Haberler

PKK'nın Suriye Teklifi: Alevi, Sünni ve Kürt Federasyon

Güncelleme:
Abone Ol

PKK, Suriye krizine ilişkin önerdiği çözümü açıkladı. PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Sabri Ok, Suriye'de biri Kürt, biri Alevi, biri Sünni üç ayrı federasyon önerdi.

Suriye'de siyasi çözüme dair Viyana'da uluslararası zirve gerçekleştirilirken PKK da Suriye krizine ilişkin önerdiği çözümü açıkladı. PKK'nın önerisine göre; Suriye'de biri Kürt, biri Alevi, biri Sünni üç ayrı federasyonla krizi çözebilir.

LAZKİYE VE İDLİP ALEVİ

PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Sabri Ok, Viyana'daki uluslararası zirveyi değerlendirirken Suriye'de etnik ve mezhep eksenli federasyon çözümlerini şöyle anlattı:

"...Suriye'nin kalıcı bir çözüme kavuşması için demokratik bir Suriye şarttır. Hem tarihsel olarak hem toplumsal ve sosyolojik olarak Suriye'nin bir gerçekliği vardır. Özellikle Lazkiye ve İdlib bölgesinde Alevi topluluğu daha homojendir ve Alevi topluluğun yeni Suriye'de özgür, demokratik ve güvenceli bir yaşama kavuşması haklarıdır. Buna bir federasyon bölgesi demek yanlış değildir.

ŞAM, HALEP SÜNNİ

Diğer tarafta Sünni Arapların da olduğun bir gerçekliktir. Sünni Araplar Şam, Halep arasında ağırlık homojen bir topluluktur. Bu bölgenin de bir federasyon biçiminde örgütlenmesi doğrudur.

KUZEY SURİYE KÜRT

Rojava'nın da içinde olduğu Suriye'nin kuzeyi de bir bölgedir. Buranın da üçüncü bir federasyon bölgesi olarak görülmesi hem Kürtler hem Asur, Süryani halkı hem Türkmen hem de Ermeni topluluğu için böyle olmalıdır. Dolayısıyla üç federasyonlu demokratik federal bir Suriye bana göre en gerçekçi ve doğru olandır.

"BÖYLE BİR SURİYE ORTADOĞU İÇİN ÖRNEK OLUR"

Bu perspektifle gerçekleşmeyen bir proje ve anlaşma ne kadar kalıcı ve esaslı bir çözüm olur bilmiyorum. Sanıyorum anlaşma maddelerinden bir tanesi de yeni bir anayasanın yapılmasıdır. Yeni anayasa belirttiğim kapsamda oluşursa Suriye gerçekten tüm halklar ve inanç toplulukları için özgür ve demokratik bir Suriye olur. Böyle bir Suriye'nin tüm Ortadoğu için örnek bir Suriye olacağı kesindir."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kandil Dağı Sabri Ok Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (73)

bingöllü:

la kürtler yüzde 90 ı sünni müslüman ama kendileri tutturmus dinsizlik üzere gidiyorlar bu nasıl cahilliktir allah aşkına

Yanıtla1624
Muhteşem:

Elbette biz herkesten çok sunniyiz ne sırçalı yor bunlar

23
Bir Alevi:

Helal olsun. Demokrasi budur iste. Tüm inanc ve irklara Demokratik Model.

Yanıtla1721
pla:

Evet ben destekliyorum alayinizda o federasyonlarda yasayacaksiniz. En fazla 24 saat tutar tutmaz.

68
Zazaking:

Mantıklı tek ülke 3 federasyon buradada böyle olmalı

Yanıtla725
deliMobil-ANDROID:

sizi tek tek alacağız. devlet geldi, ininize girdi. neredesiniz kızlar ?

Yanıtla1417
BİZLER:

burdayım ulan niye gittin

43
çarık:

saçmalığa bak alevi-sünni diğeri ne diğeri pkklı ateistlerin bölgsi olacak. .

Yanıtla625
GAYA:

en iyisi-İŞİD -O SİZİN GİBİ MÜSÜLMAN

01
has kürdüm:

eger türkiye gine fesatlik yapmasa ordaki halk birbirine oturur eger türkiye şimdi alta başka bir ürgütü desteklemese gine hizbullahı yetiştirdi vos çıktı ışıda

Yanıtla327
Tüm 73 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title