Risk Altındaki Çocuklar İçin 33 Maddelik Önerge Hazırlandı
Başakşehir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen ‘Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Çalıştayı’nda 33 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı.
Başakşehir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen 'Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Çalıştayı'nda 33 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirge maddelerinde, risk altındaki çocukların evlenmesinin önüne geçmek için, evlilik okulundan sertifika getirmeleri gibi öneriler bulunuyor.
Başakşehir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından Aralık ayında düzenlenen 'Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Çalıştayı' programının sonuç bildirgesi önerileri açıklandı. Akademisyenler, kamu kurum, sivil toplum, uzmanlar ve bilim adamlarının katılımıyla Retaj Royale Otel'de düzenlenen çalıştaya; İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulhakim Beki, Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman, AYBUDER Dernek Başkanı Yavuz Tufan Koçak, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Başakşehir STK platformu sözcüsü Şakir Okutan, Başakşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Zeki Ertürk, Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih Kılıçarslan katıldı.
Başakşehir ilçesinde risk altındaki çocuklara yönelik koruyucu, önleyici ve rehabilitasyon hizmetlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen çalıştay önergesinde, "Çocuk istismarı ve ihmalini önleyici madde bağımlılığından koruyucu eğitim çalışmalarına öncülük edebilecek. Çocukların risklerden korunmasına yönelik ihtiyaç sahibi ortaokul ve lise öğrencilerine burs verilmesi sağlanacak. 0-6 yaş arasındaki çocukları kapsayacak şekilde gelişimsel tarama ve ilköğretim okullarındaki öğrencilerin istismar ve ihmal durumlarının saptanması projesi yürütülecek. Çocuk ve gençlik hizmetleri kordinasyon merkezi projesi yürütülüyor ve yürütülmeye de devam edilecektir" gibi maddeler ön plana çıktı.
"KİMSE YOK MU CÜMLESİNE 'BİZ VARIZ' DİYECEĞİZ"
Çalıştayla bütün çocukların sorunlarının olduğunu göstermek istediklerini dile getiren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulhakim Beki, çalıştayda 33 maddelik bildirge hazırladıklarını söyledi. Bildirgeler ile uzunca üstünde durulması gereken konulardan oluştuğunu belirten Beki, çalıştayın yararlarını şöyle anlattı: "Benim derdimi dert edinen, benim mayın tarlalarına düşmemem için bir şeyler düşünen, taşınan birileri var. Çocuklar bunu öğrendi. Bu bizim için çok önemli. Depremlerde duyduğumuz 'Kimse yok mu' cümlesine 'biz varız' diyeceğiz' demeyi öğrettik. Çocuklarımızı erken evlendirmeyeceğiz. Nikahlarını kıymayacağız bu insanların. Risk altındaki çocuklarımıza, evlilik okulundan sertifikayı getirene kadar evlendirmeyeceğiz. 11-12 yaşında daha iyi ile kötüyü ayırt edebilecek duruma gelmemiş çocuklara evlilik gibi ağır bir mesuliyeti vermesi cinayettir. Bunları öğreteceğiz."
"ÇOCUKLARIN HEPSİ RİSK ALTINDA"
Madde bağımlılığından kurtulan 16 yaşındaki Ömer Kaan Kaş ise, arkadaş ortamında uyuşturucuya başladığını söyledi. Kaş, "Biraz heves biraz özentiyle başlıyor uyuşturucu ailemde bir sıkıntım yoktu. Okulda 7. sınıfta başladım bırakalı 2 ay oldu. Biraz sıkıntılı bir dönem geçirdim bırakırken ama şuan rahatım" şeklinde konuştu.
Ömer Kaan Kaş'ın babası Hüseyin Kaş ise, "Kendi evladınızın bu durumunu aile olarak kabul edemedik. Türkiye'de bizim gibi çok aile var ben kendimizi şanslı olarak kabul ediyoruz. Bu ailelere biran önce rehabilitasyon merkezi kurulması gerekir. Çünkü çocukların hepsi şuan risk altında" diye konuştu.
Bugünkü çalıştayın başlangıç için iyi bir girişim olabileceğini söyleyen Bağımlılık Danışmanı Yavuz Tufan Koçak ise rehabilitasyonların çok öneli olduğunu ifade ederek kaybedilecek zamanımız olmadığını belirtti. - İSTANBUL