Haberler

Rize - Kaçak Malzeme Alımı Köprüyü Yıktı İddiası Rize'de Köprü Çöktü, Biri Ağır 3 Kişi Yaralandı Haberine Ek

Abone Ol

Rize'de Güneysu Karayolu Üzerinde Bulunan Pekmezli Köprüsünün Dün Gece Aşırı Yağış Sonrasında Yıkımına Dere Yatağından Kaçak Malzeme Alınmasının Yol Açtığı İddia Edildi. Pekmezli Köyü Eski Muhtarı Olan İl Genel Meclisi Üyesi Emin Kanbur, Muhtarlığı Döneminde Konuyla İlgili Uyarıda Bulunduğunu Belirterek, "ancak Dere Yatağından Kaçak Malzeme Alımı Sürdürüldü. Ayaklar Yine Açığa Çıktı. Köprünün Yıkılacağı Belliydi" Dedi. İl Özel İdaresi İse Köprünün Çökme Nedeni ile İlgili İnceleme Başlattı.

Rize'de Güneysu karayolu üzerinde bulunan Pekmezli köprüsünün dün gece aşırı yağış sonrasında yıkımına dere yatağından kaçak malzeme alınmasının yol açtığı iddia edildi. Pekmezli köyü eski muhtarı olan İl Genel Meclisi üyesi Emin Kanbur, muhtarlığı döneminde konuyla ilgili uyarıda bulunduğunu belirterek, "Ancak dere yatağından kaçak malzeme alımı sürdürüldü. Ayaklar yine açığa çıktı. Köprünün yıkılacağı belliydi" dedi. İl Özel İdaresi ise köprünün çökme nedeni ile ilgili inceleme başlattı.

1'i ağır 3 kişi yaralandı

Olay dün gece saat 19.15 sıralarında meydana geldi. Yoğun sağanak yağışın ardından Güneysu Deresi'nin debisi yükselince Rize-Güneysu arasında bulunan Pekmezli Köprüsü'nün ayakları zarar gördü ve köprü aniden çöktü. Bu sırada köprüden geçmekte olan Barış Hut yönetimindeki 34 UM 3952 plakalı otomobil, köprü üzerinde adeta asılı kaldı. Sürücü Hut, araçtan kendi imkanlarıyla çıkarak kurtulmayı başardı. Bu sırada, yaşananları merak ederek çöken köprünün üzerine çıkan Murat Yılmaz, Ahmet ve Mehmet Köse ise, aniden meydana gelen ikinci bir çökme sonucu dereye düştü. Çevreden yetişenlerce kurtarılanlardan Murat Yılmaz, Rize Üniversitesi (RÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından Trabzon KTÜ Tıp Fakültesi'ne sevk edildi. Hafif yaralanan diğer iki kişi ise Rize'deki hastanelerde tedavi altına alındı. Köprünün yıkılması sonrasında Güneysu -Rize karayolu farklı bir güzergahtan ulaşıma açıldı.

"Köprünün yıkılacağı belliydi !"

Bu arada, 1975 yılında İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan 70 metre uzunluğundaki köprünün yıkımına dere yatağından kaçak malzeme alımının yol açtığı iddia edildi. 1998 yılında Pekmezli köyü Muhtarlığı yapan İl Genel Meclis üyesi Emin Kanbur, o yıllarda dere yatağından ruhsatsız kaçak olarak malzeme alımı yapıldığını belirterek, "Dere yatağından malzeme alınınca köprü ayakları açığa çıkarıldı. Bu konuda uyarıda bulunduk. O dönemde köprü ayaklarının çevresi malzeme ile dolduruldu. Ancak ilerleyen yıllarda dere yatağından kaçak malzeme alımı sürdürüldü. Ayakları yine açığa çıktı. Aşırı yağışlar sonrası Güneysu deresi taşınca da köprü yıkıldı. Köprünün yıkılacağı belliydi. Kaçak malzeme alımı vadideki diğer köprüleri de tehdit ediyor. Yasa gereği köprünün ön tarafından 1, arka tarafından ise 750 metre mesafeden malzeme alımı yapılamaz. Ancak bu mesafeye dikkat edilmedi. Köprü bu hale geldi. İl Özel İdaresinin ruhsatlı olan malzeme alımlarını da iptal ederek yeniden bir düzenleme yapması gerekiyor. Ruhsatlı malzeme alımlarında da yine alan dışına çıkılabiliyor. Yeni düzenleme ile köprülerin malzeme alımı sonucu tehdit altında kalması önlenmeli" dedi.

Köprünün yıkılma nedeni araştırılıyor

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sultan Yılmaz ise, köprüyü korumak için yapılan bentlerin dere taşkını sonucu zarar görmesi nedeniyle köprü ayaklarında hasar meydana geldiğini söyledi. Yılmaz, köprünün çökme nedeninin araştırıldığını belirterek,"Yapacağımız incelemenin ardından köprünün çökme nedenini belirleyeceğiz. Ayrıca il genelinde bu durumda çökme tehlikesi olabilecek köprülerin durumunu da inceleyeceğiz" diye konuştu.

Bu arada dün etkili olan yağış sonrası bazı köy yolları ile tarım arazilerinde de hasar oluştuğu belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title