Prof. Dr. Şirin, "Dünya'da 220 Milyon Kişi Türkçe Konuşuyor"
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Şirin, kelimenin geçmişten günümüze Türkçe 'ye nasıl yerleştiğinin serüvenini Radyo Ege Kampüs'te anlatacak.
Bölgenin en çok dinlenen üniversite radyosu olma özelliğini elinde bulunduran Radyo Ege Kampüs 100.8 frekansından Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü'nden yayın yapıyor. Eski Türkçe kelimeleri ve etimolojiyi içselleştirerek anlatan ve gramere ilgi duymayan kişilere bile dil derslerini sevdiren Prof. Dr. Hatice Şirin, her Perşembe saat 11.00' de "Kelimelerde Saklı Tarih" programına konuk olacak.
Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dilek Takımcı, "Radyo Ege Kampüs, ciddi, dürüst, objektif, seviyeli yayıncılığı kendisine ilke edinmiştir. Onun için yapımlarımızda Türkçe, kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasına azami hassasiyet gösterilmektedir. Prof. Dr. Hatice Şirin hocamız bu konuda çok donanımlı. Sözcüklerin kökenini, ilk nerede ortaya çıktığını, hangi coğrafyaları gezdiğini, ne kadar değişime uğradığı ve nasıl yerleştiğini bu programda anlatacak" diye konuştu.
"TÜRKÇE ÇOK ZENGİN BİR DİL"
Prof. Dr. Hatice Şirin, "Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Televizyonu ve Radyo Ege Kampüs'ün Ege Üniversitesi'nin birikimini harekete geçirerek canlandırılmasını istiyor. Rektörümüz, sadece müzik yayını değil kültürel, edebiyat ve dilimizle ilgili konularda da yayınların yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Bu çok doğru ve anlamlı bir istekti. Merkez Müdürü Prof. Dr. Dilek Takımcı hocamız da benden talepte bulundu. Bende seve seve kabul ettim. Çünkü benim alanım Türk dili. Edebiyatçı değilim, Türk dilcisiyim. Spesifik olarak çalıştığım alan da Orhun Yazıtları. Yani Eski Türkçe profesörüyüm. Hal böyle olunca ben sadece Eski Türkçe konusunda değil bu yazıtların hangi kelimelerle oluşturulduğu konusunda da uzmanlaşmaya başladım. Dolayısıyla kelimelerin kökenleri ve kültürel tarihleri üzerinde de çalışmalarım var. Bu radyo programını da bu minval üzerinde yapacağız. Türkçe çok zengin ve yayılmış bir dil. Bunu birçok kişi söylüyor ama bu akademik bir gerçeklik. Türkçe istatistiksel verilere göre dünya üzerinde en çok konuşulan 5'inci dil. Türkçe, 220 milyon kişi tarafından konuşuluyor. Almanca Fransızca gibi Avrupa dilleri ve Arapça gibi Arap yarımadası ve Afrika'ya yayılmış diller bile Türkçe'nin altında kalıyor. Türkçe konuşanlar dünyaya coğrafi olarak yayılmış durumda" diye konuştu.
Türkçe'nin birçok dilden kelimeler aldığını ve birçok dile de kelimeler verdiğini ifade eden Prof. Dr. Şirin, "Bu komşuluğun normal ilişkisidir. Bazı kişiler der ki dilde yabancı dil olmamalı, ben buna katılmıyorum. Türkler olduğu müddetçe Türkçe konuşulacaktır. Bu program da her hafta bir ya da iki kelime seçerek bu kelimelerin kültürel tarihleri üzerinde durmaya çalışacağım. Kelimelerin kökenlerini, ne gibi bir macera geçirerek bu anlama ulaştığından bahsedeceğim. Türkçe'nin dünya dillerine verdiği ve dünya dilinden Türkçeye giren kelimelerin üzerinde duracağım. Ayrıca kendi içimizde kendi kelimelerimize neler yaptığımızı anlatacağım" dedi.
Başarılı ve üretken bilim insanı Prof. Dr. Hatice Şirin'in; TÜBİTAK Yayın Teşvik Ödülü, EBİLTEM Yayın Ödülü ve Prof. Dr. Necmettin Hacıemioğlu Dil Ödülü bulunuyor.