Haberler

PKK'ya Karşı "Üçlü İşbirliği"ne Doğru

Abone Ol

Babacan, Talabani'nin Önerdiği "Üçlü Sistem"i Değerlendirdiklerini Belirterek, "Üçlü Yapı, Özellikle Bilgi Paylaşımını ve Askeri Faaliyetlerin Koordinasyonu Açısından Önemli Olabilecektir" Dedi.

Ankara, PKK ile mücadelede Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin "üçlü yapı" önerisine sıcak bakıyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, öneriyi değerlendirdiklerini belirtirken, "Üçlü yapı, özellikle bilgi paylaşımını ve askeri faaliyetlerin koordinasyonu açısından önemli olabilecektir" dedi.

Ali Babacan, Ankara'ya bir "çalışma ziyareti"nde bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile ortak basın toplantısı düzenledi. Babacan, bir soru üzerine yakın zamana kadar Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle bir diyaloğun bulunmadığını, iletişim kanallarının olduğunu, ancak doğrudan bir temasın olmadığını kaydetti.

-"BİZ ÖNEMLİ BİR EŞİĞİ AÇTIK"-

"Biz önemli bir eşiği açtık ve direkt diyaloğu kurduk" diyen Babacan, yerel yönetimle doğrudan temaslara geçildiğini anımsatarak, "Bizim PKK ile mücadelede kuşkusuz Bağdat ile, yanı merkez hükümetle yaptığımız ve bundan sonra yapacağımız çalışmalar büyük önem arzediyor. Burada merkez hükümetin de içinde olduğu bir çabayı bir çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

PKK'nın eylemlerinin Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönlendirildiği için yerel yönetiminin de dikkate alınması gerektiğini ifade eden Babacan, yapılan temaslarda terör örgütünün tasfiyesi için neler yapılabileceği üzerinde durulduğunu belirtti.

Ali Babacan, "Irak'ın kuzeyinde yerel yönetim ne yapabilir, Bağdat ne yapabilir, bunlar beraber neler yapabilir ve biz de beraber çalışarak neler yapabiliriz. Bunları kuşkusuz konuşuyoruz."

-"TALABANİ'NİN ÖNERDİĞİ ÜÇLÜ YAPIYI DEĞERLENDİRİYORUZ"-

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile telefon görüşmesinde önerdiği, Türkiye, Irak ile ABD arasında "üçlü sistem"e işaret eden Babacan, Talabani'nin bu önerisiyle terörle mücadeleyi daha ileriye götürülmesi konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

-"ÜÇLÜ YAPI"NIN ÖZELLİKLERİ-

Söz konusu "üçlü sistem" çerçevesinde neler öngörüldüğünü de anlatan Babacan, "Üçlü yapı, özellikle bilgi paylaşımını ve askeri faaliyetlerin koordinasyonu açısından önemli olabilecektir. Öte yandan, ortak düşman olarak ilan ettiğimiz, yani Türkiye, Irak ve ABD'nin ortak düşman ilan ettiği PKK'ya karşı neler yapılabileceği ve üçlü formatta tartışılabileceği bir ortamı oluşturacaktır."

-"ABD İLE VAR OLAN İKİLİ YAPININ YERİNE GEÇMEZ"-

Buna karşın Babacan, "Bu üçlü format, bizim ABD ile yürütmekte olduğumuz ikili yapı ya da Irakla sürdürmekte olduğumuz ikili temasları ikame edecek, bunların yerine geçecek bir şey değildir. Kuşkusuz ki bizim ikili temaslarımız, çalışmalarımız devam edecektir. Ancak buna ilaveten üçlü formatta da yeni açılımlar olabilir" şeklinde konuştu.

"Bizim amacımıza, hedefimize götürecek yeni adımlar atılabilir" diyen Dışişleri Bakanıa Ali Babacan, "Türkiye'nin beklentisi ortak askeri operasyon mu?" sorusunu üzerine de şunları söyledi:

"Bu üçlü mekanizmanın birinci amacı, öncelikle terör örgütüne karşı neler yapılabileceğinin istişare edileceği bir ortam oluşturmaktır. Bunun hemen ardından kuşkusuz istihbarat birimleri arasında ve askeri birimler arasında daha yakın bir diyalog ve işbirliğini getirebilecektir. Eğer mesafe alabilirsek, Eğer bu üçlü istişareler sonuç verirse, bundan olumlu bazı sonuçlar elde edebilirsek, bu ilgili birimler arasındaki güçlü iletişimi ve işbirliğini kuşkusuz daha ilere boyutlara götürebilecek. Bu üçlü yapı, kurduğumuz ikili işbirliğini ikame edecek bir yapı olmayacak. Destekleyecek bir yapı olarak belki düşünebilir."

Dışişleri Bakanı Babacan, Irak Genelkurmay Başkanının Türkiye'nin Kürt yerel yönetimiyle diyalog kurmasına ilişkin olarak "Mesut Barzani'nin Türkiye'nin evet diyeceği her şeye evet diyecek. Sınır bile değişebilir" yolundaki açıklamalarının anımsatılması üzerine de bu tür konular daha çok siyasetçilerin konuşması gereken konuların olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu siyasi konular. Bu sadece Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin konuşacağı konular değil, burada Bağdat da önemlidir, merkez hükümetin duruşu önemli. Dolaysıyla her konuda kiminle konuşacağız, kimleri muhatap alacağız önemli olacak." (ANKA)

(CN/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title