Pınar Selek Davasında Karar Zamanı
Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi kararını veriyor.
Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek'in yargılanmasında sona gelindi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar için ara verdi.
MAHKEME 'DİRENME KARARINDAN VAZGEÇİLMESİ KARARINI' GERİ ALMADI
Davanın öğleden önceki bölümünde avukatlar, 'direnme kararından vazgeçilmesi kararının geri alınması' yönünde talepte bulundu. Yaklaşık 1 saatlik ara veren mahkeme, avukatların "direnmeden vazgeçilmesi" kararından dönülmesi talebini reddettiklerini açıkladı.
AVUKAT BELEN: ESASA İLİŞKİN SAVUNMA YAPMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL
Mahkeme sanık avukatlarına davanın esasına ilişkin savunma yapmaları için söz verdi. Selek'in avukatı Bahri Belen, "Bize göre müvekkilimiz yönünden mahkeme daha önce verilen direnme kararıyla birlikte sonuçlanmıştır. Savunma yapmamızı gerektirecek usuli bir süreç ve yargılama aşaması bulunmamaktadır. Bu nedenle esasa ilişkin bir savunma yapmamız söz konusu değildir. Direnme kararından sonra mahkeme işten el çekmiş durumdadır" dedi.
KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Başka suçtan tutuklu sanık Maşallah Yağan ise savunmasını Kürtçe yapmak istediğini belirterek "Ben sizi anlamıyorum, siz beni anlamıyorsunuz. Kürtçe savunma yapmama izin verirseniz savunmamı yapabilirimö diye konuştu. Mahkeme, Kürtçe savunma talebini reddederek salonda bulunanlara son sözlerini sordu.
SON SÖZLERİ SORDU
Pınar Selek'in avukatı Bahri Belen, son sözünde "Biz son sözümüzü söylemiştik. Aslında mahkeme de söylemişti. Bu aşamada ayrıca son söz söylemek için usuli bir imkan yokturö dedi. Maşallah Yağan da, savunmasını Kürtçe yapmak istediğini yineledi. Mahkeme karar vermek için ara verdi.
YARGITAY BOZDU MAHKEME ÖNCE KARARDA DRENDİ, SONRA VAZGEÇTİ
Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti.
Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek'in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti.
Pınar Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı onaylanmıştı.
Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011'de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Ancak mahkeme 22 Kasım'da görülen duruşmada söz konusu direnme kararının "usüle aykırı" olduğu gerekçesiyle direnmekten vazgeçti. Savcı ise, Selek ve Özktürk'ün ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.