Haberler

Prof. Dr. Uzun: Türkiye'de Her 12- 13 Erişkinden ve 7- 8 Çocuktan Biri Astım Hastası

Abone Ol

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Uzun, "Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir.

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Uzun, "Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12- 13 erişkinden biri ve 7- 8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Oğuz Uzun, Dünya Astım Günü nedeniyle açıklama yaptı. Bu yılki etkinlik sloganın 'Astımınızla sağlıklı yaşayabilirsiniz' olduğunu belirten Prof. Dr. Uzun şunları söyledi:

"Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, hışıltı, ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Astım ne sıklıkta görülmektedir? Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12- 13 erişkinden biri ve 7- 8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır."

ASTIMIN NEDENLERİ

Astım hastalığının nedenlerinin kişisel ve çevresel risk faktörleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Uzun şöyle dedi:

"Kişisel risk faktörleri içinde kalıtım yani genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Bunlar alerjenler, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, sigara dumanına maruziyet, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır."

- Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Karadeniz Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title