Haberler

Prof. Dr. Alan'dan İki Müjde Birden

Güncelleme:
Abone Ol

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Diyarbakır ve bölge halkına sağlık alanında iki müjdeyi birden verdi.

Kanser hastalarının tedavisinde radyoterapi yöntemi uygulanırken, sağlam dokuları maksimum düzeyde koruyan son teknoloji Tomoterapi (TomoTherapy) Türkiye'deki 8 hastaneden sonra Dicle Üniversitesi Hastaneleri Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kullanılmaya başladı.

Prof. Dr. Alan, Kanser hastalarının tedavisinde sağlam dokuları maksimum düzeyde koruyan son teknoloji Tomoterapi'nin (TomoTherapy) Onkoloji Hastanesi'nde kullanılmaya başlandığını ve Acil Hastanesi'nin Aralık ayında hizmete açılacağını müjdeledi.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Basın Müdürü Sıddık Algül ile birlikte Öz Diyarbakır gazetesini ziyaret eden Dicle Üniversitesi (D.Ü) Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Gazetenin imtiyaz sahibi Fahrettin Kanat ile sohbet etti. Diyarbakır'da sağlık alanındaki çalışmalara da değinen Alan, özellikle Dicle Üniversitesi Hastanesi'nin son yıllardaki faaliyetleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

HASTA GÖÇÜ ARTIK TERSİNE OLMAYA BAŞLADI

Bölge halkının beklentilerine yönelik çalışmalar sayesinde kısa sürede sağlık göçünün durdurulduğunu hatta tersine bir göçün başladığı ifade eden Prof. Dr. Sait Alan, "Yıllardır batı illerine yaşanan hasta göçünün artık doğuya olmaya başladı. Artık diyebilirim ki tam tersinin gerçekten yaşandığıdır. Diyarbakır'a gelen hastaları başka merkezlere sevk etmeye gerek kalmadan tedavilerini yapabiliyoruz. Her türlü operasyonları artık burada en ileri teknolojileri de kullanarak gerçekleştiriyoruz. Ankara ve İstanbul'dan bize hasta gelmeye başladı. Hasta göçü tersine döndü. Bunu hem kıymetli hocalarımıza borçluyuz, hem ekibimiz ve malzemelerimiz güçlendikçe bunun devamı gelecek. Mesela staj için Irak'tan kabul ettiğimiz hemşireler vardı. Onlar geri döndükten sonra Irak'tan 2 binin üzerinden hasta, hastanelerimizi tercih etti ve burada tedavi oldu" dedi. Alan, sağlık alanında yalnızca otelcilik kısmıyla alakalı küçük sorunlarının bulunduğunu, bu sorunlarında yılların biriktirdiği sorunlar olduğunu ifade etti.

ŞEFKAT EVLERİ ÜCRETSİZ HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR

Bölgedeki hastaların çoğunluğunun fakir vatandaşlardan oluştuğunu iyi bildiğini belirten Alan, özellikle hasta yakınları için Üniversite camisinin altında hazırladıkları ve Şefkat evi olarak bilinen yerde, ücretsiz olarak kadın ve erkek için ayrı 150 kişilik yatak kapasiteli, banyo yapılabilen, çamaşır yıkama yeri bulunan merkezi modern hale getirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Alan, sabah hasta yakınlarına sıcak çorba da ikram ettiklerini sözlerine ekledi.

HASTA VE SAĞLIK ÇALIŞANI MEMNUNİYETİ ARTTI

Hastanelerde kalite yönetimi konusunda özellikle sık sık hasta, hasta yakını ve çalışan memnuniyeti bakımından çalışmalar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Sait Alan, geçtiğimiz yıllarda yüzde 60'ın üzerine bir türlü çıkmayan hasta ve hasta yakını memnuniyeti oranının son yıllarda yüzde 86-87 oranlarına çıktığını ifade etti. Sağlık çalışanları bakımından ise konunun çok daha iyi durumda olduğunu anlatan Prof. Dr. Alan, "Sağlık çalışanları bakımından Türkiye geneline baktığımızda sağlık çalışanları genel memnuniyet ortalamasının yüzde 40-45 civarında olduğunu görürüz. Ancak Bizde ise durum Türkiye ortalamasının üzerinde bu yıl yaptığımız çalışmalarda sağlık çalışanlarımızın altı yıl öncesine kadar memnuniyet oranı yüzde 40'larda iken, şu anda yüzde 60'lar civarında ki bu oran Türkiye ortalaması üzerindedir" dedi.

PROF. DR. ALAN'DAN İKİ MÜJDE BİRDEN

Prof. Dr. Alan Diyarbakır'a daha birçok yenilikler ve sağlık alanında yatırımlara devam edeceklerini belirterek iki müjdeyi de paylaştı. Prof. Dr. Alan, İstanbul gibi bir dünya merkezi olan kentte bile bulunmayan Tomo Terapi cihazının artık Dicle Üniversitesi Hastanelerinden kullanılmaya başlandığını müjdeledi. Alan; "Kanser hastalarının tedavisinde radyoterapi yöntemi uygulanıyor. Lazerle yakma işlemi genelde hasta dokuların yanında sağlam dokularında yanmasına neden oluyordu. Şimdi ise sağlam dokuları maksimum düzeyde koruyan 3D teknolojisine sahip, son teknoloji Tomoterapi (TomoTherapy) Türkiye'de sınırlı hastanede bulunan bu cihaz Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nde kullanılmaya başlandı" dedi.

ACİL SERVİS ARALIKTA HİZMETE GİRİYOR

Prof. Dr. Alan söz konusu cihazın 15-20 milyon TL gibi bir yatırım yapıldığını sözlerine ekledi. Alan, Tomo Terapi cihazının bölgeye hayırlı olmasını diledi. Prof. Dr. Sait Alan ikinci müjdesini de yapımı geçtiğimiz yıllarda başlayan Dicle Üniversitesi Acil Servis Hastanesi'nin de Aralık ayı içerisinde hizmet vermeye başlayacağını müjdeledi.


TOMOTERAPİ

Tomoterapi, en gelişmiş Radyoterapi cihazlarından biridir. Tomo Terapi tek bir sistem içerisinde 3 fonksiyonu birleştirerek radyasyon ile kanser tedavisinde etkin tedaviyi sağlar. Tedavi Planı: 1. Her hasta için kompleks hastaya özel planlar yapmayı sağlar. 2. IGRT ( Image Guided Radiotherapy- Görüntü Eşliğinde Radyoterapi ): Her tedavi öncesi tümörün yerini saptayarak en doğru tedavi alanını oluşturur. Bu özellik ayrıca Adaptif Radyoterapi dediğimiz tümörün küçülmesi durumunda daha küçük alanlardan tedavi uygulanmasına olanak sağlar. 3. IMRT ( Intensity Modulated Radiation Therapy - Yogunluk Ayarlı Radyoterapi ) : Radyoterapi dozunun tümörü tam olarak çevrelemesi ile sağlıklı dokuların yüksek doz radyasyon almasını engeller. Hedefe yönelik tedavi yapılmış olur.

Cihazın Özellikleri

TomoTerapi cihazı Bilgisayarlı Tomografi cihazına benzer görünümde olup hasta tedavi masasına yatırıldıktan sonra masa cihazın geniş halka yapısı içine doğru hareket eder. Bu esnada halka üzerinde konumlandırılmış binlerce ışın demeti ile istenen bölgeye noktasal ışın tedavisi uygulanabilir. Farklı açılardan farklı dozların uygulanabilmesi, bu cihaza farklı boyut ve şekillerdeki tümörlere bile çevre sağlıklı dokulara en az hasarı verirken en iyi tedaviyi uygulama özelliği verir.

Tomoterapi'nin Yararları

Check Hedefe Yönelik Tedavi: Her tedavi sonrası alınan BT görüntüleri ile tümörün yeri kesin olarak belirlenir. Bu tümörün etrafındaki dokuları daha fazla koruyarak hedefe yönelik daha yüksek doz vermemizi sağlar. Check Daha Az Yan Etki: Sağlıklı organların daha fazla korunması sayesinde yan etkiler klasik radyoterapi cihazlarına oranla çok daha az görülür. Check Tekrar Işınlama İmkanı: Daha önce yüksek doz Radyoterapi almış olgularda medulla spinalis, böbrek, kalp vb. Hayati organlara yakın yinelemelerde güvenli olarak tekrar radyoterapi imkanı sağlamaktadır. Check Zaman Kazanma: Klasik Radyoterapi cihazları ile yapılması mümkün olmayan birden fazla bölgedeki tümörlerin aynı anda ışınlanmasına imkan sağlar. Örnek olarak birden fazla karaciğer veya kemik metastazı olan olgularda tedavi zamanı azalmasına olanak sağlar.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Dicle Üniversitesi Diyarbakır Sait Alan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title