Haberler

Robocanlar" Ahır Yangınları İçin Sensör Geliştirdi

Abone Ol

Yalova Merkez İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören bir grup öğrenci tarafından geliştirilen "Onlar da Yanmasın" projesiyle ahır ve çiftliklerde çıkan yangınlardan hayvanlar kurtulabilecek.

Yalova Merkez İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören bir grup öğrenci tarafından geliştirilen "Onlar da Yanmasın" projesiyle ahır ve çiftliklerde çıkan yangınlardan hayvanlar kurtulabilecek.

Öğrenciler Ahmet Yavuz Hiçdurmaz, Taha Tağrikulu, Eren Kulaber, Ensar Durmuş, Miray Şanver, Rümeysa Koç ve Azra Usta'dan oluşan "Robocanlar" takımının, ahır ve çiftliklerde çıkan olası bir yangında duman sensörünün hayvanların kelepçe mekanizmaları ile kapıyı açmasını sağlayan sisteme ilişkin projesi 18-19 Şubat'ta gerçekleştirilen First Lego League (FLL) Bursa Bölge Turnuvası'nda 30 takım arasından "Robot Tasarım Ödülü"nü kazanmayı başardı.

Böylece "Robocanlar" takımı İzmir'de yapılan Ulusal Turnuva'ya katılmaya hak kazandı. 4-5 Mart'ta düzenlenen turnuvada "Robocanlar", 3'ü devlet diğerleri özel okullardan 47 takım arasında 23. oldu.

Teknoloji tasarım öğretmeni ve takım koçu Emine Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hayvanlar yaşam ortaklarımız" temasından yola çıkan öğrencilerin, kapalı alanlarda beslenen hayvanların olası bir yangında karşılaşabilecekleri duruma çözüm aradıklarını, "Robocanlar" adını verdikleri takımın bu kapsamda proje hazırladığını bildirdi.

Baş, "Öğrencilerimiz, 'hayvanların barındığı yerlerde bir yangın olduğunda durum ne olur' diye araştırdıklarında bununla ilgili ahırlarda bir önlemin alınmadığını gördüler. Dolayısıyla olası bir yangında ahırdaki hayvanların etkileneceği ve mal sahiplerinin de ciddi şekilde ekonomik kayba uğrayacağını fark ettiler, bunun için de çözüm arayışına girdiler." dedi.

"Hayvanlar ortamı kısa sürede terk edecektir"

Olası bir yangında, geliştirilen proje sayesinde hayvanların kısa sürede barındıkları ortamı terk edebileceğine dikkati çeken Baş, şöyle konuştu:

"Hayvanların barındıkları yerlere yerleştirilecek bir sensörle yangın hemen algılanacak, bağlı olanların bağlarını serbest bırakıp, kapılara bağlı motorları çalıştıracak ve tehlikeden kaçma içgüdüsünde olan hayvanların kaçışına izin verecektir. Böylece yanmadan kurtulacaklar. Çiftliklerde yapılar daha çok tahta ve ahşaptan oluşuyor. Hayvanlar, ortamdaki samanların da çabuk alev almasıyla yıkılan ve yanan yapı altında kalarak telef oluyorlar. Aynı zamanda sistemin sesli bir alarmı var. Bu rahatsızlıkla da hayvanların ortamı kısa sürede terk etmesine yol açacak."

-"Sistem çok maliyetli bir sistem değil"

Projenin maliyetli olmadığını dile getiren Baş, ahırlardaki hayvanların maddi değerleri veya çiftliğin kurulması için harcanan para göz önüne alındığında sistemin fazla pahalı olmadığını, bin ila 2 bin lira arasında bir maliyetle sistemin rahatlıkla kurulabildiğini ifade etti.

Sistemin hem küçük hem de büyük ölçekli işletmeler için de çok büyük bir maliyet getirmediğini vurgulayan Baş, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri aracılığıyla hayvan besleyenlere bir teşvik sunularak veya şart koşularak bu sistemin kurulması sağlanabilir." yorumunu yaptı.

Öğrencilerden Rümeysa Koç ise böyle bir çalışmayı yapmalarında Adana'da yaşanan yurt yangının etkili olduğunu anlattı.

Okullarının da köyde olması dolayısıyla projeyle ilgili ön çalışmayı çok iyi yaptıklarını aktaran Koç, şöyle konuştu:

"Projemizin ismi 'Onlar da Yanmasın.' Bu projeyi bulmak için okulumuzun bulunduğu köydeki vatandaşlarla bir anket yaptık. Anketi yaptığımız zaman yangınla ilgili hiçbir önlemin alınmadığını gördük. Adana'daki kız yurdunda çıkan yangın da bize aynı yangının hayvan beslenen yerlerde de çıkabileceğini gösterdi. Biz de projemizde hem hayvanların yaşamlarını güzel bir şekilde sürdürmelerini hem de sahiplerinin ekonomik kayba uğramamalarını sağlayacak bir çalışma yaptık. 7 arkadaşımla maketi yapmaya başladık."

Ahmet Yavuz Hiçdurmaz da proje maketinde bir çiftlik bulunduğunu dile getirerek, "İçinde iki ahır ve bir ev bulunuyor. Ahırın biri büyükbaş diğeri de küçükbaş hayvanlara ait. Büyükbaş hayvanlar ahırlarda bağlı oluyor. Bağlı hayvanlar yangın sırasında duman sensörünün mekanizmayı harekete geçirmesi ile bağlı oldukları direkler yukarı kalkarak bağları boşta kalıp kaçıyorlar. Küçükbaş hayvanların ahırlarında ise duman sensörünün mekanizmayı çalıştırması ile kapılar otomatik açılarak kaçmaları sağlanıyor" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Yalova Merkez Ahmet Yavuz Lego Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title