Haberler

Rizeli Ali Rıza Dede "Telesansör"Den Vazgeçmiyor

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Telesansörün görüntüsü Telesansör sahibi Ali Rıza Yılmaz ile röportaj Yılmaz ve ailesinin "Telesansör" kullanımı Yılmaz'ın yeğeni Faruk Altunkaynak röportaj Yılmaz'ın eşi Harbiye Yıldız ise röportaj Rizeli Ali Rıza dede "telesansör"den vazgeçmiyor Kalkandere ilçesinde 83 yaşındaki Ali Rıza Yılmaz, ana yola 120 metre mesafedeki arazisine ev yapmak için kurduğu ve "telesansör" adını verdiği raylı sistem ile hem yükünü taşıyor hem de ulaşımda zamandan tasarruf sağlıyor Yılmaz: "15 bin lira harcadım ama hiç gözümde değil. Evde yatalak hastam var, onu bile bazen bununla taşıyorum.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Telesansörün görüntüsü

Telesansör sahibi Ali Rıza Yılmaz ile röportaj

Yılmaz ve ailesinin "Telesansör" kullanımı

Yılmaz'ın yeğeni Faruk Altunkaynak röportaj

Yılmaz'ın eşi Harbiye Yıldız ise röportaj Rizeli Ali Rıza dede "telesansör"den vazgeçmiyor

Kalkandere ilçesinde 83 yaşındaki Ali Rıza Yılmaz, ana yola 120 metre mesafedeki arazisine ev yapmak için kurduğu ve "telesansör" adını verdiği raylı sistem ile hem yükünü taşıyor hem de ulaşımda zamandan tasarruf sağlıyor

Yılmaz:

"15 bin lira harcadım ama hiç gözümde değil. Evde yatalak hastam var, onu bile bazen bununla taşıyorum. 'Telesansör'ü çok amaçlı kullanıyorum"

SALİH YILDIRIM - Rizeli Ali Rıza Yılmaz, Doğu Karadeniz'de yük taşımada kullanılan teleferik ile yüksek binalardaki asansörlerden esinlenerek yaptırdığı ve "telesansör" adını verdiği 120 metrelik raylı sistemi hem yükünü taşımada hem de ulaşımda kullanıyor.

Kalkandere ilçesine bağlı Hüseyin Hoca köyündeki yamaçtaki arazisine yaklaşık 15 yıl önce ev inşa ettirmeyi düşünen 83 yaşındaki Yılmaz, ana yoldan arazisine yol yapmak için akraba ve komşularından izin istedi.

Yılmaz, olumsuz yanıt alması üzerine evi ile ana yol arasındaki yaklaşık 120 metrelik dik güzergaha 15 bin lira harcayarak raylı sistem kurdu.

Sistem üzerindeki üstü açık yük vagonu ile evinin inşası için malzeme taşıyan Yılmaz, "telesansör" adını verdiği ve elektrik ile çalışan sistemi, üzerinde taşıdığı uzaktan kumandanın yardımıyla hareket ettiriyor.

Süreç içinde evinin güzergahına yol yapılan Yılmaz, buna rağmen iptal etmediği sistemi hem yük taşımada hem de ana yola ulaşımda kullanmayı sürdürüyor.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıl önce ev yapmaya karar verdiği arazisine yol olmadığını, akraba ve komşularından bunun için izin alamayınca raylı sistem kurmaya karar verdiğini anlattı.

Sisteme, hem teleferik hem de asansör görevi gördüğü için "telesansör" adını verdiğini belirten Yılmaz, "Önceden başka bir kişinin elle hareket ettirmesiyle eve inip çıkabiliyorduk. Bunun çözümünü de uzaktan kumandayla bulduk. Elime uzaktan kumandamı alıyorum. Eşimle vagona biniyorum. Gidiyorum camiye, namazımı kılıyorum. Sonra biniyorum ve rahatlıkla evime dönüyorum." diye konuştu.

Yılmaz, sistem sayesinde hem çayını rahatlıkla taşıdığını hem de ulaşımını kolaylıkla sağladığını dile getirerek, yazın komşularının da çay ve gübre taşımada "telesansör"ü kullandığını ifade etti.

Sistemdeki halatın 7 tona yakın yük çekebileceğini savunan Yılmaz, en fazla 2 ton yük taşıdıklarını söyledi.

Yılmaz, sistemin güvenli olduğunu kaydederek, "Bu sistemin arıza vermesi veya halatın kopması ihtimali binde bir." ifadesini kullandı.

Elektrik kesildiğinde vagon yolda kalsa bile kilit sistemi sayesinde kaymadığını belirten Yılmaz, "Bunu yapmak için 15 bin lira harcadım ama hiç gözümde değil. Evimi yapmak için başka çarem yoktu. Yaz, kış burada duruyorum. Evde yatalak hastam var, onu bile bazen bununla taşıyorum. 'Telesansör'ü çok amaçlı kullanıyorum." dedi.

"Herkes bunu merak ediyor"

Yılmaz'ın eşi Harbiye Yılmaz ise telesansör sayesinde çaylarını, yüklerini taşıdıklarını anlattı.

Sistemin çok rahat olduğuna işaret eden Yılmaz, "Herkes bunu merak ediyor ve çok soran oluyor. Korkup korkmadığımızı sorduklarında elektrikle çalıştığını ve çok güvenli olduğunu söyleyince şaşırıyorlar." diye konuştu.

Yılmaz'ın yeğeni Faruk Altunkaynak da dayısının evinin tüm eşyasını, çocuk çocuğunu yıllarca bu sistem sayesinde rahatlıkla taşıdığını ifade ederek, "Biz geldiğimiz zaman aşağıdan seslenirdik. Vagonu yollardı, binerdik ve eve gelirdik. Bu olmasaydı dayım ne evini yapabilirdi ne de burada yaşayabilirdi. Onun için bir araba veya yoldan daha değerlidir bu. Telesansör, dayımın hayatını çok kolaylaştırdı." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Ali Rıza Yılmaz Doğu Karadeniz Kalkandere Harbiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title