Rize'de 300 Bin Kişinin İçme Suyu Kaynağına Taş Ocağı Tehdidi
Rize'de 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan ve hidroelekrik santrali tehlikesini atlatan Andon Vadisi, şimdi de taş ocağı tehdidi altına girdi.
Rize'de kentin büyük bölümünün içme suyu ihtiyacını karşılayan ve hidroelektrik santral yapımının yıllar süren hukuk mücadelesi ile durdurulduğu Andon Vadisi, şimdi de taş ocağı tehdidi altına girdi. Rize Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 1 günlük çalışma ile verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı ile önü açılan taş ocağı için hukuk mücadelesi başlatıldı.
Hes PROJESİ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Kent merkezi ile 10 ilçede yaşayan yaklaşık 300 bin kişinin ihtiyacını karşılayan içme suyu tesislerinin bulunduğu Andon Vadisi'ndeki Küçükçayır Köyü'nde, daha önce yapımı planlanan HES projeleri, 67 yaşındaki Kazım Delal'in açtığı ve bilirkişi ücretlerini ahırındaki ineğini satarak ve banka kredisi kullanarak ödediği davalarla durdurulmuştu.
ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ONAYLADI
Aynı bölgede özel bir firma bu kez taş ocağı açılabilmesi için, 30 Aralık 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne 130 sayfalık dosya ile başvurdu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 31 Aralık tarihinde yaptığı bir günlük mesainin ardından yılbaşı tatili sonrası ilk iş günü olan 5 Ocak tarihinde, 'Çevresel Etki Değerlendirme Gerekli Değildir' kararı vererek taş ocağının önünü açtı.
DEKAP: KARAR DÜZELTİLMELİ
İki ayrı HES için iptal kararı verilen, bir diğer HES ve taş ocağı için de açılan iptal davaları devam eden bölgede, taş ocağı yapımına onay verilmesi üzerine, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) öncülüğünde harekete geçildi. Kararın iptali için hukuk mücadelesi için adım atıldı. Bölgedeki projeler için hukuk, yasa ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde kararlar verildiğini kaydeden DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, kararın bir an önce düzeltilmesi çağrısında bulundu ve şunları söyledi:
"Bu bölge sadece içme suyu varlıklarıyla değil, endemik türleriyle, fauna ve florasıyla korunması gereken, ülkemizin ve insanlığın ortak değerlerindendir. Yargı kararlarında, 'Havza planlaması yapılmadan herhangi bir proje için işlem tesis edilmemesi' belirtilmiş. Doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verecek olan ve başlı başına bir katliam olan taş ocağı projesi maalesef devlet eliyle yapılmaktadır. Yüz yıllardır üreterek var ettiğimiz doğal yaşam alanlarımızı, suyumuzu, toprağımızı, havamızı koruyup kollamaya devam edeceğiz."