Profesör Hablemitoğlu: Evde Para Yönetiminde Kadın Karar Verici Olmalı
Cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için önce erkeklerin bunu istemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, "Evde para yönetiminde kadının karar verici olması gerekir. Kadınların yoksulluğunu, boşanmış mı, yalnız mı yaşıyor bunlarla tanımlıyoruz" dedi.
Cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için önce erkeklerin bunu istemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, "Evde para yönetiminde kadının karar verici olması gerekir. Kadınların yoksulluğunu, boşanmış mı, yalnız mı yaşıyor bunlarla tanımlıyoruz" dedi.
14 yıl önce evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldürülen Necip Hablemitoğlu'nun eşi Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Muratpaşa Belediyesi Konferans Salonu'nda ' Türkiye'de yoksulluğun kadın yüzü' konulu söyleşiye konuk oldu.
Türkiye'de dünyayla birlikte giderek artan kadın yoksulluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Hablemitoğlu, dünyadaki 1 milyar 200 bin yoksul nüfusun yüzde 70'ini kadınların, Türkiye'de de nüfusun yüzde 30'unu oluşturan yoksulluk oranının yarısından fazlasını kadınların oluşturduğunu söyledi.
Kadın olmanın çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye'de de dezavantaj olduğunu savunan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, şöyle konuştu:
"Cinsiyet eşitliğine ilişkin projeler görmezden gelinerek yönetiliyor. Kadına yönelik şiddet müthiş bir artış gösterdi. Yoksul kadın, şiddet gören kadın ailesine de çocuklarında yararlı olamıyor. Kadın yoksulluğu hane halkının dışlanmasına, çocuk yoksulluğuna yol açıyor. Başka sorunların zincirleme biçiminde oluşmasında anahtar bir sorun. Biz cinsiyet eşitsizliğini aşmadıkça kadını istihdama alamıyoruz. Kadını esnek işgücü olarak görüyoruz. Önce kadın çalışanların işlerine son veriyoruz. Aman hamile kalmayın, izin almayın gibi kısıtlamalarla istihdama katılmasını zorlaştırıyoruz. Engelli ya da yaşlı aile bireyi varsa hanenin içinde onun bakımı da kadına yüklüyorsunuz. Böylece kadının çalışma yaşamından uzaklaşmasını sağlıyorsunuz."
Kadınların tüm dünyadaki gelirin yüzde 75'ini üretip bütün mülkiyetin sadece 10'da 1'ine sahip olduklarına değinen Prof. Dr. Hablemitoğlu, "Evde para yönetiminde kadının karar verici olması gerekir. Biz kadınların yoksulluğunu, boşanmış mı, yalnız mı yaşıyor bunlarla tanımlıyoruz. Yalnız yaşayan kadınlar yoksuldur. Çünkü sosyal özelliklerini evli olup olmamalarıyla tanımlıyoruz. Ben eşimi kaybettiğimizde 37 yaşındaydım. Evet gelirim vardı ama o gün sıfır oldum" dedi.
EVDE GELİR NASIL DAĞILIYOR?
Bir ailenin hem kadın hem de erkek tarafından kazanılan gelirinin nasıl dağıtıldığının çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hablemitoğlu, para yönetimine kadının katılabilmesi gerektiğini, gelirin dağılımıyla ilgili karar verici olması gerektiğini söyledi. Evlendiği ilk yıllarda eşinden habersiz para biriktiren bir yakınını ayıpladığını anlatan Prof. Dr. Hablemitoğlu, "Ama gerekiyormuş. Ben kendi yaşadıklarımdan sonra bunun çok önemli olduğunu gördüm. Kadının kendi kazandığı paradan riskli günler için her zaman bir şeyi olmalı. Güven altında olmak, kırılganlığı azaltmak, kadın yoksulluğu, paranın kullanımıyla ilişkili bir şey. Kadın yoksulluğunu önlemek erkeğin cinsiyet eşitliğini sağlamaya gönüllü olması, kadının da üzerine düşenleri yapmasıyla ilişkili. Kaç kadın kaymakamımız var, kaç kadın valimiz var?" diye konuştu.
Kadıların ev işleri, çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi uygulamalarla istihdamdan uzaklaştırılması, dolayısıyla geliri olmadığı için karar verici statüsünden çıkarılmasının sağlandığını dile getiren Prof. Dr. Hablemitoğlu, "Tecavüze de uğrasan doğuracaksın çünkü vatani görevin. Sonra ne olacak peki?" dedi.
Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal, katılımından dolayı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu'na çiçek ve plaket verdi. - Antalya