Haberler

Portakalı Para Etmeyen Üretici Dertli

Abone Ol

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ndeki bazı üreticiler, portakaldan istenilenin çok altında kazanç elde ettikleri gerekçesiyle ya ağaç söküyor, ya da ümit bağlayıp, ağacına limon aşılıyor.

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ndeki bazı üreticiler, portakaldan istenilenin çok altında kazanç elde ettikleri gerekçesiyle ya ağaç söküyor, ya da ümit bağlayıp, ağacına limon aşılıyor.

Ülkenin yıllık ortalama 4 milyon tonu bulan narenciye üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Muğla'da, portakalın para etmemesi ve meyve suyu fabrikalarına kilosu 6 kuruşa dahi satılamaması üreticinin tepkisine neden oldu. Bazı üreticiler, narenciye ağaçlarını üzerindeki meyvelerini bile toplatmadan söktürmeye, bazıları ise bir ümit limon aşılamaya başladı.

Ortaca Tarım Satış Kooperatifi (ORMESKOP) Başkanı Süleyman Tosun, "Bölgemizde yaklaşık 20 bin ton ürün elde edilmesine rağmen; bunun yüzde 50'si satılamadı. Bu yıl ocak ayında yaşanan don nedeniyle ise dalında zarar gören ürünleri bırakın iç piyasada eritmeyi, meyve su fabrikaları bile almadı. Geçen yıl 25-30 kuruşa meyve suyu fabrikalarına satılan ürünlerin birçoğu dalında kaldı. Bu yıl 6 kuruşa bile alıcı bulamadı. Ondan dolayı birçok çiftçimiz ya ağaçlarını kesiyor ya da ağaçlarına farklı bir tür aşılıyor" dedi.

Güzelyurt Mahallesi'nde yaşayan üreticilerden Kemal Batıbey, "Başta Ortadoğu'daki iç savaşlar, daha sonra Rusya'nın Ukrayna'ya girmesiyle başlayan süreç olumsuz etkiledi. Rusya'yla aramızda başlayan uçak kriziyle süren bu süreçte, Avrupa ve ABD'nin aldığı tavır ve rublenin düşmesiyle beraber ihracatta çok ciddi kayıplar başladı. Ayrıca bu yıl Washington portakaldaki yüksek rekolte iç piyasanın üretici açısından çökmesine neden oldu. Ağaçtan dökülen portakalı tüccar 6 kuruştan alıp meyve suyu fabrikalarına 9-10 kuruşa satıyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı" dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA KÖTÜ

Sıkıntıları aşamadıklarını bu nedenle bahçelerini sökmeye başladığını belirten Batıbey, "20 yaşındaki genç ağaçların sökülmesini kabul edemiyoruz. Eğer 45- 50 yaşındaki ağaçları ekonomik anlamda getirisi olmadığı için kesiyorsa anlayabiliriz. Ancak genç ve diri ağaçlar kesiliyor. Bu bölge için faciadır. Eğer bir önlem alınmazsa, daha fazla ağaç kesilecek. Ayrıca üretici bu kadar zor bir durumdayken ağaçlarını yeni dönem için hazırlaması gerekiyor. Açıkçası üretici ne yapacağını bilmemektedir. İç piyasada kalan ürün hallerde şiştikçe piyasa biraz daha düşüyor. Burada yapılması gereken şey açıkçası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuya el atmasıdır. Bakanlık bundan sonraki yıllarda üretim fazlası narenciyeyi alarak depolarında muhafaza edebilir. Daha sonra gerektiğinde piyasaya sürebilir. ya da teşvik vermesi gerekiyor" dedi

Özellikle son beş altı yıldır üreticiler limon, portakal ve nar para etmeyince ağaçlarını sökerken, birçok tarım arazisinde ise binaların yükseldiği gözlendi.

- Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Tosun Ortaca Muğla Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title