Haberler

"Peygamberimizin Hayatını Anlamak"

Güncelleme:
Abone Ol

Siirt' te, "Peygamberimizin Hayatını Anlamak", konulu konferans düzenlendi.

"Prof Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Rasullullah'ı anlamak; O'nu öğrenmek, öğretmek ve O'nun gibi yaşamaktır." dedi.

Kutlu Doğum Haftası kapsamında, ilimize davet edilen, ancak önceden Yurt dışı programları olması nedeniyle o tarihte ilimize gelemeyen, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda, "Peygamber Efendimizin (S.A.V) ' in Hayatını Anlamak", konulu bir konferans verdi.

Halk Eğitim Merkezinde verilen konferans, Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı.

Büyük bir izleyici kitlesinin dinlediği ve iki saat süren konferansta konuşan, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Allah-u Teâlâ'nın ilk emrinin 'Oku' olduğunu belirterek, Peygam Efendimizi anlamak; O'nu öğrenmek, öğretmek ve O'nun gibi yaşamaktır." dedi.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlhan Süreyya Sırma, "Gelen ilk ayetlerde (Allah'ın adıyla oku) diyor. Allah, okumaktan, öğrenmekten, kalemden bahsediyor. Avrupalılar ve diğer dünya milletleri okuyor, Müslümanlar ise okumaktan aciz hale geldiler. Bugün Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerde büyük bir karışıklık ve kaos yaşanıyor. Suriye' de, Mısır'da, Tunusta, Yemen' de ve daha bir çok ülkede yaşanan bu olayların asıl sebebi, Müslümanların dinini , inancını ve Peygamber efendimizin örnek yaşamından tamamen uzak kalmaları ve okumamalarından kaynaklanıyor. Örnek vermek gerekirse, Endülüs Emevi Devleti 765-1031 yılları arasında İspanya da hüküm sürdü. Hüküm sürdüğü yıllarda, Avrupalılar vahşet içerisinde yaşarken, Endülüs devleti, çağın kültür ve medeniyet merkezi olmuş, dünyanın en icra ülkelerinden bilim adamları burada kurulan üniversitelerde, eğitim almak için gelmişler, hatta Avrupadaki papazlar da bu ilim yuvalarından yararlanmışlardır. Bu dönemlerde dünyada konuşulan ilim dini, Arapça olmuştur." dedi.

Prof. Dr. Sırma, Hz. Peygamber'in hayatı ve Kuran-ı Kerim'den örnekler de verdi. dünyanın bir çok ülkesinde İslam tarihi ile ilgili tebliğler sunduğunu ifade ederek, Dünyanın her ülkesinde bulunan kütüphanelerde, Peygamber Efendizimizin yaşamını anlatan kitapların olduğunu ve bunun da Yüce Rabbimizin bir mücizesi olduğunu belirtti.

Viyana Üniversitesi İslam Akademisinde görevli olduğunu anlatan Sırma,"bu yıl Viyana' nın en büyük konferans salonunda " Kutlu Doğum Haftası" kapsamında," Peygamber efendimizin örnek hayatı üzerine bir konferans düzenlendiğini, Konferansa, Avrupadaki müslümanların yanısıra, Avusturya Meclis başkanın da katıldığını belirterek, Peygam Efendimizin örnek yaşamı ve örnek ahlakı' nın, günümüz dünyasında büyük bir saygınlık gördüğünü de söyledi.

Prof Dr.Sırma bugün, Müslümanların en büyük belası ırkçılık, faşizmd olduğunu belirterek. Peygamber Efendimiz, ırkçılığı yasakladığını hatırlattı.Prof.Dr.Sırma " Ayrıca, dünyada kadın haklarından ilk kez söz eden Peygamber Efendimizdir. Veda Hutbesi'nde, Kadın-erkek birbirinin tamamlayıcısıdır. diyen, Peygamberimiz (S.A.V.), kadınların hakkının korunmasını istemiştir." dedi.

Mizahi uslubu ile kendisini dinleyenleri zaman zaman tebessüm de ettiren Sırma, Siirt' te ve Pervari' de yaşadığı olayları, Türkçe, Kürtçe ve Arapça anlattı. Verdiği ilginç anektodlarla, izleyicilerden büyük alkış aldı.

Prof.Dr. İhsan Süreyya Sırma' nın Pervari İlçesinde de bir konferans vereceği öğrenildi.

PROF. DR.İHSAN SÜREYYA SIRMA BİYOGRAFİSİ

Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA, 10 Temmuz 1944 yılında, Siirt'in Pervari ilçesinde doğdu. İlk öğrenimini Pervari'de yaptıktan sonra; Orta ve lise öğrenimini Siirt'te tamamladı. 1962 yılında girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni, 1966 yılında bitirdi. Üniversite öğrenimi sırasında, bir müddet Batman'da, Türk Petrollerinde işçi, bir müddet de Diyanet İşleri Başkanlığı'nda memur olarak çalıştı.

Üniversite mezuniyetinden sonra, orta öğrenimini yapmış olduğu Siirt Lisesi'ne öğretmen olarak atandı. 1967 baharında, devlet doktora burs sınavını kazanarak, İslâm Tarihi dalında doktora yapmak üzere Fransa'ya gitti. Aslında o, İngilizce'den sınavı kazanıp İngiltere'de doktora yapması gerekirken, yetkililer, bilinmez bir sebepten dolayı onu Fransa'ya gönderdiler. Bundan dolayı bir senesini Fransızca öğrenimine harcadı. Paris'te, College de France'da Prof. Dr. Jacques Berque'le başladığı doktora öğreniminin yan çalışmaları içerisinde, Arapça öğrenimi için 1969-1970 ders yılında Tunus'ta bulundu; ve Zeytuna Üniversitesi'nde, Arapça'nın yanı sıra, Büyük sosyolog Fadıl b. Aşur'un derslerine devam etti.

1973 mayısında, "İslâmî İlimler" dalında doktor olarak Türkiye'ye döndü. 1973-74 ders yılında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde İslam Tarihi hocalığı yaptı. 1974 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesinde İslam Tarihi Doktoru olarak göreve başladı. 1980 yılında Doçent, 1989 yılında Profesör oldu. 1993 yılında naklen Sakarya Üniversitesine geçti; ve 1995 yılına kadar bu Üniversitenin İlahiyat Fakültesinde İslam Tarihi öğretim üyeliği yaptı; ve aynı yıl zorla bu üniversiteden emekli edildi. 1995-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu.

İslam Tarihi dalında 30 kitabı, ve 200'ü aşkın ilmî makalesi yayınlandı. Ulusal, ve uluslar arası bir çok konferansa katılarak tebliğler sundu; Zaman, Yeni Devir, Milli Gazete, Yeni Şafak gibi gazete; ve İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, Bilgi ve Hikmet, Tarih Dergisi, Tarih Enstitüsü Dergisi, Tarih ve Toplum gibi değişik dergilerde, tarihle ilgili makaleler yazdı. Kanal 7'de dört seneyi aşkın bir süreyle "Seyahatnâme" adı altında tarih programları yaptı. Kendi alanındaki araştırmalarını takip edip sürdürecek derecede Fransızca, İngilizce, Arapça, ve Farsça bilmektedir. İhsan Süreyya Sırma evli olup, üç çocuk babasıdır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İhsan Süreyya Sırma Pervari Güncel Siirt Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title