Haberler

Prof. Dr. Gürkan: Körfez Geçişi Köprüsü'nün İki Yakasından Fay Hatları Geçiyor, Umarım Sınanmaz

Abone Ol

Bursa'da düzenlenen 3'üncü Köprüler Viyadükler Sempozyumu'nda konuşan Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Polat Gülkan, Körfez Geçişi Köprüsü'nün iki yakasından da fay hatlarının geçtiğini belirterek, "Bundan sonra köprünün hizmet vereceği süre zarfında hangi depremlerin olacağı tahmin edilmesi, büyük bir önem arz ediyor.

Bursa'da düzenlenen 3'üncü Köprüler Viyadükler Sempozyumu'nda konuşan Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Polat Gülkan, Körfez Geçişi Köprüsü'nün iki yakasından da fay hatlarının geçtiğini belirterek, "Bundan sonra köprünün hizmet vereceği süre zarfında hangi depremlerin olacağı tahmin edilmesi, büyük bir önem arz ediyor. Belirli dizayn parametreleri var. İnşallah bu dizayn parametrelerinin doğru olup olmadığının sınanması yakın bir gelecekte meydana gelmez ve bu köprü güvenli bir şekilde hizmet vermeye devam eder" dedi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen 3'üncü Köprüler Viyadükler Sempozyumu'nda 'Köprü Hesabında Dikkate Alınacak Yer Hareketi Kayıtlarının Seçilmesi' konulu bir sunum yapan Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Polat Gülkan, Körfez Geçişi Köprüsü'nün iki yakasından da fay hatlarının geçtiğine işaret etti. Derinliği çok fazla olmamakla beraber İzmit Körfezi'nin, temsil ettiği jeolojik ve deprem özellikleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakkı Polat Gülkan, şöyle dedi:

"Bu da jeologların kuvvetle, sağlam ve inandırıcı bir şekilde ileri sürdükleri gibi Körfez'in hem Güney hem Kuzey tarafında son 10 bin, 20 bin yıl süre zarfında kuvvetli depremler var. ve depremlere neden olan faylar bu köprünün her iki uçundan da geçiyor. Bundan sonra köprünün hizmet vereceği süre zarfında hangi depremlerin olacağı tahmin edilmesi, bir bakımdan büyük bir önem arz etmek. Belirli dizayn parametreleri var. İnşallah bu dizayn parametrelerinin doğru olup olmadığının sınanması yakın bir gelecekte meydana gelmez ve bu köprü güvenli bir şekilde hizmet vermeye devam eder."

Depremlerin çabuk unutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülkan, 1944 Gerede depremi örneğini verdi. Gülkan, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın, Gerede'nin tam ortasından geçtiğini ve 1944 yılındaki bu depremle birlikte şehrin büyük tahribat gördüğüne işaret ederek, "O depremde Gerede ortadan ikiye ayrıldı. O tarihten sonra yapılan binaları incelediğimizde Gerede'nin hastanesi, belediyesi, yurdu, lisesi ve bütün devlet binaları bu fayın üstüne yapıldı. MTA'nın haritasında bu fay hatları canlı olarak çizilmiş durumda. Ama ne yazık ki bunlardan yeterince ders almıyoruz" diye konuştu. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çankaya Üniversitesi Polat Gülkan Gerede Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title