Piri Reis Balesine Dünya Prömiyeri
Mersin Devlet Opera ve Balesi, dünya haritasını çizmesinin 500. yılı nedeniyle Piri Reis'in hayatını sahneye taşıdı.
Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), dünya haritasını çizmesinin 500'ncü yılı nedeniyle Piri Reis'in hayatını sahneye taşıdı. MDOB sanatçıları, UNESCO'nun 2013'ü ' Piri Reis'i Anma Yılı' kabul etmesi nedeniyle hazırladıkları ' Piri Reis Balesi'nin dünya prömiyerini gerçekleştirdi.
Piri Reis Balesi, Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde seyircisiyle buluştu. Eseri, Vali Özdemir Çakacak, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Tayyar Şen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, ile yok sayıda sanat sever izledi. Müziğini Can Atilla, libretto ve koreografisi Armağan Davran ve Volkan Ersoy, dekor tasarımı Savaş Camgöz, kostüm tasarımı Gülay Korkut, ışık tasarımı Tarı Deniz'in üstlendiği eserde koreografi asistanlığını ise Ayşe Fidanlık yaptı. Piri Reis karakterini Ender Üçdemir ve Iraklı Bakhtadze'nin dönüşümlü canlandıracağı eserde başlıca rolleri; Özlem Şenormanlılar, Berna Turhan İleri, Büşra Ay, Burak Serkan Cebeci Serbülent Biçer, Beatrice Parma, Tutku Barın Tümen, Mahmut Akyol, Murat Koman, Niyazi Cingöz, Tolga Ergen dönüşümlü olarak paylaştı. Müziğini Can Atilla, libretto ve koreografisini Armağan Davran ve Volkan Ersoy'un yaptığı 'Piri Reis Balesi'nin dekor tasarımını Savaş Camgöz, kostüm tasarımını Gülay Korkut, ışık tasarımını Tarı Deniz üstlendi. Yaklaşık 2 saat süren temsilde balet ve balerinler performansları ile göz doldururken sanatseverler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.
Temsil için Mersin'e gelen eserin müziklerin yapan Can Atilla, ortaya çıkan eserin evrensel bir çalışma olduğunu belirterek, "Osmanlı ve orkestral yeni Türk müziği, benim kendi albümlerimin içinde var olan yeni bir müzik dokusu. Bu çok iyi tasarlanmış ve iyi düşünülmüş özellikle koreografisi, librettosu üzerinde kafa yorulmuş güzel bir projeydi. Bir kere deniz var. Denizin olduğu yerde de sonsuzluk var. Sonsuzluğun olduğu yerde de derinlik vardır. Piri Reis gibi bir karakteri de ortaya koymak için var olan kavramlarda müziği tahrik eden, gücünü ortaya çıkan kavramlardır. Benim albümlerimdeki parçaların orkestrasyonlarını bu eser için yeniden yaptım. Parçaların büyük orkestraya adapte ettim. Piri Reis'in şahsiyetini ortaya çıkarabilecek denizcilik, özgürlük, sonsuzluk ruhu ortaya çıkarabilecek orkestradaki artistik elementlerin hepsini sonuna kadar kullandım. Çok farklı bir çalışma oldu, çünkü içinde Türk enstrümanları var. Kanunlar, neyler, mısraplı tamburlar ve arkada büyük bir senfoni orkestrası oldu. Türk balesi adına umarım ki bu çok güçlü bir adım olacak. Çünkü her şeyi ile bizden oldu. Sanatsal olarak da evrensel bir çalışma oldu. Bu dengeler, bu baleyi uzun süre yaşacaktır" dedi.
Eserin librettosu yazan ve sahneye koyan Volkan Ersoy da, 1,5 yıllık emeklerinin karşılığını seyircinin verdiği olumlu tepki ile aldıklarını ifade ederek, "Salonda mükemmel bir enerji vardı. Salondaki enerji, Mersin'in içinden çıkan ve kendi dokusundan olduğu için Mersin halkının çok beğendiğini düşünüyorum. Mersin Devlet Opera ve Balesi ile bu projeyi hayata geçirdiğimiz için mutluluk duyuyorum. Piri Reis, Can Atilla'nın müzikleri ile, Savaş Camgözün dekoru ile Gülay Korkut'un kostümü ve Tarı Deniz'in ışığı ile gerçekten yeniden hayat buldu. Bu proje, Türk bale sanatını tanıtmakta, Türk kültürünü tanıtmakta önemli bir yer tutacağının kesinlikle inancı içindeyim. İnşallah önümüzdeki dönemde Avrupa'da kendi değerlerimizi sergilemek amacıyla yüksek sanatlar olarak adlandırılan opera ve bale sanatını yurt dışında kendi kültürümüzle yoğrulmuş şekilde görmekten de mutluluk duyacağız" diye konuştu.
Bu arada Piri Reis Balesi'nin 2'nci temsili ise 18 Ekim Cumartesi günü Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde yeniden sahnelenecek. - Mersin