Rize Bez Bebek Üretip, Satıyorlar
Rize'nin Çayeli ilçesinde bir araya gelen 9 girişimci kadın, kurdukları atölyede 'paçika' adını verdikleri bebek yapmaya başladı.
Rize'nin Çayeli ilçesinde bir araya gelen 9 girişimci kadın, kurdukları atölyede 'paçika' adını verdikleri bebek yapmaya başladı.Kadınlar, organik malzemeler kullanarak ürettikleri yöreye özgü motif ve desenlerle süslenen bez bebekleri internet üzerinden Türkiye'ye satıyor. Kadınların ürettiği bez bebekler ilgi görüyor.
Çayeli ilçesinde 9 girişimci kadın, Çayeli Bakır işletmeleri, Büyükdere Vadisi İskan Vakfı ve Madenli Belediyesi'nin katkılarıyla iş ve istihdam geliştirme projesine katılarak girişimcilik, satış pazarlama ve e-ticaret alanlarında eğitim aldı. Kursu başarıyla tamamlayan kadınlar, oluşturulan atölyede el emeğiyle, yüzde yüz organik malzemelerden bez bebek üretimine başladı. Yörede kız çocuklarına hitap edilen 'paçi' kelimesi ile yine yöresel şivede kullanılan konuşma eki 'ka'yı birleştirerek bebeklere 'paçika' adını veren girişimci kadınlar, isim hakkı için de patent başvurusunda bulundu. Kadınlar, ürettikleri yöreye özgü motif ve desenlerle süslenen bez bebekleri internet üzerinden Türkiye'ye satmaya başladı. Kadınların ürettiği bez bebekler yoğun sipariş alıp ilgi görüyor.
'ÇOK GÜZEL İLERLİYORUZ'
Kadın Dayanışma Derneği de kurmayı düşündüklerini anlatan Merve Karaoğlu (28) kimya mühendisliği mezunu olmasına rağmen bu grubun içerisinde yer alarak bez bebek üretimi yaptığını söyledi. Karaloğlu, Girişimcilik eğitimi sonrasında bir kadın gücü oluşturarak bu atölyeyi açtık. 5 ay önce çıktığımız bu yolda çok güzel ilerliyoruz. İlk etapta 200 bebek ürettik ve internet üzerinden satışa sunduk. Gelen taleplerle beraber ürünlerimizi artırarak modern bebeklerle birlikte sipariş bebekler yapıyoruz.100 liradan sattığımız bebeklerimiz ilgi görüyor, bizde mutlu oluyoruzö dedi.
'İSTEĞE GÖRE BEBEK HAZIRLIYORUZ'
Aldıkları girişimcilik eğitimlerini hayata geçirerek organik yöresel bebek yapmak için yola çıktıklarını anlatan Safiye Şişman da (31) Eğitimlerden sonra 'yöremizde ne eksik, ne yapabiliriz' 'diye düşünürken çocuklarımıza hem organik hem de yöresel bebek üretme fikri ortaya çıktı. Yörede kız çocuklarına söylenen paçi ve yine yöresel bir terim olan 'ka'yı kullanarak 'Paçika Bebeği' ortaya çıkardık. Organik ürünler kullanarak yaptığımız bebeğimizi keşanla, evlerde babaannelerin teyzelerin ördüğü patiklerle, çoraplarla süsleyerek satışa sunduk. Bu şekilde her kesime ulaşarak, babaannelere, ev kadınlarına da destek olduk. Yavaş yavaş hedefimize ulaşıyoruz. İnternet üzerinden satışlarımız devam ediyor. Çok güzel yorumlar alıyoruz. Organik olması, bez bebek olması, 9 girişimci kadının hazırlaması dikkat çekiyor. Şimdi yöresel bebek yanında isteğe göre de bebek hazırlıyoruz, onlar göz renginden kıyafetine kadar şeklini belirliyor, biz yapıyoruzö diye konuştu.
60 KADINDAN 9'U BİR ARAYA GELDİ
Kadınlara yönelik girişimcilik kurusu açarak öncülük eden Çayeli Bakır İşletmeleri Dış İlişkiler Süpervizörü ve Büyükdere Vadisi İskan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Yarıkan ise, istihdamı geliştirmeye yönelik özellikle beldedeki kadınlar için başlattıkları projede girişimcilik eğitimi alan 60 kadından 9'unun bir araya geldiğini söyledi. Yarıkan, Bizde kendilerine atölyenin oluşturulması ve projenin geliştirilmesinde desteklerimiz oldu. Bez bebek üzerine çalıştık, çünkü bölgede bu yönde çok fazla çalışma olmadığını gördük. Özellikle yerli ve yabancı turistleri de hedef alarak Karadeniz temalı Paçika Bebeğin üretilmesine destek verdikö ifadelerini kullandı.