Reyhanlı Saldırısı Belgesini Sızdıran Er İlk İfadesini Verdi: Suçsuzum (2)
Duruşmada 5 sayfalık yazılı ifade veren ve cezaevinde işkence gördüğünü ileri süren tutuklu sanık Er Utku Kalı, "Doktora çıkarıldığımda uygulanan işkenceyi açıklamama izin vermediler."
Komutan İFADE VERDİ
Duruşmada 5 sayfalık yazılı ifade veren ve cezaevinde işkence gördüğünü ileri süren tutuklu sanık Er Utku Kalı, "Doktora çıkarıldığımda uygulanan işkenceyi açıklamama izin vermediler. Jandarmalar yanımda odaya girdik. İşkenceyi doktorun kulağına fısıldadım. Cezaevinde işkence gördüm. İşkence derken illa darp gibi, ıslatmak gibi değil, sürekli çırılçıplak soyularak arandım. Ailem görüşe geldi, görüş sonrası çırılçıplak arandım. Ablam geldi, aynı şekilde arandım. Cezaevindekiler beni Reyhanlı katliamının faili sanıyordu. Can güvenliğim nedeniyle tek kişilik hücre istedim" diye konuştu. Sivildeyken çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak çalıştığını, engelli vatandaşların topluma kazandırılması için çalıştığını, ilkokul öğrencilerine ücretsiz ders verdiğini belirten Utku Kalı'nın ardından ifadesi alınan Cezaevi Karakol Komutanı Engin A. "Utku şoför olarak geldi. Rahatsızlıkları olduğu için muhabereye verdim. Ben ve bu işi bilen askerler, eğitim verdik. Olay günü evrakları bana Utku getirdi. Okuduktan sonra sildin mi dedim. Sildiğini söyledi. Bu cihazın bulunduğu odaya alay komutanı, bölük komutanı, ben, yardımcım ve 2 asker girebilir. Mesajın Reyhanlı ile ilgili olduğunu görünce idari kısım elemanını çağırıp dosyaya koydurdum. Bir gün sonra alay komutanı aradı ve dün gelen belgeleri istihbaratcılara vermemizi söyledi. Evde olduğum için nöbetçi subaya söyledim ve tutanak karşılğı 4 mesajı verdik. Yayınlanan evraklarda benim imzam yok. Ancak cihazdan iki nüsha çıkarılabilir" diyerek şöyle devam ett:
"Olayın meydana geldiği gün yanıma gelip akşama geçmek istediğini söyledi. Ben de tersledim. Utku istihbaratçılar geldikten sonra üç karakolu da arayıp oralara gidip gitmediğini soruyor. Sonra alay komutanı geldi bir gün sonra herkesle konuştu. Utku konuşmadı. Avukat olan ablasını aradığını öğrendim. Yayınlanan belgelerin üzerindeki numaranın Amasya'ya ait olması ve yazıcıda da arıza vardı. Bunu bildirmiştim ama yapılmamıştı. Bu yüzden belgenin bizden çıktığı kolaylıkla tespit edildi. Arama kararı olmadan arama yapılmadı. 2-3 gün sonra savcının izniyle arama yapıldı. Utku telefonunu beze sarıp saklamış. Kamera kayıtlarında Utku'nun sağa sola baktıktan sonra çöpün başında evrakları yaktığı görünüyor. Evrak yakılması rütbeli olmadan yapılamaz. Daha sonrada su alıp çöpe döküyor."
Duruşma diğer tanıkların dinlenmesi ile devam ediyor.