Profesör Buyruk: İşe Giderken Kombiyi Kapatmayın
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ertan Buyruk, çalışan ailelerin tasarruf amacıyla işe giderken kombilerini kapattıklarını ancak bu davranışın kişinin bütçesine zarar verdiğini söyledi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Buyruk, çalışan ailelerin tasarruf amacıyla işe giderken kombilerini kapattıklarını ancak bu davranışın kişinin bütçesine zarar verdiğini söyledi. Buyruk, kombinin belirli bir ısı seviyesinde çalışmasının daha fazla tasarruf sağlayacağını belirtti.
Kış aylarının gelmesi ve yakıt giderlerinin artmaya başlaması nedeniyle enerjinin verimli kullanılması konusunda uyarılarda bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Buyruk, Türkiye'de ısı yalıtımının yeterince önemsenmediğini belirterek sadece çatı yalıtımı ile enerji giderinde yüzde 20'den fazla tasarruf sağlanabileleceğini ifade etti. Buyruk, "Evimize yalıtım yaptırmak, evi battaniye ile sımsıkı örtmeye benzetilebilir. 'Isınan hava yükselir' prensibini düşünerek, sadece çatı yalıtımı yaparak enerji giderimizde yüzde 20'den daha fazla tasarruf sağlayabiliriz. Ancak yalıtımın binanın tümü için gerekli bir uygulama olduğunu da unutmamak gerekir. Bina dış kabuğunun ısı yalıtım malzemesi ile kaplanması anlamına gelen mantoloma uygulamasıyla ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu sağlamak mümkündür. İstatistiki bilgilere göre; aynı iklim koşullarında ve aynı kullanım alanına sahip bir konutun enerji tüketiminin Fransa, Almanya, İngiltere, İsveç gibi ülkelere göre 2-3 kat fazla olması ülkemizde özellikle ısı yalıtımının yeterince önemsenmediğinin bir göstergesidir" dedi.
"KOMBİYİ KAPATMAK FAYDA SAĞLAMIYOR"
Çalışan kişilerin tasarruf amacıyla işe giderken kombilerini kapatmasının fayda sağlamadığını belirten Buyruk, "Kombinin bütün gün boyunca kapalı olması durumunda ev sıcaklığı tabiki düşecektir. Siz akşam evinize geldiğinizde bu ev sıcaklığını istenilen konfor sıcaklığına getirmek için kombiniz harıl harıl çalışacak ve daha fazla yakıt tüketimine sebebiyet verecektir. O yüzden cihazlarımızın belli bir değerde çalışması gerekir. Bizim, akşam eve geldiğimizde oda sıcaklığını istediğimiz bir değere çıkarmamızın kolay olması enerji ekonomisi açısından çok daha önemlidir "diye konuştu.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Prof. Dr. Ertan Buyruk ayrıca ısınmada enerji verimliliği sağlamak amacıyla alınabilecek diğer önlemleri de şöyle açıkladı:
"Diğerlerinden daha fazla güneş alan pencerelerinizin perdelerini açarak güneşten daha fazla yararlanın. Pencereler ve kapılar, evinizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olur. Tek camlı pencerelerden kaynaklanan ısı kaybı, yalıtımsız bir evden gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20'sidir. Çift cam kullanarak bu kaybınızı yarıya indirebilirsiniz. Pencerinizin ve kapılarınızın kenarlarından olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın. Radyotörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanmayın. Kapalı ve uygun perdeler pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önler. Kapı çerçevesi etrafındaki çatlakları kesinlikle onarın. Radyatörlerden çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır bu ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirin. Radyatörlerin önüne veya üzerine kesinlikle eşya, mermer ve çamaşır koymayın. Odalarınızı havalandırırken ısıtıcınızı mutlaka kapatın." - Sivas