Rektör Beleni: Üniversitesi Olarak Kürt Diline Önem Veriyoruz
Hakkari Üniversitesi'nin yeni öğretim yılına başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Rektör Prof.Dr.İbrahim Belenli, öğretim elamanı konusunda sıkıntı çektiklerini söyledi.
Hakkari Üniversitesi'nin yeni öğretim yılına başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. İbrahim Belenli, öğretim elamanı konusunda sıkıntı çektiklerini söyledi. Üniversite olarak Kürt diline büyük önem verdiklerini belirten Prof.Dr. Belenli, "Türkiye'de Türk, Kürt ayrımının veya başka etnik grupların ayrımını kesinlikle yapılmaması gerekir. Çünkü aynı ülkenin insanları, aynı tarihi paylaşıyor ve aynı geleceği paylaşmak zorundayız" dedi.
Hakkari Üniversitesi'nin Meslek Yüksekekokulu'nun bahçesinde düzenlenen 2011-2012 öğretim yılı açılış törenine, Hakkari Vali Yardımcısı Önder Bozkurt, Belediye Başkan vekili Abdullah Kılıç, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İbrahim Belenli, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Rektör Prof.Dr. Belenli, Hakkari Üniversitesi'nde 2 bin öğrencinin öğretim gördüğünü belirtirken, bu rakamın artırılabilmesi için öğretim elamanı kadrosunun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Belenli, "Özellikle öğretim elemanı konusunda ciddi açığımız var. Öğretim üyesi bulamadığımız için Eğitim Fakültesinde bir çok bölümümüz şu anda Çukurova Üniversitesi'nde üçüncü senelerine başlamak üzereler. Öğretim üyesi dışındaki konularda diğer üniversitelerde fazla bir farkımız yok" dedi.
Hakkari Üniversitesi olarak Kürt dili konusunda da önemli adımlar attıklarını anlatan Rektör Prof. Dr. Belenli, üniversite açıldıktan sonra yapılan Kürt Dili ve Edebiyatı ile Kürdoloji kongreleriyle bu dilin öneminin daha iyi anlaşıldığını kaydetti. Prof.Dr. Belenli, şöyle konuştu:
"Göreve başladığımızın hemen akabinde Kürt Kadını Kongresi yaptık. Kürt kelimesi resmi kurumlarda çok açıkça konuşulamıyordu. Çok çabuk unutuyoruz. Ama kelimeye en azından alışma konusunda bu kongrenin büyük katkısı oldu. Arkasından, Türkiye'de bilim camiasında bile gözünü kapatıp, 'Kürtçe diye bir dil yoktur. Böyle bir Edebiyat yoktur' şeklinde yorumlar vardı. Fakat biz bunlara da hiç bir şekilde değer vermedik. Bir insan toplumu, bir halkın gündeminde, 'Böyle bir dil var. Biz bu dili konuşuyoruz' derse, buna 'yok' demek hiç akıllıca bir iş değil. Şu an batıda Kürt kelimesi duyulduğunda çekinen insanlar varsa, belki bunlar ileride hasta olduklarında bunlara bir Kürt doktor bakacak. Bunların çocuklarını bir Kürt öğretmen eğitecek. Yani şimdiden bizim bu bağlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor ki, ülkemizi birlikte daha güçlü bir geleceğe taşıyalım. Bunun için biz 2010 yılında Kürt Dili ve Edebiyatı günlerini tanzim ettik. Dünyanın bir çok ülkesinden bu konuda çalışan bilim insanları geldiler ve burada bildiriler sundular. Bu yıl Mayıs ayında da 1'inci Kürdoloji Konferasını düzenledik. Oldukça başarılı geçti. Bu çalışma ve çabalarımız devam edecek. Bunlar normalleşmenin adımlarıdır. Türkiye'de Türk, Kürt ayrımının veya başka etnik grupların ayrımını kesinlikle yapılmaması gerekir. Çünkü aynı ülkenin insanları, aynı tarihi paylaşıyoruz ve aynı geleceği paylaşmak zorundayız. Yani biz kendi çocuklarımızı, kendi torunlarımızı birbirlerinden mahrum edemeyiz. Kökleri geçmişte olan bu millet geleceğe de birlikte güçlü dayanaklarla omuz omuza vererek çıkacak.Bunda da Üniversiteler çok önemli bir fonksiyon icra edecekler."
Yapılan konuşmaların ardından Hakkari Üniversitesi'nin 2011-2012 Öğretim yılı töreni Meslek Yüksek Okulu bahçesinde davetliler verilen kokteyle son buldu.
BD-(FE/AAA) - Hakkari