Ramazan'da Midenizi Koruma Tavsiyeleri
Samsun'da diyetisyen Demet Sayar, ramazanda ortaya çıkabilecek mide ve bağırsak sorunlarına karşı önlem almak gerektiğini söyledi.
Samsun'da diyetisyen Demet Sayar, ramazanda ortaya çıkabilecek mide ve bağırsak sorunlarına karşı önlem almak gerektiğini söyledi. Sayar, "Oruç tutarken, doğru ve dengeli beslenilmediğinde hazımsızlık ve gaz şikayetleri ortaya çıkabilmektedir. Ramazanda doğru beslenme ile hem midenizi, hem de formunuzu koruyun" dedi.
Ramazan ayında, oruç nedeniyle beslenme alışkanlıklarının da bütünüyle değiştiğini söyleyen Medicana Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde görevli diyetisyen Demet Sayar, saatlerce aç kalındıktan sonra zengin iftar sofralarıyla yemeğe başlamanın mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini ifade etti. Dengeli beslenme kurallarına dikkat edilmediğinde ise kilo alımının kaçınılmaz hale geldiğini dile getiren Sayar, ramazanda metabolizma hızının yavaşladığını belirterek, "Gün boyu aç kalmak ve oruç tutarken daha az hareket etmeye meyilli olmak metabolizma hızını da etkilemektedir. Tek öğünde aşırı besin tüketimi kilo problemlerine neden olmaktadır. Öte yandan bu ay süresince tatlı tüketimi de artmaktadır. Evinizde düzenli bir şekilde yemek yiyebiliyor olsanız da iftar davetlerinde aşırıya kaçmak, Ramazan sonunda fazladan bir kaç kilo olarak size dönecektir" dedi.
Sayar, ramazanda ortaya çıkabilecek mide ve bağırsak sorunlarına karşı da önlem almak gerektiğini söyledi. Demet Sayar, "Oruç tutarken, doğru ve dengeli beslenilmediğinde hazımsızlık ve gaz şikayetleri ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle iftar vakti aşırı yemek yememek, öğünleri 2- 3'e bölerek tüketmek, çok sıcak ve soğuk besin tüketiminden kaçınmak, besinleri yavaş yemeye ve iyi çiğnemeye dikkat etmek, yemek sırasında asitli içecek tüketiminden uzak durmak sağlığın korunması için ilk akla gelen önerilerdir. Ayrıca yemekler yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir. Yemek seçimlerini daha az yağlı olanlardan yana yapmak, kızartmayla yapılmış yemeklerden uzak durmak, yemek tercihini ızgara, fırın veya haşlama yöntemleriyle hazırlanmış besinlerden yana kullanmak, iftariyelik besinleri ise tadımlık ve az miktarlarda tüketmek, sindirim sitemini koruyacak, metabolizma üzerinde aşırı yüklenmeye engel olacaktır" diye konuştu.
Besin çeşitliliğinin önemine de vurgu yapan Demet Sayar, özellikle sebze ve meyve grubundan olan besinlerin tüketilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Sebze ve meyveler kabuklarıyla tüketildiğinde daha sağlıklı olacağını belirten Sayar, "Çünkü içerdikleri vitamin ve minareler kabuklarındadır ve bu şekilde tüketildiğinde günlük posa alımını da artırmaktadır. Öte yandan, egzersiz de ihmal edilmemelidir. İftardan 1 saat sonra, 30 dakika ile 1 saat arasında düşük tempolu fiziksel aktivitelerin, hem sindirim sistemi hem de kilo kontrolü üzerinde olumlu etkileri olduğu unutulmamalıdır. Ancak tüm bu önlemlere rağmen, mide ve bağırsak şikayetleri devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır" dedi. - Samsun