Rektör Omay'dan, Süryanilere "Mardin'e Dönün" Çağrısı
Mardin Artuklu Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Süryani Sempozyumu'nda konuşan Rektör Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, dünyadaki Süryanilerin doğdukları topraklara dönmesi, Süryani patrikliği merkezinin de Suriye'den Mardin'e taşınması...
Mardin Artuklu Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Süryani Sempozyumu'nda konuşan Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, dünyadaki Süryanilerin doğdukları topraklara dönmesi, Süryani patrikliği merkezinin de Suriye'den Mardin'e taşınması çağrısında bulundu.
Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan Uluslararası Süryani Sempozyumu başladı. Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Belçika, Hollanda, Norveç, Rusya,Gürcistan, İran, Lübnan, Hindistan, Çin ve Japonya gibi farklı ülkelerden 80'e yakın akademisyen katıldığı sempozyumun açılışına Vali Vekili Selim Palamut, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'nin ilk Süryani Milletvekili BDP'li Erol Dora, Süryanilerin Mardin- Diyarbakır Metropoliti Salibe Özmen, Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş, Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo, ABD'nin Adana Konsolosu Daria Darnel katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını 5 dilde yaptığı selamlama ile başlayan Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, sempozyumla Mezopotamya coğrafyasının bütün bileşenlerini yeni bir anlayışla değerlendirmeyi, görünür kılmayı ve yeniden canlandırmayı hedef edindiklerini söyledi. Türkiye'de bu alanda yapılmış en geniş kapsamlı ve katılımlı sempozyuma üniversite olarak ev sahipliği yapmanın memnuniyet verici olduğunu belirten Prof. Dr. Omay, şöyle dedi:
"Süryaniler, Mezopotamya topraklarının, Turabdin'in en kadim, en medeni, toplumlarından biridir. 5 bin yıllık bir geçmişe ve Hz. İsa'nın ilk müminlerinden olma şerefine sahip bir halktır. Ülkemizin tekamül safhası devam eden bu yeni cumhuriyet döneminde bu toprakların en eski mukimlerinden olan Süryanilerle ilgili bu çalışmaları yapmak bizler için bir görev bir borçtur. Bu aziz ve bilge halkla aynı şehri, aynı sofrayı paylaşmak, aynı havayı teneffüs etmek, ilimin ve irfanın hepimizin ortak mirası olduğuna inanan ben ve benim gibi düşünene her Mardinliyi, her Türkiyeliyi mutlu ediyor. Süryaniler bu köklü ve zengin geçmişleri ile insanlık tarihine ve onun muazzez bir unsuru olan İslam Medeniyetine Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasına büyük katkıları olmuş bir toplumdur."
SÜRYANİLERE DÖNÜN ÇAĞRISI
Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Süryanilere anavatanlarına geri dönme çağrısında bulundu. "Bugün burada önemli bir davetiye yapmak istiyorum" diyen Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, şu çağrıda bulundu:
"Dünyanın değişik yerlerine göç etmiş bütün Süryanilere ve diğer etnik dini kimliklere sahip hemşehrilerimize şu çağrıda bulunuyorum. Mardin'e, doğduğunuz, kendinizi ait hissettiğiniz bu topraklara geri dönün. Süryani kadim patriği kadasetli İğnatiyus Zakka 1'inci Iwas'a da şu davetimi sunuyorum. Cumhuriyetimizin ilk zamanlarında yaşanan ihmal ve hatalarımızdan dolayı Suriye'ye taşıdığınız patriklik merkezinizi tekrar Mardin'e teessus olduğu bu topraklara taşıyınız. Başımızın gözümüzün üzerinde yeri var."
Sempozyuma katılan ABD Adana Konsolosu Daria Darnell, saat 09.30'da başlayacağı belirtilen açılışın yarım saat geç başlaması üzerine solanda tek başına dakikalarda beklemek zorunda kaldı.
AA,NG(GG/ESM) - Mardin