Ramazanda Yapılacak İbadetler Ve Okunacak Dualar Nelerdir?
Ramazan ayının gelmeden önce Müslümanlar yapılacak ibadetleri ve okunacak duaları merak edip araştırmaya başladı. Peki Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur?
Mübarek ramazan ayı iyice yaklaştı. Bu ayda yapılacak ibadetler ve okunacak dualar daha fazla sevap olduğun Müslümanları tatlı bir telaş aldı. Ramazanda yapılacak ibadetlerin ve okunacak duaların ne olduğunu merak eden vatandaşlar soluğu internette aldı. Peki Ramazan ayında yapılacak ibadetler nelerdir? Ramazanda hangi dualar okunmalı?
RAMAZANDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?
Ramazan ayı iyice yaklaştı ve vatandaşlar Ramazanda hangi ibadetlerin yapılması gerektiğini merak etmeye başladı. Ramazan ayında yapılacak ibadetler katbekat daha fazla sevap olduğundan Peygamber Efendimiz bu konu hakkında Müslümanları bilgilendirmiştir. Selmân-i Fârisî (r.a.)bir hadis-i şerifi şöyle bildirmiştir: "Resûlullâh (s.a.v.) Şaban ayının son günü hutbede buyurdu ki: "Ey Müslümanlar! Üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki bir gece (Kadir gecesi) bin aydan daha hayırlıdır. Allâh-u Te'âlâ, bu ayda, her gün oruç tutulmasını emretti. Bu ayda, geceleri teravih namazı kılmak da sünnettir. Bu ayda, Allâh için, ufak bir iyilik yapmak, başka ayda bir farz edâ etmek gibidir. Bu ayda bir farz yapmak, başka aylarda yetmiş farz yapmak gibidir. Bu ay sabır ayıdır, sabredenin gideceği yer Cennet'tir. Bu ay iyi geçinmek ayıdır. Bu ayda mü'minlerin rızkı artar. Bir kimse, bu ayda bir oruçluya iftar verirse, günahları affolur. Hak Te'âlâ onu Cehennem ateşinden âzâd eder. O oruçlunun sevabı kadar, ona verilir."
Ashâb-ı Kiram (r.a.e.) dediler ki: "Yâ Resûlâllah, her birimiz, bir oruçluya iftar edecek, onu doyuracak kadar zengin değiliz." Resûlullâh (s.a.v.) buyurdu ki: "Bir hurma ile iftar verene de, yalnız su ile oruç açana da, biraz süt ikram edene de, bu sevap verilecektir. Bu ay öyle bir aydır ki, ilk günleri rahmet, ortası af ve mağfiret ve sonu Cehennem'den âzâd olmaktır. Bu ayda, işçinin, memurun, askerin ve talebenin vazifesini hafifleten amirleri, kumandanları ve müdürleri, Allâh-u Te'âlâ affedip Cehennem ateşinden kurtarır. Bu ayda dört şeyi çok yapınız! Bunun ikisini Allâh-u Te'âlâ çok sever. Bunlar Kelime-i Şehadet söylemek ve istiğfar etmektir. İkisini de zaten her zaman yapmanız lazımdır. Bunlar da Allâh-u Te'âlâ'dan Cennet'i istemek ve Cehennem ateşinden O (c.c.)'na sığınmaktır. Bu ayda bir oruçluya su veren bir kimse, kıyamet günü susuz kalmayacaktır."
Resûlullâh (s.a.v.) bir başka hadis-i şerifinde şöyle buyururlar: "Recep ayı ümmetimin ayıdır. Diğer aylara göre onun fazileti, ümmetimin diğer ümmetlere fazileti gibidir. Şaban ayı benim ayımdır. Onun diğer aylara üstünlüğü, benim diğer peygamberlere üstünlüğüm gibidir. Ramazan ayı da Allâh (c.c)'un ayıdır. Diğer aylara nazaran onun fazileti, Allah (c.c)'un, mahlukatına üstünlüğü gibidir."
(Mevlana Muhammed Rebhâmî, Riyâd'ün Nâsihîn, s.206; Ebu'l-Leys Semerkandî (rh.a.), Tenbîhü'l-Gâfilîn, s.375)
RAMAZANDA HER GÜN OKUNACAK DUA
İlk On (10) gün:
"Yâ erhame'r- râhimîn"
Türkçe Anlamı: Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allâh'ım!
İkinci On (10) gün:
"Yâ gaffârü'z- zünûb"
Türkçe Anlamı: Ey günahları bağışlayan Yüce Allah'ım!
Son On (10) gün:
"Yâ 'atîka'r- rikâb"
Türkçe Anlamı: Ey kullarını a'zad eden Yüce Allâh'ım!
1. Bu dualar günde en az yüz (100) defa okunmalıdır.
2. Ramazan-ı Şerif'in herhangi bir gecesi Fetih suresi okunursa, o sene içindeki kötülük, bela ve musibetlerden bi-izni'llâhi te'âlâ muhafaza olunur.
3. Ramazan-ı Şerif'in yirmi üçüncü (23.) gecesi Ankebut Suresi ve Rûm Suresi okunur.
4. Ramazan-ı Şerif'in herhangi bir gününde 363 (üç yüz altmış üç) İhlas Suresi okunur.
DUA-İ ARŞ
(Ramazan ayının evvelinde veya ortasında veya ahirinde üç kere okunacak.)?
Bi'smi'llâhi'r-rahmâni'r-rahîm
"Allâhu rabbun ahadun samedun ferdun li'l-'âlemîne, nebîyyinâ Muhammedin erselehu mübeşşiran. li'l-kâfirîne münzirûne münziran mine'n-nâri ve münziran nebîyyinâ Muhammedun ahadun, hâmidun ve kâsimun ve şâhidun li'l-mü'minîne ve kâimun nebîyyinâ Muhammedun ve hüve nebîyyü'l- Mustafâ salla'llâhu te'âlâ 'aleyhi ve sellem. Ve'l-imâmu'l-murtezâ, ve'r-resûlü'l- müctebâ, nebîyyinâ Muhammedun hüve'r-resûlü'l-murselü, sâhibu'l-kitâbi, münzirun ve'l-kitâbu'l-mecdü, nebîyyinâ Muhammedun sâhibu'l-livâ'i ve'l-minberi ve'l-burâki'l- ezheri ve'r-rızâ'i ve'l-kevseri nebîyyinâ Muhammedun ve zeynü'l-cinâni Ahmedun, 'abdun mutî'un, 'âdilun, 'abdun, cevâdun, nâfi'un, li'l- müşrikîne kâilun, nebîyyinâ Muhammedun ve şefî'unâ Muhammedun ve resûlünâ Muhammedun fahrun lenâ Muhammedun hayrun li'l-'âlemîne şefî'un li'l-müznibîne ve'l-mücrimîne, nebîyyinâ Muhammedun ihtârahu ve erselehu fî halkıhî şerrefehu, yuhibbuhu nebîyyinâ Muhammedun salla'llâhu 'alâ seyyidinâ Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ecma'îne bi-rahmetike yâ erhame'r- râhimîn."
Türkçe Anlamı:
Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.
Allah (c.c.) tek olan ve Rab olandır, herkes O'na muhtaçtır, O hiç kimseye muhtaç değildir. Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimizi âlemlere müjdeleyici olarak gönderendir. Kafirleri ateşle korkutucudur. Korkutucu olan Efendimiz (s.a.v.) tektir. Övülen ve mü'minlere şâhid olandır. Efendimiz (s.a.v.) seçilmiş nebî razı olunan önder ve seçkin elçidir. O (s.a.v.) gönderilmiş elçidir. Kitap sahibi korkutucu nebîdir. Efendimiz (s.a.v.) sancak, minber, burak, rıza makamı ve kevser sahibidir. Gönüllerin süsü Ahmed (s.a.v.)'dir.
İtaatkar adaletli, cömert, faydalı bir kuldur. Müşriklere (hakkı) anlatan, âhirette bize şefaatçi olandır. Hz. Muhammed (s.a.v.) bizim iftiharımızdır. Alemlerin en hayırlısı, günahkarların şefaatçisidir. Hz. Muhammed (s.a.v.), Cenab-ı Hakk'ın seçip gönderdiği, mahlukatın içinde şerefli kıldığı Efendimiz'dir. Ey merhametlilerin en merhametlisi Allah'ım! Rahmetinle Efendimize, âline ve ashâbına salât ve selâm olsun.