Haberler

Prof.dr.turan: Şiddet Mağduru Kadın, Özgüvenini Yitiriyor

Abone Ol

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Turan, "Şiddete maruz kalan kadınların çoğunluğu özgüvenini yitirmiş durumda oluyorlar ve geneli erken yaşta evlilikler yapmışlar" dedi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Turan, "Şiddete maruz kalan kadınların çoğunluğu özgüvenini yitirmiş durumda oluyorlar ve geneli erken yaşta evlilikler yapmışlar" dedi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, Sabancı Kültür Merkezi'nde, 'Kadına Yönelik Şiddetin Tıbbi ve Hukuki Boyutları' isimli panel düzenlendi. Panele, ERÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Tayfun Turan, ERÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağlar Özdemir, Boşanma Davaları Avukatı Mehmet Üçok katıldı. ERÜ Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Gölgeli, panelin açılışında, Dominik'te 3 kız kardeşin tecavüze uğraması ve ardından öldürülmesi olayının anısına 25 Kasım tarihinin Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edildiğini bildirdi. Panelist Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağlar Özdemir, "Daha önceki senelerde bu salonda kadına karşı şiddet ile ilgili paneller yaptık. 3, 4 yıl geçmiş bunların üzerinden. Toplumda neler değişim gösterdi diye dönüp baktığımızda hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Aksine kadınlar bu süreçte artık daha da farklı türde travmalara maruz kaldılar" dedi. Kadına karşı şiddetin dünyadaki ve ülkemizdeki durumlarına da değinen Doç. Dr. Özdemir, "İstatistiklere baktığımız zaman her 4 kadından birisine şiddet uygulanmış. Bunların birçoğu aile içi şiddet. Dünyanın genelinde durum böyle. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2014'te yaptığı araştırmaya göre şiddet oranı Türkiye'de tüm bölgelerde yaşanıyor" dedi. Kadına yönelik şiddetin eğitim ile orantılı olduğunu belirten Doç. Dr. Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Kadına yönelik şiddetin refah ve eğitim durumu ile ilgili. Bu olay, bakanlık tarafından yapılan araştırma sonucunda da elde edildi. Çalışmaya göre eğitim düzeyi ne kadar artarsa şiddetin aynı oranda azaldığı görülüyor. Aynı zamanda şiddet yalnızca kadına uygulanmıyor. Sadece şiddete tanık olmak dahi psikolojik sorunlar ortaya çıkarıyor. Örneğin çocuklar şiddet kendilerine uygulanmasa dahi bulundukları ortam sebebiyle dolaylı yoldan da olsa şiddete maruz kalabiliyorlar."

MEDYA, ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR

ERÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Tayfun Turan da, 'Kadına Yönelik Şiddetin Ruhsal Boyutu' isimli konuşmasında şiddetin tek boyutlu bir olay olmadığını dile getirdi. Turan, "Şiddetin ekonomik, kültürel, sosyal gibi birçok boyutu vardır ve şiddet yalnızca ülkemizde değil dünyada bir sorun olarak yer almaktadır. Bu sorun özellikle medyada çok farklı bir biçimde yer almaktadır. Adeta medya şiddeti körükleyici bir yaklaşım sergileyerek toplumu şiddete yöneltiyor" ifadelerini kullandı. Şiddet gören kadınlarda özgüven kayıpları gözlemlendiğini belirten Prof. Dr. Turan, "Şiddete maruz kalan kadınların çoğunluğu özgüvenini yitirmiş durumda oluyorlar ve geneli erken yaşta evlilikler yapmışlar. Aslında baktığımız zaman şiddet yalnızca evde değil, çevresel olarak her yerde maruz kalınabilen bir şey ve etkileri de farklı boyutlarda olabiliyor. Şiddet sonlansa dahi psikiyatrik olarak etkisini yıllar sonra gösterebiliyor" diye konuştu.

Avukat Mehmet Üçok ise, BM tarafından 25 Kasım için turuncu olarak belirlenen renge dikkat çekerek, "BM bugün için renk olarak turuncuyu belirlemişse de, biz hala mor günlerdeyiz" dedi. Kadına karşı saygının Orta Asya'dan beri süre geldiğini belirten Üçok, "Yaratılışın ilham kaynağı Orta Asya'da bir kadın gösterilir. Biz bu gelenekten gelen bir toplumuz. Metehan'ın eşi geçmiş zamanlarda Çin'e gidip devlet adına anlaşma imzalıyor. Fermanlarda 'hükümdar buyuruyor' derse o ferman geçersiz sayılıyordu. 'Hükümdar ve sultan buyuruyor' dendiği zaman ferman geçerli sayılıyordu" şeklinde konuştu.

Panel, konuşmaların ardından İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Filiz Yıldız, okutman Mehpare Yağlıcı, arşiv görelisi Meltem Şahin ve gazetecilik bölümü öğrencisi Mustafa Böyük tarafından hazırlanan 'Basında Kadına Yönelik Şiddetin Sunumu' isimli serginin gezilmesi ve '"Gözlerimi de Al' isimli film gösterimiyle son buldu.- Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çağlar Özdemir Tayfun Turan Gölgeli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title