Raylı Sistem Güzergahı Uzuyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Gar-OMÜ arası olan raylı sistem güzergahının doğudan Tekkeköy'e, batıdan da Taflan'a kadar uzayacağını söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kurumunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Genel Sekreter Yardımcısı Yurt, "Büyükşehir Belediyesi olarak 2013 yılının 3. döneminde toplam 7 grup altında toplam 99 adet proje yürütülmektedir. Bunların 80 adeti Büyükşehir Belediyesi'nce, 19 adeti de SASKİ Genel Müdürlüğü'nce yürütülmektedir" dedi.
Samsun hafif raylı sistem projesinin 15.7 kilometre uzunluğunda olduğunu ve Gar'dan başlayıp OMÜ Rektörlüğü önünde son bulduğunu belirten Yurt, "Günlük ortalama 60 bin yolcu kapasitesine ulaşan sistemde 16 adet tramvay hizmet görmektedir. Planlandığı üzere 15.7 kilometrelik hattın yolculuk konforunu artırmak ve pik saatlerdeki yolcu talebini karşılamak amacıyla 5 adet daha 40 metre boyunca alçak tabanlı 401 yolcu kapasiteli tren alımı ihalesi yapıldı. İhaleyi kazanan, Çin CNR firması ile 17 Aralık 2012 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Tanesi 1 milyon 500 bin euro bedel ile alınan tramvaylar 6 ay sonra teslim edilmeye başlanılacak ve 8 ay içerisinde tüm tramvayların teslimi tamamlanacaktır. Ayrıca raylı sistem besleme ve aktarma hizmetleri için 23 adet otobüs alınmış ve ring otobüs hatları kurulmuştur. Bu otobüsler ile günlük taşınan yolcu sayısı 12 bin civarına ulaşmıştır. Şu anda raylı sistem ile ilgili bir sıkıntımız yok" diye konuştu.
Samsun hafif raylı sistem hattının uzatılacağını ifade eden Yurt, "Samsun hafif raylı sistem hattının doğu tarafında havaalanına, batı tarafında ise Taflan'a kadar uzatılması ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 10 Ekim 2011 tarihli toplantısının 17. birleşiminde karar alınmıştır. Bu bağlamda ilk olarak Gar'dan Tekkeköy'e kadarki bölümde raylı sistem altyapısı yapılarak yol tercihli yol haline getirilecek belli bir süre anılan güzergahta trolley bus çalıştırılacaktır. Trolley bus araçları 24 metre boyunca 220 yolcu taşıma kapasitesinde olacaktır. Söz konusu araçların metrobüsten farkı, elektrikle çalıştırılacak olmalarıdır. Hali hazırda proje ile ilgili fizibilite çalışmaları sürdürülmektedir. İlk etapta biz Tekkeköy'e kadar olan çalışmayı yapacağız" şeklinde konuştu.
Saathane projesi kapsamında toplamda 55 yapının yıkılacağını belirten Yurt şu bilgileri verdi: "7 bin 900 metrekarelik alanı kapsayan projede, tescilli binaların haricindeki tüm yapılar yıkılarak tarihi doku ortaya çıkartılarak kentimize çok güzel bir mahal daha kazandırılacaktır. Saathane Meydanı projesi, Buğday Pazarı Caddesi, İhsaniye Caddesi, Patlıcan Pazarı Sokak, Eski Telgrafhane Sokak, Çarıkçılar Sokak, Balık Pazarı Sokağı'nı kapsamaktadır. Halihazırda Vakıflardan devraldığımız dükkanların tahliye işlemi ve yıkımları gerçekleştirilmektedir. Burada yine vakıflara ait olan ve tarihi dokunun üzerinde bulunan ve onları tahrip etmiş binalar mevcuttur. Bu kapsamda 13 adet vakıf yapısı olmak üzere toplam 14 adet yapı yıkılmıştır. Dava aşamasında olan 38 yapı olmak üzere proje sonunda yıkımı gerçekleştirilecek yapı sayısı 55'e ulaşacaktır. Toplamda 10 milyon TL'lik bir kamulaştırma yapılacak olan proje ile Saathane Meydanı Samsun'a yakışan, Samsun'u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline gelecektir. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini, kamu yararı da göz önünde bulundurularak Saathane Meydanı Samsun halkına kazandırılmış olacaktır."