Prof.Dr.Özbudun.Yakın Gelecekte Yeni Anayasa Umudu Görmüyorum.
İktidarın "hukuk reformuna" yakın desteğiyle tanınan ve taslaklar hazırlayan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ergun Özbudun, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, son bir hafta içinde işlevini kaybettiğine dikkat çekerek, yakın...
İktidarın "hukuk reformuna" yakın desteğiyle tanınan ve taslaklar hazırlayan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, son bir hafta içinde işlevini kaybettiğine dikkat çekerek, yakın gelecekte yeni Anayasa umudu olmadığını belirtti. Özbudun AK Parti'nin tek başına anayasa hazırlamasının imkansız olduğunu iddia etti.
Özbudun, yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili son gelişmeleri, Amerika'nın Sesi Radyosu'na değerlendirdi. Yakın gelecekte yeni bir Anayasa hazırlanmasıyla ilgili bir umut görmediğini dile getiren Özbudun, "Anayasa çalışmalarının komisyonla başarıya ulaşmayacağını tahmin etmek zor değildi. Komisyonda oybirliği şartı aranması, kritik ve bölücü sorunlar üzerinde anlaşmayı imkansız kılıyordu. Komisyon iyi niyetli çalıştı ama dört siyasi parti arasındaki bazı ayrılıklar öyle derin ki 60 maddeden öte uzlaşma sağlanamadı" dedi.
Komisyonda sadece temel insan hak ve özgürlükleriyle ilgili olan ve üzerinde fazla ihtilaf bulunmayan maddelerde uzlaşıldığı hatırlatan Özbudun, mevcut tabloda Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun hem defakto olarak hem de hukuken sona ermiş göründüğünü kaydetti.
-"AK PARTİ'NİN ANAYASA HAZIRLAMASI İMKANSIZ"-
Özbudun, ikili veya üçlü uzlaşma ihtimalini şimdilik göremediklerini vurgulayarak, AK Parti'nin tek başına Anayasa hazırlamasına olanak bulunmadığını belirtti. "Meclis aritmetiği buna müsaade etmiyor. Anayasayı referanduma sunabilmek için TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu, yani 330 oy gerekli. AKP'nin bu sayıda milletvekili yok. Şimdilik diğer partilerden destek alınması yolu da açık değil" diyen Özbudun, şunları ifade etti:
"Türkiye'de siyaset sürprizlerle dolu. Eğer AKP ile CHP arasında uzlaşma sağlanırsa bu, TBMM'de dörtte üç çoğunluk anlamına gelecek. Bu durumda referandumda yüzde 70 ile 80 çoğunluk sağlanması mümkün olacak demektir. Bu da meşruiyet sahibi bir yeni Anayasa demektir; ancak yerel seçimler arifesinde ikili uzlaşma beklenmiyor."
-"KÜRT SORUNU İÇİN YENİ ANAYASA"-
Yeni Anayasa hazırlanmasının önündeki temel sorunlardan birinin de Kürt sorunu olduğunu öne süren Özbudun, "Çözüm süreci açısından Anayasa değiştirilemiyorsa diğer kanunlarda değişiklik mümkün. Mesela terörle mücadele kanununu kaldırmak önemli. Ama sorunun tam anlamıyla çözümü de yeni bir anayasa gerektiriyor" dedi.