Haberler

Prof.dr. Özdoğan, Kanseri Haber Veren Yedi Belirtiye Dikkat Çekti

Abone Ol

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof.Dr. Mustafa Özdoğan, vücuttaki bazı değişikliklerin kanseri işaret ettiğini belirtti.

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof.Dr. Mustafa Özdoğan, vücuttaki bazı değişikliklerin kanseri işaret ettiğini belirtti. Prof. Dr. Özdoğan, karında şişlik, sindirim zorluğu, sık idrara çıkma, memede ele gelen kitle, kilo kaybı, ses kısıklığı ve tırnak üzerinde çizgilenme belirtilerinin birkaç haftadan uzun sürmesi durumunda doktora başvurulması gerektiğini vurguladı. Karında iki hafta veya daha uzun süren şişliğin ciddiye alınması gerektiğini belirten Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, şöyle konuştu: "Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir."

Az yenen bir yemek sonrası bile tokluk hissetmenin yumurtalık, pankreas veya mide kanseri belirtisi olabildiğini ifade eden Prof.Dr. Mustafa Özdoğan, şunları söyledi: "Pankreas kanseri, en zor tedavi edilen ve mümkün olan en erken evrede tespit edilmesi gereken bir türdür. Hem erkek hem de kadınlarda görülen pankreas kanserinin diğer sık rastlanan belirtileri; iştah kaybı, istem dışı kilo kaybı, sarı renk gözler veya cilt (sarılık) ve solgun, iri, kaygan ve yüzen dışkıdır. Sık idrara çıkma veya sık idrara çıkma isteği olmasına rağmen idrara çıkamama, mesane kanserinin sinsi belirtilerindendir. Daha çok ileri yaştaki erkekleri etkileyen bu hastalıkta, kırmızımsı sarı veya koyu kırmızı idrar görülür. Sık idrara çıkma isteği, yumurtalık kanserinin de göze çarpan belirtilerinden biridir. Dışkılama alışkanlıklarında birkaç günden uzun süren değişiklik (ishal, kabızlık gibi) veya dışkılama hissi, dışkılama sonrası rahatlayamama gibi belirtiler de kolorektal kanserlerin göstergesi olabilir."

Memede kitlenin, meme kanserinin en sık rastlanan belirtilerinden biri olmasına rağmen daha göze çarpan belirtilerin de mevcut olduğunu kaydeden Prof.Dr. Mustafa Özdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Memenin tümü veya bir kısmında şişlik, memenin derisinde kızarıklık veya renk değişikliği, nadir görülen ancak oldukça agresif olan ve yaşam kaybı riski taşıyan iltihaplı meme kanseri belirtileri olabilir. Bu belirtiler sadece kadınlar için değil erkekler içinde meme kanserinde dikkat edilmesi gereken belirtilerdir. Kilo kaybı istem dışında gerçekleşirse, kanserin habercisi olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı; mide, pankreas, akciğer ve zaman zaman böbrek kanserlerinde sıkça rastlanan bir belirtidir. İstem dışı kilo kaybı, kişinin iştahı yerinde olmasına ve iyi beslenmesine rağmen kilo kaybı yaşamasıdır. Buna ek olarak, bazı kişilerde mide bulantısı, kusma ve halsizlik belirtileri görülebilir. Ses kısıklığı; soğuk algınlığı, alerji veya basit bir ses rahatsızlığı olarak değerlendirilebilir. Ancak devam eden ses kısıklığına dikkat edilmesi gerekir. Sigara kullanan kişilerin, devam eden ses kısıklığında doktora başvurması olası gırtlak veya akciğer kanserinin daha erken teşhis edilmesine ve daha etkin bir tedaviye imkan sağlar. Ayrıca, ses kısıklığı özofajeal, mide veya tiroid kanseri belirtisi olarak da görülebilir."

Ayak veya el tırnaklarınızda görülen koyu renk çizgilerin, en fazla yaşam kaybı riski taşıyan kanser türlerinden biri olan cilt kanserinin belirtisi olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu belirtilerin gözardı edilmemesi gerekir. Bunun yanı sıra kronik yaralar, deri tüberkülozu, yara izleri, bazı kanserojen madde içeren kimyasal ve risk taşıyan benlerin (rengi ve şekli değişik, büyük benler) cilt kanserinde etken rol oynayabileceği unutulmamalıdır." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Özdoğan Memorial Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title