple gece gündüz çalışan 5 ila 20 yaşındaki 50 engelli, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler ile Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde izleyecilerin karşısına çıktı. Tiyatro grubunun üyeleri, profesyonel tiyatroculara taş çıkartan bir performans sergiledi.
Gruba "Engel tanımayan melekler" ismini vererek kendileri gibi olan çocuk ve gençlere örnek olmak isteyen tiyatro grubunun üyeleri, imkan verildiğinde neler yapabileceklerini kanıtladı.
"Çeşitli illerdeki engellilere oyunumuzu oynamak istiyoruz"
Merkezin Halkla İlişkiler Müdürü Sultan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem engellileri tedavi ettiklerini hem de onların sosyalleşmesi için belli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Engellilerin ve ailelerinin kendilerine çeşitli projeler sunduklarını belirten Kara, "Tiyatro grubunu kurma teklifi çocuklardan geldi. 'Bizim gibi engellilere umut olmak istiyoruz. Biz de hayatta bir şeyler yapabiliriz. Kuracağımız tiyatroyla engellilere ışık olabiliriz.' diyerek beni duygulandırdılar. Biz de hemen çalışmaya başladık ve tiyatro grubunu kurduk." diye konuştu.
Çocukların Gazi Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'ndan gönüllü gelen ekiple çalıştığını ve sadece iki prova yaparak oyuna hazırlandıklarını dile getiren Kara, şunları kaydetti:
"Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler oynamak istediler. Oyuna hazırlanırken çok heyecanlı ve mutlulardı. Anne ve babaların sevinci de görülmeye değerdi. Oynumuzu oynarken 150 kişilik salonda yaklaşık 400 kişi vardı. Herkes oyunu o kadar beğendi ki yaklaşık 10 dakika ayakta alkışlandık. Şimdi Türkiye'ye açılmak istiyoruz. Maddi bir beklentimiz olmadan ülkemizin çeşitli illerindeki engelli ailelerine ve çocuklara bu oyunumuzu sergilemek istiyoruz."
"Aileler çocuklarını mutlaka sosyal aktiviteye yönlendirsin"
Velilerden Şengül Bilge de böyle projelerin engelliler için önemli olduğuna dikkat çekti.
Tiyatronun, engellilerin özgüvenini yükselttiğini ve çocukların kendilerini daha rahat ifade ettiğini vurgulayan Bilge, "Çocuğum oyuna çok iyi hazırlandı. Çok heyecanlı ve mutluydu. İnşallah benim çocuğumun mutluluğu diğer aile ve çocuklara da yansır. Engelli çocuğu ve akrabası olan aileler, çocuklarını mutlaka bir sosyal aktiviteye yönlendirsin." diye konuştu.
Tiyatro grubunun üyelerinden Hüseyin Canbaz ise oyuna hazırlanırken çok heyecanlandıklarını ifade etti.
Hocalarının dediklerini yapabilmek için arkadaşlarıyla yarıştıklarını anlatan Canbaz, "Bu aktivite çok iyi geldi. Hep tiyatroda oynamak istiyordum. İnşallah benim gibi olanlar da böyle aktivitelere katılır. Hiç kimse 'ben yapamam' demesin. Yapmak için uğraşsınlar." dedi.