Dağdan İnen PKK'lı Düşük Ücretle Bedelli Askerlik Yapacak
PKK'nın dağdan iniş takvimi 5 hafta içinde netleşecek. Dağdan inen örgüt üyeleri, düşük ücretle bedelli askerlik yapacak, ucuz konut ve hayvancılık kredisi verilecek.
Çözüm sürecine yasal zemin sağlanmasının ardından dağdan inişler başlıyor. İnişe ilişkin takvim 5 hafta içinde netleşecek. İmralı ile yapılan müzakereler sonrası çözüm sürecinde yeni aşama bayramdan sonra başlatılacak. Süreç kapsamında çocukken Türkiye'den ayrılan bugün askerlik çağına gelmiş 2 bin 611 gencin sorunu çözülecek. Bu kapsamda düşük bedelle dövizli askerlik de seçenekler arasında. Köylerine dönen ailelere yıllar önce terk ettikleri evlerini onarmaları için destek verilmesi planlanıyor.
MAHMUR RAPORU OLUŞTURULACAK
İlk iş olarak 10 bin 483 kişinin yaşadığı Mahmur kampından dönüşlerin sağlanması ile işe başlayacak. Çözüm sürecine hukuki güvence oluşturan 6 maddelik tasarının kabul edilmesinin ardından çözüm sürecine ivme kazandırmak isteyen Hükümet, Ağustos ve Eylül ayların içinde Mahmur kampının siyasi, sosyolojik, psikolojik ve idari konularda iki ayrı rapor oluşturacak.
İZLEME HEYETİ KURULUYOR
1 Eylül itibari ile ete kemiğe bürünecek olan ve Çözüm süreci en kritik aşaması artık bir izleme heyeti tarafından tam zamanlı olarak takip altında tutulacak. 1 Ekim tarihi itibari ile Kamu Güvenliği bünyesinde kurulacak sekretarya aracılığı ile ilk dönüşlerin başlaması planlanıyor. Geri dönüşlerde yeni Haburların olmaması için her iki tarafta gerekli özeni gösterecek.
TAKİP GÖREVİ VERİLDİ
1 Eylül'den itibaren Türkiye'nin ortak vicdanı olarak bilinen 27 kişinden oluşan bir izleme heyeti oluşturulacak. Çözüm sürecinde yaşanan aksaklıları ve olası tartışmalı konuların çözümünde rol alacak izleme heyeti iki gruba üç gruba ayrılacak. İzleme heyetleri, Mahmur, Avrupa'dan dönüşler ve Kandil'den dönüşleri izleyecek. İki yıllık bir sürece yayılacak olan dönüşler için 3 ayrı gruba bölünerek çalışmalarını sürdürecek olan izleme heyeti kendi aralarında geri çekilmeye bağlı olarak 7 ayrı kategori oluşturacak ve bu kategorilerdeki iş dağılımını kendi aralarında dağıtacak.
YASAL ZEMİN HAZIR
İzleme heyetlerinin işi bununla sınırlı kalmayacak aynı zamandan geri dönüşler sonrasında normalleşme süresince süreci takip edecek ve aksayan yanlarını çözümü için devreye girecekler.
İzleme heyetinin ülkedeki siyasi şartların olgunlaşması durumunda siyasi parti liderlerine ve yetkililerine de sürece dair bilgi verecek ve sürece katkı sunmaları için köprü kurmaya gayret edecek. Yasal zemin üzerinden ve bir takvime bağlanarak devam edecek olan süreçte her şey yolunda giderse İzleme heyetinde yer alan bazı isimlerin İmralı ile görüşme-sinin yolu açılacak.
5 HAFTADA NETLEŞİR
Çözüm sürecinin ikinci aşamasına Mahmur kampı yaşayan 10 bin 483 kişi ve uzun yıllardan buyana örgütten ayrılan ve eline silah almayan 3 bin 971 kişi için geri dönüş koşulları önümüzdeki 5 hafta içinde olgunlaştırılacağı ve Kasım orasından itibaren dönüşlerin sağlanacağı belirtiliyor. Mahmur, Avrupa ve Kuzey Irak'ta işleyen takvime eş zamanlı olarak geri çekilmeyi sürdürecek olan PKK'lardan 2 bin 518 kişi için yasal zemin oluşturulacak.
ERBİL'DE ÖZEL SEKRETERYA
Çözüm sürecini hızlandırmak için kurulacak sekretarya ağırlıklı olarak Erbil'de çalışacak. Kandil ile dağdan görüşmeler inişlerin önünü açacak teknik detaylar olacak. Bu kapsamda Erbil'de ve Ankara'da birlikte koordineli çalışacak iki sekretarya kurulacak. İki sekretarya arasındaki koordinasyona bağlı olarak Habur Sınır Kapısı'nda da geri dönüşleri kayıt altına almak ve alan çalışmalarında yer alacak bir ofis kurulacak.
Mahmur kampı, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde olduğu için daha önce tüm bilgiler BM üzerinden alınıyordu. Ancak ilk kez Türkiye terör olayları nedeniyle ülkesini terk etmiş vatandaşları ile yüz yüze gelerek onları dinleyecek ardından kampta yaşamını sürdüren çocuklar, gençler ve en son ailelerle ilgili bir ay içinde bir rapor hazırlanacak.
DAĞDAN İNENLERE KONUT DESTEĞİ
Köylerine dönen ailelere yıllar önce terk ettikleri evlerini onarmaları için destek verilmesi planlanıyor. Ayrıca hayvacılığın yeniden canlanması için düşük maliyetli tarım ve hayvancılık kredileri sağlanacak. Ailelere, AB fonları ve yerli fonlarla 10 yıl süre destek verilecek. Ailelerin kuracakları kooperatiflere de ekstra destekler sunulacak. Daha önce dağdan inen ve eline silah almadan Erbil, Süleymaniye ve Dohuk'ta yaşamını sürdürenlere de memleketlerinde kalmaları durumunda orta ölçekli iş kapasitelerine göre destek sağlanacak.
SİYASET ÖZGÜRLÜĞÜ OLACAK
Ancak en önemlisi siyaset yapma özgürlükleri olacak. 90 yılların zorlu koşullarından köylerini terk ederek Irak'ın Musul kentine bağlı Mahmur bölgesine sığınan ailelerin hasta çocukları da çözümden faydalanacak. Devlet hastaneleri bu durumda olanlara yardımcı olacak. Hali hazırda Mahmur'da yaşamını devam ettiren 33 gencin lösemi ve benzer rahatlılıklardan dolayı tedavisinin zor şartlarda sürdürdüğü kaydediliyor.
AVRUPA'DAKİLER ARALIKTA GELİYOR
Yasal düzenlemelerin ardından örgütün Avrupa kanadı ile bir görüşme gerçekleştirilecek ve örgütün Avrupa'daki kanadının Türkiye'ye dönüş için gerekli şartlar oluşturulacak. Ekim ayında Brüksel'de yapılacak ilk resmi temasla birlikte Aralık ayında geri dönüşün zemini hazırlanacak. Avrupa'daki 795 kişi için ilk dönüşler aralıkta başlayacak.
DÜŞÜK FİYATA BEDELLİ ASKERLİK
Bayramdan sonra Mahmur mesaisi ile çözüm sürecini hızlandıracak olan Ankara, kampta yaşayan ailelerin, hukuki, idari konularının intibakı konuları masaya yatırılacak. Çocukken Türkiye'den ayrılan bugün askerlik çağına gelmiş 2 bin 611 gencin sorunu çözülecek. Bu kamsamda düşük bedelle dövizli askerlik de seçenekler arasında. İlk orta lise eğitimini kampta tamamlayan çocukların Türkiye'de eğitime devam etmeleri sağlanacak. Gençler arasındaki evliliklerin kayıt altına alınması ve ailelerin memleketlerine döndüklerinde topraklarının kendilerine iade edilmesiyle ilgili de çalışma yapılacak. Bazı ailelerin arazilerine korucuların yerleştirilmesi gibi sorunların giderilmesi için bilirkişi görevlendirilecek. Mahmur'un mercek altına alan Ankara çok ilginç bir detayla da karşı karşıya kaldı. Mahmur'da yaşamını sürdüren 27 gencin Türkiye'ye gelerek askerliklerini yapıp geri döndükleri ortaya çıktı.
İLK GRUP 1 EKİM'DE TÜRKİYE'DE
1 Ağustos tarihi itibari ile Ankara'da çözüm sürecinin ilk ayağı olan Mahmur için kapsamlı çalışmalar başlatılacak. Bu çalışmaların Ağustos ve Eylül ayları boyunca sürdürülmesi planlanırken, Mahmur'dan ilk dönüşlerin 1 Ekim itibari ile başlatılması planlanıyor. İlk Kafilede 21 ailenin olması beklenirken, yeni Haburların olmaması için her iki tarafın da gerekli özeni göstereceği kaydediliyor. Geri kalan ailelerin geri dönüşü ise Ocak-Şubat ayına kadar devam ettirilecek.
10 bin 483 kişinin yaşamını sürdürdüğü kamptan geri dönüşler için başlatılacak takvime bağlı olarak Erbil ve Ankara sekretaryası kampta yaşayanların geniş ölçekli bir röntgenini çekecek. (Kaynak: Yeni Şafak)