Haberler

Peryön 21. İnsan Yönetimi Kongresi

Abone Ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan: "TÜİK'in 2013 Temmuz verilerine göre, okur yazar olmayan kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 18,5 iken, aynı dönem için yükseköğretim me...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, TÜİK'in 2013 Temmuz verilerine göre, okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 18,5 iken, aynı dönem için yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılma oranının yüzde 71,1'dir. Bu veriler eğitim düzeyi ile işgücüne katılma arasında paralel bir ilişki olduğu ortaya koymaktadır" dedi.

Asan, Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 21. İnsan Yönetimi Kongresi'nin açılışında "İstihdamda kadın-erkek eşitliği" konulu sunum gerçekleştirdi.

Türkiye'nin, kadınların her alanda yaşama katılımıyla gelecekte daha güçlü bir ülke olacağını belirten Asan, kadınların, binlerce yıldır yaşadıkları toplumlarda değişimin ve dönüşümün öncüsü olarak rol üstlendiğini anlattı.

Asan, kadınların gücünü, potansiyelini, kararlılığını ve azmini kullanmadan başarıya ulaşmanın mümkün olmadığını ifade ederek, dünyada yaşanan gelişmelerin, gelişmişliğin sadece ekonomik göstergelerle sağlanamadığını, kalkınmanın, sadece milli gelir büyüklüğü ile ölçülmediğini gösterdiğini söyledi. Kalkınmanın, eğitim, sağlık, istihdam ile kadın, çocuk, engelli, yaşlı gibi grupların toplumsal hayatta yer almalarını sağlamaya yönelik politikaları kapsadığında anlam kazandığını aktaran Asan, Türkiye'de son 10 yılda kalkınmanın temel dinamiği olarak, insani gelişmeyi, ekonomik kalkınmayla birlikte gören anlayışı benimsediklerini vurguladı.

Kadın-erkek eşitliği konusunda tarihi, kültürel ve dini temellere dayanan çok köklü deneyimlere sahip olunduğunu ifade eden Asan, " Türkiye'de son 10 yılda 'ikinci kadın devrimi' yaşanıyor" dedi.

Eğitimin önemi

Eğitimin çalışma hayatına katılma sürecinde yadsınamayacak önemi bulunduğunu dile getiren Asan, şöyle devam etti:

"TÜİK verilerine göre, eğitim düzeyi, kadınların iş gücüne katılmasında büyük öneme sahip. 2013 Temmuz verilerine göre, okur-yazar olmayan kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 18,5 iken, aynı dönem için yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 71,1'dir. Bu veriler eğitim düzeyi ile iş gücüne katılma arasında paralel bir ilişki olduğu ortaya koymaktadır.

Şartlı Eğitim Yardımları kapsamında 2,2 milyon çocuk için annelere düzenli nakit desteği verilmektedir. İlköğretim düzeyinde özellikle zorunlu eğitim süresinin artırılması ve süreç içinde tüm tarafların katılımıyla geerçekleştrrilen Haydi Kızlar Okula, Şartlı Eğitim Yardımı, Taşımalı İlköğretim Uygulaması gibi uygulamalarla da ilköğretimde cinsiyet eşitliği büyük oranda sağlanmıştır. Anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasında Binyıl Kalkınma Hedefleri'ni yakalamış durumdayız.  Doğuşta beklenen yaşam süresi, 2013 yılı için kadınlarda 79,2, erkeklerde 74,7 oranındadır. Türkiye, Binyıl Kalkınma Hedefi'ni daha şimdiden aşıp, 5 yaş altı ölüm hızını üçte ikiden fazla azaltan az sayıda ülkelerden birisi olmuştur."

Kadın istihdamı

Kadınların ekonomik hayata etkin katılımının, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın en önemli parametrelerinden biri olduğunu belirten Asan, Türkiye'nin, 2030'a kadar işgücü potansiyeli açısından demografik fırsat penceresinden yararlanabilecek ender ülkeler arasında bulunduğunu kaydetti.

Asan, kadınların işgücüne katılım oranının 2023 yılına kadar yüzde 35'e yükseltilmesinin hedeflendiğini anlatarak, " Türkiye, üst düzey kadın yönetici istihdamı açısından Norveç, İzlanda gibi Avrupa ülkeleriyle yarışıyor. Kadın üst düzey yönetici oranı İzlanda'da yüzde 13, Türkiye ve Norveç'te yüzde 12 civarındadır" dedi.

İstihdamda kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin azaltılması konusunda en kritik oyunculardan birinin şirketlerin ve kurumların insan kaynakları ekipleri olduğunu belirten Asan, "İşe alım süreci, iş ilanı, mülakatlar, iş sözleşmeleri, kariyer planlama ve ücret eşitliği, çalışma ve aile yaşamının uyumlaştırılması, cinsel taciz ve mobbing politikaları, eğitim ve gelişimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması, terfi, atama ve transferlerde cinsiyet dengesi, insan kaynakları politikalarına cinsiyet eşitliğini yerleştirmede kullanılabilecek önemli süreçlerdir" diye konuştu.

Kongre, iki gün sürecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Aşkın Asan İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title