Rektör Omay D-8 Genel Sekreterini Kabul Etti
Dr. Seyyid Ali Muhammed Musavi Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay'la makamında bir araya geldi.
Mardin Artuklu Üniversitesi nin ev sahipliğinde düzenlenen ve çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı "Zorluklar ve Fırsatlar" temalı seminer için Mardin'de bulunan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dr. Seyyid Ali Muhammed Musavi Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay'la makamında bir araya geldi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erkol, Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Aydın ve Üniversitenin Kültür-Sanat Koordinatörü Deniz Aydeniz'in de hazır bulunduğu görüşmede 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da yapılan "Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi" ile resmen kurulan D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün çalışmaları ve Mardin Artuklu Üniversitesi'nin bölgeye sağladığı sosyal, ekonomik ve kültürel katkıları bütün yönleriyle ele alınarak ilave işbirliği imkânları değerlendirildi.
Mardin Artuklu Üniversitesi nin devrim niteliğindeki çalışmalarını medyadan yakın takip ettiğini belirten Seyyid Ali Muhammed Musavi farklılıkların bir arada yaşadığı bu tarihi kentin akademi camiasıyla bir arada bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
D-8'in Türkiye'nin öncülüğünde kurulan İslam Milletler Topluluğu Projesi olarak tanımlanabileceğini ifade eden Muhammed Musavi asıl amaçlarının üye ülkeler arasında kalkınmaya yönelik işbirliğini geliştirerek, ekonomik ve sosyal ilişkileri zenginleştirmek olduğunu vurguladı.
Üye ülkelerin mevcut potansiyelini ortaya çıkarmak hedefiyle organizasyon olarak; ticaretin öncelikli alanlarının başında geldiğinin altını çizen Genel Sekreter Musavi,
"D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacim grafiği her geçen yıl yükseliş kaydetmektedir. Üye ülkelerin potansiyeline bakıldığında rakamların çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. 1997 yılında sadece 15 milyar dolarlık bölge içi ticaret hacmi, geçen yıl itibariyle 148 milyar dolara ulaşmıştır.2008-2018 yılları için öngörülmüş D-8 yol haritasına göre, bölge içi ticaretin 2018'de 500 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasını hedefliyoruz. Bunun gerçekleşebilmesi için uykularımız dahi kaçıyor." ifadelerini kullandı.
Güney-Güney diyalogu çerçevesinde gelişme yolundaki ülkeler arasında oluşturulan işbirliği örneklerinden biri olan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir oluşumun, Mardin Artuklu Üniversitesinin birikimlerini yerelden evrensele taşıma gayretleriyle birçok noktada benzeştiğine işaret eden Artuklu Üniversitesi Rektörü Omay ise karşılıklı fikir teatisinde bulunmak için; "Zorluklar ve Fırsatlar" konulu seminere ev sahipliği yapmaktan ve D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dr. Seyyid Ali Muhammad Musavi'yi ağırlamaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.
"D-8 üyelerinin hepsi aynı zamanda İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi olup, yine İKÖ içinde teknolojik ve ekonomik kalkınma düzeyleri, ticari potansiyelleri ve nüfusları itibariyle önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır." sözleriyle D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün gücüne değinen Omay, Üniversite bünyesinde açılan yüksek lisans ve doktora programları hakkında açıklayıcı bilgilendirmelerde bulunarak üniversite olarak sahip oldukları bilgi ve araştırma birikimiyle her alanda fikirsel katkı sunmaya hazır olduklarını söyledi.
Ziyaret sonunda ,bölgelerinde ve küresel boyutta artan şekilde aktif roller üstlenme kararlılığı içinde bulunan D-8'in uluslararası toplumu halihazırda meşgul eden pek çok sınamaya karşı üyeleri aralarındaki eş güdüm ve işbirliğini derinleştirme isteğini tebrik eden Omay, konuğuna üzerinde Mardin Artuklu Üniversitesi logosu bulunan porselen tabak hediye etti.
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) nedir?
D-8'in kurulmasına yönelik olarak atılan ilk adımı, Türkiye'nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya,Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı" oluşturmuştur. Bu konferansın ardından gerçekleştirilen hazırlık çalışmaları mahiyetindeki üç Komisyon ve iki Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını müteakip, 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da yapılan Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile D-8 resmen kurulmuştur.D-8'in organları, "Zirve", "Konsey" ve "Komisyon" dur. "Zirve", üye ülkelerin Hükümet veya Devlet Başkanlarından oluşmakta ve iki yılda bir toplanmaktadır.