Çayeli Bakır İşletmeleri Lokavt Kararı Aldı
Türkiye'nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmelerinde grev sürerken, işveren lokavt kararı aldı.
Çayeli Bakır İşletmeleri'nde lokavt kararı alındı
RİZE'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde bulunan ve Türkiye'nin en büyük bakır madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri'nde 320 işçinin başlattığı ve 9 gündür süren grevde işveren, 320'si sendikalı olmak üzere yaklaşık 500 işçi için lokavt kararı aldı. 9 Kasım Pazartesi gününden itibaren uygulanacak kararla tüm işçilerini izine çıkartan Çayeli Bakır İşletmeleri madencilik faaliyetine ara verecek.
Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ) ile Türk Maden İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenin sıfır zam önerisinin kabul edilmemesi üzerine, 320 işçi 20 Ekim tarihinde greve başladı. Çayeli Bakır İşletmeleri'nin sendika yetkilileri ile yaptığı son görüşmelerden uzlaşma çıkmayınca ÇBİ yönetimi lokavt kararı aldı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan ÇBİ Genel Müdürü Ian Anderson, Türkiye Maden İş Sendikası'yla gerçekleştirdikleri toplu iş sözleşmesi sürecinin Mayıs ayında başladığını hatırlatarak şu ifadelere yer verdi: 'Sendika ile görüşmelerimiz, her zaman olduğu gibi şeffaflık anlayışı üzerine kurulmuştur. Bu süreçte çalışanlarımız, metal madeni endüstrisinin içinde bulunduğu global piyasalardan kaynaklı zorluklar konusunda bilgilendirilmiştir. Global piyasalarda bakır madenine olan talebin azalması ve bakır fiyatlarındaki beklenmedik oranlarda düşüşün endüstrimiz üzerinde oluşturduğu baskı anlatılmıştır. Böylesi bir ortamda Çayeli Bakır İşletmeleri olarak öncelikli hedefimiz, çalışanlarımızın işlerini korumak ve hiçbir çalışanımızı işten çıkartmak zorunda kalmadan çözüm bulmak olmuştur. Ancak maalesef sendikanın beklentilerini karşılamamız mümkün olmamıştır.ö
ENDİŞE DUYUYORUZ
İşçilerin grev kararını uygulamaya koyduğunu kaydeden Anderson, 'Bu durum karşısında şirketimiz, elinde olmayan nedenlerle 9 Kasım 2015 itibariyle lokavt uygulama kararı almış bulunmaktadır. Bu karadan dolayı üzüntülerimizi ifade ediyor, madenin uzun süre kapalı kalmasından endişe duyduğumuzu belirtiyoruzö görüşlerine yer verdi.