Haberler

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum, 200 bin kişi ölebilir

Güncelleme:
Abone Ol

17 Ağustos Marmara Depremi'nin 21'inci yıldönümünde açıklamalar yapan inşaat mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Olası İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum ama biz hazır değiliz. 7.5 büyüklüğünde beklediğimiz depremde 200 bin insanın hayatını kaybedebilir" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü ve inşaat mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 21'inci yıldönümünde, deprem riskine ilişkin alınması gereken önlemleri sıralayarak, inşaat mühendislerinin yapılarda dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Prof. Dr. Altan, beklenen İstanbul depremi için "Ayak seslerini duyuyorum ama biz hazır değiliz. 7.5 büyüklüğünde beklediğimiz depremde 200 bin insanın hayatını kaybedebilir" yorumunda bulundu.

BÜYÜK DEPREMLER OLMAYA DEVAM EDECEK

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 21 yıl geçtiğini söyleyen İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Büyük depremler her zaman olmaz ama Kuzey Anadolu Fay Hattı, Türkiye için önemli bir fay hattıdır. Bu hat üzerinde doğudan batıya kayarak belli zamanlarda büyük depremler olmuştur, olmaya da devam edecektir. Şu anda kayma batıya doğru devam ediyor. Büyük İstanbul depremini bekliyoruz, 21 yıl geçti ama hala hazırlıklı değiliz. Yeterli hazırlıkları yapmadık, zaman azaldı. Artık İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum. Bir an önce depremi afet olmaktan çıkarmalıyız. Deprem sel, heyelan gibi doğa olayıdır. Ciddi önlemler alırsak afet olmaktan çıkarırız" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum, 200 bin kişi ölebilir

İMAR PLANINI DEPREME GÖRE YAPALIM

"Yer altında bir önlem alma olanağımız yok ama yer üstünde gerekli önlemleri alabiliriz" diyen Prof. Dr. Altan, "Şehirleri, imar planlarını, inşa edilen konutları, göç hareketini deprem gibi afet risklerine göre planlamalıyız. Türkiye'nin her bölgesinde orta büyüklükte bir deprem olabilir, ona göre hareket etmek lazım. Depreme dayanıklı yapı yaparken malzemelerin kalitesine dikkat etmeliyiz. Konutun yapılacağı zeminin etüt raporlarına bakmalıyız" ifadelerini kullandı.

2000 YILI ÖNCESİ YAPILAN BİNALAR DEPREME DAYANIKSIZ

2000 yılı öncesinde yapılan konutlarda uygun yapı teknikleri kullanılmadığını belirten Prof. Dr. Altan, "2000 yılı öncesi yapılan binalar depreme dayanıksız. Evler, kalitesiz inşaat malzemelerinden yapılmış. Ama vatandaşlar hala bu konutlarda yaşıyor. İstanbul'dakilerin yarısından fazlası bu tip eski yapılarda hayatına devam ediyor" dedi.

"200 BİN İNSAN HAYATINI KAYBEDEBİLİR"

Kocaeli depreminde nüfus yoğunluğunun azlığına vurgu yapan Prof. Dr. Altan, "Ona rağmen aylarca toparlanamadık. Şu anda devletin imkanları çok iyi fakat can ve mal kaybının Kocaeli depremine göre 10 kat daha fazla olacağı bir depremle karşı karşıyayız. O depremde 20 bine yakın insan hayatını kaybetti olası İstanbul depreminde 200 bin insan hayatını kaybedebilir. İstanbul'un nüfus yoğunluğu Kocaeli'ye göre çok fazla. İstanbul'daki yapıların yüzde 85'i depreme dayanıksız. 2000 yılı öncesi 800 bin, 1980 öncesi ise 300 bin civarında yapı stoku var. İstanbul depreminden çevre iller ve o illerde yaşayan toplamda 25 milyon insan da etkilenecek. 7.5 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz, bazı yapılar 8 şiddetinde de etkilenecektir" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum, 200 bin kişi ölebilirProf. Dr. Mehmet Fatih Altan

"YAPILARI GÜÇLENDİREREK DEPREMDEN KORUYABİLİRİZ"

Hızlı ve etkin önlem almanın önemine değinen İAÜ AFAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Mevcut yapı yönetmeliğini titizlikle uygulamalıyız. Her yapıyı yıkıp yeniden yapamayız zaman alır ama yapıları güçlendirebiliriz. Bazı binalar depremden güçlendirilerek kurtarılabilir. Halkın bilinçlenmesi çok önemli. Gerekirse deprem üzerine eğitim verilmelidir. Vatandaşlar konutları dayanıksızsa, çürükse o yapıyı boşaltsınlar, evdeki eşyaları duvara sabitlesinler" ifadelerini kullandı.

BÜYÜKÇEKMECE, ESENYURT, KADIKÖY, AVCILAR, BEŞİKTAŞ RİSKLİ BÖLGELER

Adalar ile Silivri arasında kıyı şeridi bulunan ilçelerin risk altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altan, "Büyükçekmece, Esenyurt, Küçükçekmece, Avcılar, Maltepe, Kadıköy, Beşiktaş bu ilçelerden bazıları. Zemin ne kadar sağlam olursa olsun eski yapı stoku çok. Kentsel dönüşüm doğru bir karar ve hızlıca doğru bir şekilde tamamlanmalıdır" dedi.

KIRSAL DÖNÜŞÜMÜ DE BAŞLATMALIYIZ

Depremin her zaman kent merkezlerinde olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Altan, "Elazığ ve Van'da kırsalda oldu, kerpiç evler yıkıldı. Kırsalda yapılan evlerde de mühendislik hizmeti alan evlerin yapılması gerekiyor. Köylerde vatandaşlar bilinçsiz ev yapıyor" diye konuştu.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

İnşaat mühendislerine güvenli bir yapı için önerilerde bulunan Prof. Dr. Altan, "Proje ve uygulama aşamalarında, yapı tasarımı, yer seçimi, zemin etüdü, sistem seçimi, projenin detaylandırılması, malzeme seçimi ve malzeme denetimi, montaj ve işçilik kalitesi aşamalarına dikkat etmelidir. Genelde 2000 yılı öncesi ve mühendislik hizmeti almayan yapılar yıkılıyor. Çünkü uygun yapım tekniği, kullanılan malzemeler ve mühendislik hizmetleri eksik" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (52)

esma:

Sandınızki yaşanılan edepsiz hayatlar ben özgürüm istediğimi yaparım istediğim gibi yaşarım zihniyetleri 17 yaşındaki bir kızın bir başkasının evine gitmesi ve onu laik bir yaşam şekli olarak tanımlayan zavallılar her geberip giden imansızın ardından ışıklar içinde uyutanlar, istanbul sözleşmesi deninlen sapıklığı savunanlar dışarlarda çıplak dolaşıp benim bedenim benim hayatım diyenler sandınızki yaptığınız herşey yanınıza kar kalacak Allah intikam alanların en hayırlısıdır.

Yanıtla5540
FİLOZOF:

İçinde senin nekadar öfke nekadar hasetlik varmış bu neyin öfkesi Sen sadece kendi hayatını yaşa sanane İçindeki kurtları kendine sakla Seni ilgilendirmeyen şeylere maydanoz olma Allahın da işine karışma sen söledin diye yada söylemedin diye bir şeyler değişmez

2017
s.aydın:

boş boş konuşuyorlar yok deprem olacak binalar çürük yıkılacak çok insan ölecek bizde biliyoruz bunu akıl değil para verin evi yapalım günü kurtaramıyoruz o çok bilmişin dediği gibi bizim evde değil on beş kırkbeş sene önce buzdolabı vardı içini rahatça dolduruyorduk rezil kepaze ettiler güzelim memleketi tabii tuzu kurular işi kebap olanlar yandaş yalakalar bunu anlamaz siz millete değil suriyelilere ev yaparsınız kendilerinizede milletin parasıyla yüzlerce odalı saraylar yaparsınız

Yanıtla1871
Doğukan:

Tipik bir çapulcu ağzıyla konuşuyorsun ama yapılan güzel şeylerin hakkına giriyorsun. Siz bu ülkede çöp dağlarının olduğunu, tüp kuyruğu, su kuyruğu, eczane kuyruğu, hastanede rehin tutulduğun günleri ne çabuk unuttunuz. Şimdi bir eliniz yağda bir eliniz balda yine de sen nankörlük yapıyorsunuz. Utanın.

00
Nazmi:

O kadar çok kafir dinsiz imansız mahlük varki yapılan bazı yorumlar zorlarına gitmiş hiç önemli değil ister zorlarına ister borularına elin oğluyu doğruları söylemiş sizlerin zaten hayatı inkar içinde geçiyor elbet bir gün her nefis gibi sizlerde ölümü tadacaksınız bakalım o zaman sizi kim kurtaracak halen sanane herkes istediği gibi yaşar diyebiliyorlar ama lut kavminin neden helak olduğunu ateş topuna döndüğünü bilmiyorlar neyse birgün öğrenecekler ama çok geç olacak.

Yanıtla3024
Sibel:

Böyle bilmiş bilmiş konuştuğunuza göre size özel vahiyler geliyor galiba . Zaten ana sıkıntı hepiniz kendi düşünceleriniz doğru kalanlar hatalı gibi yorumda bulunmaktan bir vazgeçemediniz gitti

21
Mehmet Açıkgöz:

Yaptığınız yorumun konuyla hiç alakası yok.

21
Haluk 12:

Bu saydıklarına birde faize bulaşanlrı ekle sayı sanırım ülke nüfusunun çoğunluğu olacak. Çünkü faizli krediye bulaşmayan kalmadı. Biliyon demi faizi alan veren sebep olan hepsi sakat yazmama gerek yok. Bence faizde beya bir vatandaşı götürür. ??

00
hasan:

acelesi yok önce arap kardeşlerimizi bir kurtaralım sonra bakarız

Yanıtla440
Yahya:

Süper bir tespitte bulundunuz :)

28
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title