Haberler

Peribacalarının Depremden Etkilenme Riski Az

Abone Ol

Nevşehir'deki eşi benzeri bulunmayan doğal oluşumlu peribacalarının volkanik yapılarının, dalgaları söndürücü etkisi olduğu için depremde yıkılma riskinin az olduğu belirtildi.

Nevşehir'deki eşi benzeri bulunmayan doğal oluşumlu peribacalarının volkanik yapılarının, dalgaları söndürücü etkisi olduğu için depremde yıkılma riskinin az olduğu belirtildi.

Jeofizik Mühendisleri Odası Nevşehir Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Burak Dolgun, "Nevşehir'e bilinen en yakın fay hattı olan Salanda hattı, Gülşehir'in Gümüşkent beldesinden geçmektedir. Bunun dışında Kayseri tarafında Ecemiş hattı, Seyhan depreminin tetiklediği faylar ve Kırşehir'de depremin yaşandığı mevcut lokal faylardan da Nevşehir etkileniyor. Nevşehir'le ilgili olarak tarihi kayıtlarda rastlanan deprem yok. Jeofizik Mühendisliği hesaplarına göre, çevresindeki 100 kilometre yarı çapa göre deprem etkisi alınır. 100 kilometre yarı çapında olan depremler olan Kırşehir, Kayseri ve Seyhan depremlerinden şehrimiz etkilenmiştir. Tarihsel dönemde aletsel olarak ölçülen 6.6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu Nevşehir merkeze kuş uçuşu 80 kilometre uzaklıktaki bir fay hattında oldu. Bölgemize etkisi az oldu. Bilimsel olarak daha ayrıntılı araştırılması gerekir ama volkanik malzemenin deprem dalgalarını söndürücü etkisi olduğu için zemin büyütmesi dediğimiz olay, Nevşehir'de etkili değildir. Düşük seviyelerdedir. Bu yüzden de depremleri aktif olarak hissetmiyoruz. Depremlerde can, mal kaybı ile peribacalarında deformasyon yaşamıyoruz. Büyük çaplı depremlerde peribacalarının üzerindeki şapka kısmı düşme tehlikesi geçirebilir. ya da aşınması daha kolay olabilir. Eğer arasında çatlaklar oluşturursa bunların arasına girecek su ve rüzgar nedeniyle deformasyon oluşturabilir" dedi.

Kapadokya'da peribacalarının tarihsel süreçte üç ayrı volkanizmanın etkisinde oluştuğunu kaydeden Dolgun, "Erciyes, Güllü ve Hasan dağlarının patlamasından sonra yağmur, rüzgar gibi çevresel etkilerle günümüze kadar şekilleri oluşmuş, hala da oluşmaya devam ediyor. Bölgemizde mevcut olanlar içerisinde ömrünü tamamlayan peribacaları yıkılıyor, buna sıkça rastlıyoruz. Yeni peribacaları oluşumları da devam etmektedir. Erciyes Dağı bundan 8 milyon yıl önce patladı. 6 milyon yıl önce ise Hasan Dağı'nda patlama gerçekleşti. Bu kadar uzun yıllara dayanan oluşum hala devam ediyor" diye konuştu. Bölgedeki peribacalarının genelde bakımsızlık yüzünden yıkıldığını kaydeden Dolgun, bunun da kışın sızan suların don olayı sonrasında genleşme etkisiyle birbirini itmesi sonucu olduğunu ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gümüşkent Gülşehir Nevşehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title