Rize-Yeşil Yol Karşıtı 11 Kişi Beraat Etti
Karadeniz Bölgesi'nde, 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi kapsamında Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavron ve Samistal Yaylaları arasındaki 8 kilometrelik bağlantı yoluna karşı çıkan 24 kişi hakkında, 'iş ve çalışma hürriyetini...
Karadeniz Bölgesi'nde, 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi kapsamında Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavron ve Samistal Yaylaları arasındaki 8 kilometrelik bağlantı yoluna karşı çıkan 24 kişi hakkında, 'iş ve çalışma hürriyetini engel' suçlamasıyla açılan 2 ayrı davada, 11 kişi hakkında beraat kararı verildi. Bu arada, Yeşil Yol'un tartışmalı güzergahı da büyük oranda tamamlandı. Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavron ve Samistal Yaylaları arasında Yeşil Yol Projesi kapsamında yapımı süren 8 kilometrelik bağlantı yoluna karşı çıkan yayla sakinleri, 9 Eylül 2015 tarihinde Yukarı Kavron Yaylası'nda tepkilerini dile getirerek iş makinelerini durdurmaya çalışmış, jandarmanın müdahale ettiği 13 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. Yaylada 10 Ekim 2016 tarihinde yeniden başlayan Yeşil Yol çalışmalarına karşı çıkan 11 kişilik grup da jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Yeşil Yol tepkisi nedeniyle gözaltına alınan 24 kişi hakkında, 'İş ve çalışma hürriyetini ihlal' suçlamasıyla Pazar Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2 ayrı dava açıldı.
'ÇEVREYİ KORUMAK HERKESİN GÖREVİ'
Davaların görülen 4'üncü duruşmasında 11 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tanık olarak dinlenen bölgede görevli Jandarma Astsubay Çavuş, A.B., Yeşil Yol'da çalışan iş makinesi operatörlerine çalışma izin belgesi soran vatandaşların her hangi bir suç işleme kasıtları olmadığını belirtti. Sanık avukatı İbrahim Demirci de çevreyi korumanın herkesin görevi olduğunu belirterek müvekkillerinin mera alanlarını korumaya çalıştığını ve herhangi bir suç işlemediklerini, üzerlerine atılı suçtan beraatlarını istedi. Mahkeme heyeti, 11 kişi hakkında üzerlerine atılı suçu işlemedikleri kanaatine vardı, beraat kararı verdi.
13 kişinin yargılandığı 2'inci Yeşil Yol davası ise 8 Mayıs tarihine ertelendi.
AVUKAT DAĞLARA KARŞI KATLİAM YAPILIYOR
Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan avukat İbrahim Demirci vatandaşların anayasadan kaynaklanan kendi yayla ve meralarını koruma hakkını savunduğunu belirtti. Yeşil Yol'da tartışmalı güzergahın sona geldiğini ifade eden Demirci, 'Yaylada 9 metre genişliğinde yol yapılıyor. Yol neredeyse bağlanmak üzere.Dağlara karşı büyük bir katliam yapılıyor. Doğayı, merayı seven yurttaşlar olarak yol çalışmasına hukuksal ve meşru eylemlerle karşı çıkmayı sürdürüyoruzö dedi.
YOL BAĞLANTISINDA SONA YAKLAŞILDI
Yeşil Yol Projesi'nde yaylacıların doğal yapının bozulacağı endişesiyle karşı çıktığı Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavron ve Samistal yaylaları arasındaki 8 kilometrelik bağlantı yolunda sona yaklaşıldı. İş makinelerinin kış şartları nedeniyle çalışmaya ara verdiği bölgede Mayıs ayından itibaren yeniden çalışma başlayacağı ve tartışmalı güzergahın birbirine bağlanacağı öğrenildi.
YEŞİL YOL PROJESİ
Yeşil Yol, Samsun'dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin'in yaylaları ve turizm merkezlerini üst koddan birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluğunda turizm yolu olarak planlandı. 7 metre genişliğinde gidiş- geliş tek şerit olarak planlanan yolun zemini taş parke döşemeli olacak. Bu yolla birlikte 40 noktada oteller, restoranlar ve kayak tesislerinden oluşan turizm merkezleri oluşturulacak. Yeşil Yol çalışmasının bu yılın sonunda tamamlanması planlanıyor.
Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde Yeşil Yol Projesi kapsamında yapılan Yukarı Kavron ve Samistal Yaylaları arasındaki bağlantı yoluna karşı çıkan çevreciler uzun süre tepkilerini getirmiş, eylemlerde bulunmuştu. Yeşil Yol projesine karşı mücadelenin simgesi haline gelen Havva Ana lakaplı Rabia Özcan da projeye karşı sürdürülen tepkilerde ön saflarda yer almıştı.