Haberler

Rhodiapolis Bin Yıllık Uykusundan İkinci Kez Uyandırıldı

Abone Ol

23 farklı ülkenin sanatçılarından oluşan Tekfen Filarmoni Orkestrası'nın Helenistik dönemin izlerini taşıyan Rhodiapolis Tiyatrosu'nda düzenlediği konser, Şef Saim Akçıl yönetiminde gerçekleştirildi.

23 farklı ülkenin sanatçılarından oluşan Tekfen Filarmoni Orkestrası'nın Helenistik dönemin izlerini taşıyan Rhodiapolis Tiyatrosu'nda düzenlediği konser, Şef Saim Akçıl yönetiminde gerçekleştirildi.

Arkeolojik kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan Helenistik döneme ait 1500 kişilik antik tiyatro, Tekfen Filarmoni ile müziğin evrensel diline yeniden ev sahipliği yaptı. Tekfen Vakfı desteğiyle, Kumluca Belediyesi, Rhodiapolis Kazı Başkanlığı ve Rhodiapolis Arkeolojik Girişim Grubu'nun ortak çabalarıyla yürütülen çalışmalara dikkat çekmek, yöre halkı ve misafirlerin maddi ve manevi desteğini sağlamak için düzenlenen konserde sahatseverler antik tiyatroya sığmadı.

Antalya'nın Kumluca İlçesi sınırları içindeki Rhodiapolis Antik Kenti, 2006 yılında resmen başlayan kazı çalışmalarının ardından ikinci kez muhteşem bir konsere ev sahipliği yaptı. Denizden yüksekliği 300 metre olan ve halen kazı çalışmalarının devam ettiği kentte geçen yıl yine Tefken Flarmoni orkestrası tarafından bir konser verilmiş ve bin yıllık uykusundan uyandırılmıştı. Konser öncesi Rhodiapolis Antik Kenti'nde 2006-2008 yılları arasında kazı ekibinde yer alan İrlandalı sanat tarihçisi ressam Mikail Muggan'ın çizimlerinden oluşan Rhodiapolis Resimleri Sergisi açıldı.

Rhadapolis Arkeoloji girişim grubu ve kazı ekibi başkanlığı tarafından bu yıl da antik Likya kentlerinde kazı yapan, kitap-makale yayınlayan, sponsor olarak katkı sağlayarak öne çıkan kişi ve kuruluşlara verilen ve antik şehrin hamisi, tarihte ilk kayıtlı sponsor Opromaos Ödülü, Arykanda kazısı kurucu başkanı Prof.Dr. Cevdet Bayburtluoğlu'na verildi.

Rahatsız olduğu için konsere gelemeyen Bayburtluoğlu'nun ödülü, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından öğrencisi Beyhan Şekerci'ye teslim edildi. Aynı ödül geçen yıl uzun süre Patara kazılarına başkanlık eden Prof.Dr. Fahri Işık'a verilmişti. Konserden önce ayrıca Tefken Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit ve

Akdeniz Üniversitesi adına Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haldun Eroğlu'na da Başkan Hüsamettin Çetinkaya tarafından bir plaket verildi.

Konser alanına saatler öncesinden gelmeye başlayan sanatseverler, kazı alanına araçla çıkılamayacağı için de zorlu bir yolculuktan geçtiler. Patika yollardan antik tiyatroya ulaşan sanatseverler, burada önce kazı alanlarını gezip fotoğraf çekme imkanı buldular. Rhodiapolis Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd.Doç. Dr. İsa Kızgut konser öncesi yaptığı açıklamada, Rhodiapolis'teki konserle 3 bin yıllık geçmişi olan antik kentin geçen yılki konserle sessizliğini bozduğunu dile getirerek, "Rhodiapolis sadece bir antik kent değil. Antik kentte yaşayan insanlar yaşam şekilleri ve dünyaya verdikleri mesajla da dikkat çekti" diye konuştu.

Tekfen Filarmoni Orkestrası Şefi Saim Akçıl ise orkestrada 23 ülkeden sanatçı bulunduğunu belirtti. Orkestradaki sanatçıların Karadeniz ve Doğu Akdeniz ve Hazar Denizi, ülkelerinden olmalarından dolayı orkestra için "Üç Denizin Sesi" ifadesini kullandıklarını anlatan Akçıl, Rhodiapolis'te ikinci etkinlik olmasından dolayı ayrıca mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Daha sonra şef Saim Akçıl idaresinde sahne alan Tekfen Filarmoni Orkestrası konserine geçildi. Konser, sanatseverlerin de sözlerine eşlik ettiği "Üsküdar'a giderken" adlı eser ile sona erdi.

Konserin ardından açıklamalarda bulunan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, bu yıl geçen yıla oranla iki kat daha fazla sanatseverin Rnodiapolis antik kentinde buluştuğunu, gelecek yıl bu sayının daha da artmasını beklediklerini söyledi. Kültür Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi tarafından devam etmekte olan kazılara, Kumluca Belediyesi olarak verdikleri desteğin devam edeceğinin altını çizen Belediye Başkanı Çetinkaya, "Sanat, çok farklı kültürden insanları bir arada toplayabiliyor. Bunun en güzel örneği aralarında 23 farlı ülkeden farklı dilleri konuşan farklı kültürleri yaşayan

sanatçıların oluşturduğu Tefken Flarmoni Orkestrasıdır. Hepsi notalarda buluşup ortaya muhteşem bir konser çıkartıyorlar" dedi.

TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI

Sahip olduğu repertuvarı ve eşlik ettiği yerel çalgılarla özel bir konuma sahip olan Tekfen Filarmoni Orkestrası, 1992 yılında şef Saim Akçıl yönetiminde, Karadeniz Oda Orkestrası adı altında kuruldu. Tekfen Filarmoni Orkestrası yıllar içinde, farklı kültür ve ülkelerden çeşitli geleneksel çalgılara ve onlar için yazılan bestelere konserlerinde yer vererek orkestralar arasında farklı bir konuma sahip oldu. Orkestra, zaman içinde gelişerek büyüdü ve Karadeniz bölgesine ilave olarak Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz ülkelerinden sanatçıları da bünyesine katarak bayrak sayısını yirmi üçe çıkardı.

TARİHÇESİ

Likçe adının "Wedrei (Wedrennehi/Wedrenni)" olduğu düşünülen kentin tarihi, kazılarla ele geçen bulgulara göre şimdilik İÖ. 8. Yüzyıla geri gidiyor.

Kent Klasik, Hellenistik, Roma ve Hıristiyanlık dönemlerinde de yaşam izleri taşıyor. İS. 11. Yüzyılda Arap akınlarının yoğun olduğu dönemlerde terk edildiği biliniyor.

2000 yılında geçirdiği büyük yangın sonrasında çok büyük bir tahribata uğramış fakat bu olay, unutulmuş kentin tekrar gündeme gelmesini sağlamıştı. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi adına ilk kez arkeolojik kazılara başlandı. Beş yıllık kazı tarihinde kentin kamu merkezi ile yapılarının açığa çıkarılması büyük oranda tamamlanmıştır. Denizden yüksekliği üçyüz metre olan sıra tepeler üzerine kurulu kentin en üst kotunda yer alan teras üzerinde İ.S 5. Yüzyıla tarihlenen bir kilise, İÖ. 2. Yüzyıla ait bir kenotaph (Anı Mezar) ile kazılarına henüz başlanmamış çeşitli mekanlar bulunuyor. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title