Prof. Shakoor, Şiddet Anlayışının Ailede Kabul Görmesi Sorunun Fark Edilmesini Engelliyor
'aile Terapisinde Güncel Uygulamalar Sempozyumu'nda konuşan Aile Terapisti, Uzman Prof. Dr. Muhyi Abdul Shakoor, toplumdaki şiddet anlayışının ailede kabul görmesinin sorunun fark edilmesini engellediğini ifade etti.
'aile Terapisinde Güncel Uygulamalar Sempozyumu'nda konuşan Aile Terapisti, Uzman Prof. Dr. Muhyi Abdul Shakoor, toplumdaki şiddet anlayışının ailede kabul görmesinin sorunun fark edilmesini engellediğini ifade etti.
Fatih Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nin bu yıl 5. kez düzenlediği 'Aile Terapisinde Güncel Uygulamalar' sempozyumuna konuşmacı olarak katılan üniversitenin öğretim üyesi Prof. Dr. Muhyi Abdul Shakoor, aile terapisinin gücünü duygusal manada yolları ayrılan çiftleri bir araya getirmekten aldığını vurguladı. Shakoor, "Terapi sürecinde sorunu kaynağında inceleriz ve duygusal sancıların kökeninin nereden geldiğini bulmaya çalışırız. Böylece çiftlerin çözümsüzlük noktasında kilitlenen ilişkilerini dönüştürerek yola devam etmelerini sağlarız" dedi.
AİLEDE ŞİDDETİN ÖN KABULÜ SORUNUN KAYNAĞI OLABİLİR
Prof. Dr. Shakoor, "Bir toplumda 'erkek döver' diye bir ön kabul varsa, burada sorun görmezden gelinebilir. Bu alanda kültür önemli bir faktör. İnsanların tıkandığı nokta, bireylerin aile içinde oynadığı rollerini görememesinden kaynaklıdır. Aile terapisi sürecinde müdahale ilişkilere yapılır. Değişimin temel ölçüsü; ilişkilerin değişimidir. Aile Terapisi; Sistemik, Stratejik, Yapısalcı Aile Terapisi gibi değişik yaklaşımları içerse bile temelde müdahalelerini ilişkilere yönlendirdiği için tümünde sistemik anlayışın hakim olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre; örneğin, depresyon ya da kaygı bozukluğu olarak tanımlanan davranışlar aslında ilişkilerin (sistemin) yansımasıdır" şeklinde konuştu.
KATILIMCILARA SERTİFİKA VERİLDİ
Prof. Dr Adnan Kulaksızoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayan ve iki gün süren'Aile Terapisinde Güncel Uygulamalar' sempozyumuna alanında uzman Prof. Dr. Muhyi Abdul Shakoor, Prof. Dr. Ümran Korkmazlar, Yrd. Doç. Dr. Nevin Dölek, Yrd. Doç. Dr. Ulaş Özcan, Uzm. Psikolog Neşe Karabekir başta olmak üzere birçok psikolog deneyimlerini aktardı. Sempozyum katılımcılara sertifika verilmesi ile sona erdi. - İstanbul