KÜ Dekanı Eyüp Baş: Katliamların Son Bulması İçin Dua Ediyoruz
KÜ Dekanı Eyüp Baş, "İslam dünyasının çeşitli bölgelerinde ramazan ayında dahi devam eden üzüntü verici olayların, katliamların son bulması için dua ediyoruz." dedi.
Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş, ramazan ayının yoğunlaştırılmış bir gelişim kampına benzediğini belirtti.
Prof. Dr. Baş, yaptığı yazılı açıklamada, bütün ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de hedefin Allah'ın rızası, ona ermek ve Allah'a uygun bir kul olarak yaşamak olduğunu vurguladı.
Ramazan ayına ulaşan Müslümanların (hasta, yaşlı, yolcu ve çocuklar hariç) sayılı günlerde oruç tutmalarını Allah'ın farz kıldığını ve bu ayda Kur'an-ı Kerimi indirmeye başladığını dile getiren Baş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"İslam dininin emrettiği oruç ve diğer dinlerdeki oruçta farklı uygulamalar bulunmakta. İslamiyet'te oruç nefse ve bedene eziyet etmemektedir. Matem ve yas için oruç tutulmamaktadır. Dünyevi işlerin yapılmasına, yıkanma ve her türlü temizliğin yapılmasına engel değildir. Bir perhiz de değildir. Sadece din adamlarını ilgilendiren bir ibadet değildir. İnsan fıtratına son derece uygundur, denge gözetilir ifrat ve tefrite yer yoktur."
"Ramazan ayı yoğunlaştırılmış bir gelişim kampına benzer"
Baş, ramazan ayında oruç tutarken Allah'ın insanlardan istediği diğer ibadetlerin de yerine getirildiğini vurguladı.
Allah rızasını kazanma gözetilerek yapılan bütün bu ibadetlerin, Müslümanların tazelenme ve bilinçlenmesine vesile olduğunu anlatan Baş, ramazan ayında oruç tutmanın dışında yapılan ibadetleri de şöyle sıraladı:
"Kur'an-ı Kerim okunması, mukabele yapılması, namazların hassas ve titiz bir şekilde ifa edilmesi, sahur ve iftarın bilinçli olarak ifa edilmesi, teravih namazı, Kadir Gecesi gibi önemli bir gecenin ibadetle idraki, itikaf, zekat, sadaka ve fitre verilmesi, bayram namazı, küslüklerin ve kırgınlıkların giderilmesi, fakirlerin gözetilmesi, çocukların sevindirilmesi, dost ve akraba ziyaretlerinin yapılması gibi. Ramazan ayı yoğunlaştırılmış bir gelişim kampına benzemekte. Yapılacak şey çok, fakat vakit az. Bu mübarek ayı fırsat bilmek gerekmekte. Çünkü ramazan ayında yapılan ibadetlerle diğer zamanlarda yapılan ibadetlerin sevapları farklıdır. Ayetlerde Allah ibadetlerin daha çok kabul göreceğini bildirmekte. Nitekim Kadir Suresi'nde ramazan ayındaki sadece Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğu vurgulanmaktadır."
Baş, oruç ibadetinin bireysel ve toplumsal faydalarının da olduğuna dikkati çekerek, Peygamber efendimizin "Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız" sözünün çok belirleyici olduğunu dile getirdi.
Sıhhat bulma meselesinin hem bedenen hem de ruhen sıhhat bulmaya işaret ettiğini ifade eden Baş, oruç ibadetinin aynı zamanda insanları empati kurmaya, sabra, şefkate, merhamete, iyiliğe ve yardımlaşmaya sevk ettiğini anlattı.
Baş, oruç ibadetinin insanlara sağlık ve kendine güven kazandırdığını belirterek, "Bizdeki iç huzuru ve dış huzuru, Allah ile olan iletişimi güçlendiriyor, nefsi, iradeyi terbiye ediyor, kötülüğe ve günaha karşı bir kalkan vazifesi görüyor. Allah koyduğu düzene kulun ne kadar ayak uydurduğunu görmek istiyor ve ayetlerinde kulların imtihan ve ibadet için yaratıldığını bildiriyor. Kula düşen görev rızayı ilahi dairesinde hareket ederek samimiyet ufkunu yakalamak olmalıdır. Bu bilinçte olan bireylerin oluşturduğu Müslüman toplumu hiç şüphesiz üst düzeyde bir huzura ve kaliteye sahip olur" ifadesine yer verdi.
"Oruç tutanlar da tutmayanlar da Allah'a karşı samimi olmalıdır"
Oruç tutanların da tutmayanların da Allah'a karşı samimi olmaları gerektiğini dile getiren Baş, oruç tutanların şekli bir ibadetin ilerisine giderek, Allah rızası ufkunu yakalayabilmeleri gerektiğine, tutmayanların da gerekçelerinin gerçekten gerekli ve makul gerekçeler olması gerektiğine değindi.
Baş, İslam dünyasının çeşitli bölgelerinde Ramazan ayında dahi devam eden üzüntü verici olayların, katliamların son bulması için de dua ettiklerini kaydetti. - Kırıkkale