Haberler

Prof. Dr. İbrahim Ortaş: Yakılan Anız Küresel Isınmayı da Etkiliyor

Abone Ol

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, yasaklanmasına ve tüm uyarılara karşın Çukurova illerinde yakılan anızların küresel ısınmayı da etkilediğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, yasaklanmasına ve tüm uyarılara karşın Çukurova illerinde yakılan anızların küresel ısınmayı da etkilediğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğe göre, anız yakanlara dekar başına bu yıl 38 lira idari para cezası uygulanıyor. Anızların orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile yerleşim alanlarda yakılması halinde bu ceza 5 kat artırılıyor. Ancak tüm cezai işlemlere karşın Adana'da özellikle buğday ve mısır anızını yakan çiftçiler nedeniyle, kentin üzerini sis ve duman tabakası kaplarken, insanlar da nefes almakta güçlük çekiyor. Üreticilerin hasat sonrası tarlalarını yeni ürün ekimine daha hızlı hazırlamak için yaktığı ve trafikte sürücülerin görüş mesafesini düşüren anız yangınları nedeniyle çevre de büyük zarar görüyor.

'YARARLI CANLILAR YOK OLUYOR'

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, üreticilerin bilinçsizce anızla birlikte verimli toprağı ve içindeki canlıları da yaktığını anlattı. Yakılan anızların atmosferi kirleterek büyük bir çevresel felakete yol açtığını aktaran Prof. Dr. İbrahim Ortaş, anız yakımı sırasında toprakta bulunan yararlı mikroorganizmaların da yok olduğunu vurguladı. Topraktaki azot ve diğer besin elementleriyle suyun tutulmasını sağlayan organik maddelerin toprak için çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Ortaş, "Anız yakımı sırasında toprağın doğal işleyicileri böcek, larva, solucan ve sürüngenler öldüğü için sistem bozuluyor. Anız ve sapların yakılması ile ortaya çıkan karbon miktarı artıyor, topraktaki karbon ve azot dengesi bozuluyor" dedi.

'CEZALAR ARTTIRILMALI, ÇİFTÇİ EĞİTİLMELİ'

Anız yakımı nedeniyle bozulan dengenin sağlanması için toprağa suni yolla aşırı azot ilavesi gerektiğini kaydeden İbrahim Ortaş, şunları söyledi:

"Bu uygulamayla birlikte atmosfer, toprak ve su kirleniyor. Yakılan anızın küresel ısınma üzerinde ciddi etkisi bulunuyor. Yakım nedeniyle çok yüksek oranda karbondioksit atmosfere salınıyor. Bu felaketin önüne geçilmesi için anız yakımı yasağının tam olarak uygulanması gerek. Üreticilere, anız yakmanın yasak olduğu kesin bir dille anlatılmalı, yakılan anızlardan tarla sahibi sorumlu tutulmalı. Cezalar ağırlaştırılmalı. Böylece anız yangınlarına çare bulunabilir. Ayrıca üreticilerimizin toprağı yakmaması için önemli bir eğitim gayreti gösterilmeli. Çünkü yakılan geleceğimiz." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çukurova Üniversitesi İbrahim Ortaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title