Pilotlar İçin En Büyük Simülatör Eğitim Merkezi Kuruldu
İzmir'deki Çiğli 2'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki pilot adaylarının daha etkin, güvenli ve tasarruflu eğitimi için simülatör merkezi açıldı.
İzmir'deki Çiğli 2'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki pilot adaylarının daha etkin, güvenli ve tasarruflu eğitimi için simülatör merkezi açıldı. Dünyanın en büyüklerinden birisi olan merkezde, pilot adaylarına, birebir hazırlanmış uçak simülatörlerinde, kalkışa hazırlıktan, kalkışa, her türlü hava şartlarında uçuşa ve acil durumlarda yapılacaklara kadar eğitim verilmeye başladı. Pilot adaylarının, bu eğitimlerin ardından daha güvenli olarak gerçek uçaklarla uçmaları sağlamış oldu.
Türkiye'de pilot adaylarının ilk uçuş eğitimine başladığı Çiğli 2'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda, Simülatör Üs Komutanlığı bünyesinde dünyanın en büyük simülatör merkezlerinden birisi açıldı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Çetin, 2'inci Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Mehmet Özlü, simülatör merkezinin yapımını gerçekleştiren Havelsan firması Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Gürdere, Genel Müdürü Sadık Yamaç'ın katılımıyla eğitim merkezinin açılışı için bir tören düzenlendi. Merkezin tanıtım görüntülerinin izlenmesinin ardından konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, 2009 yılında başlayan simülatör projesi kapsamında üstün performansla kullanıma hazır hale getirildi. Bunun öncesinde de envantere yeni uçakların girmesi, modernizasyonların tamamlanması, hepsi Hava Kuvvetlerimizin planlaması çerçevesinde bir araya geldi. Geçen yıldan beni fiili kullanıma alındı. Pilotların eğitimine çok önemli katkıda bulunacak. Türkiye'de zaten üst seviyede olan pilot eğitimi katlanacak. Bütün uçak sistemlerinin simülatörleri yapıldı. Bu sistemler hep milli teknolojiyle geliştirildi. Fiili uçuşların önemli bir kısmı simülatörlere kaydırıldı, 9 bin saat uçuş eğitimi sağlandı dedi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ise, Milli imkanlarla sağlanmış olan simülatörlerin pilotlara uzun yıllar etkin olanaklar sunacağına inancım tamdır. İçinde bulunduğumuz döneme teknolojide baş döndürücü gelişmeler sağlanıyor. Bu değişimler askeri ve havacılık konusunda büyük bir önem gerektirmektedir. Değişim ve gelişimin öncüsü olan Türk Havva Kuvvetleri yüzüncü yılında çağıyla yarışır hale gelmiştir. Bizden önümüzdeki komutanların attığı yolda yürüyoruz. Önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Eğitim alanlarında çok önemli gelişmeler sağlandı. Uçuşlarımız eğitimin başından itibaren çok fonksiyonlu hale geldi. Pilot adaylarımıza etkin olarak eğitim vermek için simülatörlere olan ihtiyaç artmaktadır. Bu kapsamda bugün nihayete erdik ve merkezi teslim aldık. Biz pilotlarımızı her bakımdan çok iyi yetiştirmek zorundayız, eğitim kalitemizden taviz vermemeliyiz. Hava kuvvetleri olarak bizim en büyük yardımcımız simülatör sistemleridir. Yerli firmaların katılımlarıyla en üst seviyede simülatör merkezleri açıldı. Dünyanın en gelişmiş F-16 simülatörlerini de hizmete aldık. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan merkezi de hizmete açıyoruz dedi.
PİLOTLAR BİREBİR EĞİTİMİ YERDE ALICAK
Açılış töreninde basın turu da yaptırılan Simülatör Üs Komutanlığı'ndaki merkezde verilen eğitim hakkında da bilgi verildi. Pilot adaylarının ilk uçuş eğitimini SF 260 tipi uçaklarda üç ay süreyle almalarının ardından ikinci aşamada, simülatör merkezi ile gerçek uçaklardaki eğitimlerinin paralel olarak yapılmaya başlandığı öğrenildi. Pilot adaylarının bir üst aşama olan KT-1T uçaklarında da yine 6 ay eğitim aldıkları, bu süre içerisinde de toplam 60 sortiyi gerçek uçakla yaptıkları, 30 sortiyi de yine birebir benzeri olan simülatör merkezinde gerçekleştirdikleri kaydedildi. Pilot adaylarının son aşamada ise, bu kez jet sınıfında yer alan T-38 M uçaklarıyla, yine 60 saat gerçek, 30 saat simülatör merkezinde eğitim aldıkları açıklandı. Uçaklarla aynı özellikte yapılmış maketlere öğretmen pilotlarla binen pilot adayları, gerçek uçuşlarda yapmaları gerekenleri kalkışa hazırlıktan, kalkışa, her türlü hava koşullarında uçuştan acil durumda yapılması gerekenlere kadar burada da yapmaları sağlandı. Günlük simülatör eğitimin ardından pilot adaylarına bu kez de, uçuş sırasında yaptıkları başarılı ya da başarısız hareketleri de yine aynı anda gösterilerek eğitimin daha etkin yapılması sağlandı.
Simülatör merkezinde 6 adet KT-1T, 4 adet de T-38 M uçaklarının simülatörüyle eğitim yapıldığı, bunun yanı sıra yine acil durum eğitiminin de bulunduğu merkezle ilgili teknik bilgi veren Simülatör Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Binbaşı Mehmet Akif Özgür, Böylelikle meteorolojik gelişmelere bağlı kalınmaksızın pilot eğitiminde daha güvenli, daha ekonomik ve daha etkin eğitim vermekteyiz. Haftanın 6 günü 24 saat olmak üzere 280 pilot adayına 8 bin 800 eğitim verdik dedi.