Haberler

Prof. Dr. Günay: "Nasıl Ki Maliye Bakanlığını Kapatamazsınız, YÖK'ü de Kapatamazsınız"

Abone Ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, "Her ne kadar herkes, siyasi partiler de dahil ‘YÖK’ü kaldıracağız’ diye yazsalar da olmuyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, "Her ne kadar herkes, siyasi partiler de dahil 'YÖK'ü kaldıracağız' diye yazsalar da olmuyor. Sebebi böyle bir kuruma ihtiyaç var. Nasıl ki Maliye Bakanlığını kapatamazsınız, YÖK'ü de kapatamazsınız. Bunu diyenler YÖK'ün işleyişini görünce uzaktan görüldüğü gibi olmadığını görüyorlar" dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, 'Tarihsel Bağlamda Yükseköğretimin Anlamı ve Geleceği' başlıklı konferansını vermek üzere İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin konuğu oldu.

Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay'ın sunumunun kendilerine ufuk açacağını belirterek, kendisini İKÇÜ'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu paylaştı. Rektör Prof. Dr. Akhan, "Özellikle bizim gibi yeni kurulmuş üniversiteler için kendisinin bilgi paylaşımı çok önemli. Kendileri kuruluş aşamamızda sürekli destek veren, önümüzü açan bir hocamız. Hocamıza bu desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Tarihsel olarak YÖK'ün gelişim süreçlerini anlatan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Günay, Yükseköğretimin ya tek parti ya da askeri darbeler sonucunda yapılan düzenlemelerle dizayn edildiğini aktardı. YÖK'ün kuruluş tarihinin 1981 değil 1973 yılı olduğunu belirten Prof. Dr. Günay, "Dolayısıyla YÖK 12 Eylül ürünü değildir. En çok eleştirilen YÖK kanunu, 34 yıldır yürürlükte olan 1981 yılı YÖK kanunudur. Bu kanunda YÖK tarafından sürekli dönüşüm yapılıyor. Bir nevi evrim geçiriyor. Kanunun giriş tarafları hariç değişmedik maddesi kalmadı. O bakımdan sistem ayakta duruyor. Her ne kadar herkes, siyasi partiler de dahil 'YÖK'ü kaldıracağız' diye yazsalar da olmuyor. Sebebi böyle bir kuruma ihtiyaç var. Nasıl ki Maliye Bakanlığını kapatamazsınız, YÖK'ü de kapatamazsınız. Bunu diyenler YÖK'ün işleyişini görünce uzaktan görüldüğü gibi olmadığını görüyorlar" dedi.

"70 YILDA 77 ÜNİVERSİTE VARKEN; 13 YILDA 108 ÜNİVERSİTE KURDUK

YÖK'ün sistematik bir bütün olduğunu belirten Prof. Dr. Günay, güncel YÖK verileriyle ilgili de bilgi verdi. 109'u devlet, 76'sı vakıf olmak üzere 185 üniversitenin olduğunu belirten Prof. Dr. Günay, "Öğrenci sayımız 6 milyon 62 bin 886. Okullaşma oranımız yüzde 88,34. 2003 yılına kadar 77 üniversitemiz yani 70 yılda 77 üniversite varken; 13 yılda 108 üniversite kurduk. YÖK'ü sayısal olarak patlattık. Bu, Türkiye'nin biriktirmiş olduğu potansiyeli, kinetik enerjiye çevrilmesidir, toplumun beklentilerine cevap vermektir. Kalite konusunda eleştiriler alıyoruz. 1955 yılında gazete başlığı, 'İş zıvanadan çıktı, Ege Üniversitesi de kuruldu. İzmir'e de üniversite kuruldu' şeklindeydi. Bugün Türkiye'de tıp fakültelerinde bir hoca başına 4.77 öğrenci düşüyor. Almanya'da bu oran 19.6'dır" diye konuştu.

"YÖK'ÜN GÖREVİ İŞ BULMAK DEĞİL, ULUSLARARASI ÖLÇÜTLERDE EĞİTİM VERMEKTİR"

YÖK rakamlarına göre okullaşma ve öğrenci sayısı bakımından Avrupa ülkelerinin geride bırakıldığını belirten Prof. Dr. Günay, "Bizden bir şey olmaz demeyin. Önümüzde Finlandiya, Güney Kore ve Amerika var. Sayısal olarak iyiyiz. Okumak isteyen herkese cevap vermemiz lazım. Bir toplumda yükseköğretim görmüş nüfusun oranı başlı başına o toplumun gelişmişlik parametresi olarak değerlendirilir. Bu noktada her şehirde üniversite olmasını, okumuş işsizler oluyor diyerek eleştirenler çıkıyor. Bizim görevimiz iş bulmak değil. Bizim görevimiz yüksek vasıfta öğrenciler yetiştirmek" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Durmuş Günay Galip Akhan Çelebi İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title