Robogait' Cihazıyla Felçli Hastalara Tedavi
Türk bilim adamları tarafından üretilen ve felçli hastaların rehabilitasyon sürecini hızlandıran Robogait cihazı, 10 ayda 150 hastaya umut oldu.
Türk bilim adamları tarafından üretilen ve felçli hastaların rehabilitasyon sürecini hızlandıran Robogait cihazı, 10 ayda 150 hastaya umut oldu.
ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş. şirketlerinden Bama Teknoloji'nin 2010 yılında TÜBİTAK'ın da desteğiyle ürettiği 'Robogait Rehabilitasyon Cihazı', Alanya Devlet Hastanesi'nde 10 ayda felç, omurilik, beyin hasarı, nörolojik ve ortopedik rahatsızlıklardan dolayı yürüyemeyen 150 hastanın tedavisine katkı sağladı.
Patika Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği, çeşitli etkinliklerden elde edilen gelir ve Alanya Belediyesi'nin katkılarıyla satın aldığı 'Robogait' cihazını 10 Nisan 2013'te Alanya Devlet Hastanesi'ne bağışladı. Bu tarihten itibaren hizmete giren cihaz, hastaların kas, kemik ve eklemlerinden beyine sürekli besleme sağlayarak hastaların tedavi sürecini hızlandırdı. Cihaz yardımıyla yapılan yürüyüş hareketi, simüle edilerek hastalara önlerindeki ekrandan izlettiriliyor.
TÜRKİYE'DE İLK İLÇE ALANYA
Patika Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği Başkanı Levent Benal, 'robogait' cihazının yürüme engelli çocuk ve yaşlıların tedavisinde son derece etkin bir yöntem olduğunu belirtti. Tamamen Türk mühendislerin katkılarıyla yapılan cihazı 2013 yılında Alanya Belediyesi'nin katkılarıyla hastaneye kazandırdıklarını vurgulayan Benal, "Hastalarımızın birçoğu destekleyici tedavi olarak bu cihazdan faydalanıyor" dedi.
GÜNDE 8 HASTA TEDAVİ EDİLİYOR
Alanya Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde, cihazın çok yoğun bir şekilde kullanıldığını dile getiren Benal, "Cihazla günde 8 hasta tedavi görebiliyor. Şu anda 150 hastanın tedavisi sürüyor. Hastalarımızın tedavi sürecine büyük katkı sağladı" diye konuştu.
TEDAVİ İÇİN ANTALYA ŞARTI
Tedavi amacıyla kendilerine başvuran hastaları önce Antalya'ya gönderdiklerini anlatan Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. İsmail Başaran ise "Tedavi öncesi fizik tedavi uzmanlarımız hastaları kontrol ediyor. Bu tedaviden yarar göreceğine karar verilen hastaları, 3'üncü basamak hastane dediğimiz Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ya da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gönderiyoruz. Oradan bu tedavinin gerekli olduğuna dair onay almaları gerekiyor. Tedaviye bu aşamadan sonra başlanıyor" dedi.
TEK BAŞINA TEDAVİ YÖNTEMİ DEĞİL
Halk arasında 'robogait' ile tedavi yönteminin zaman zaman yanlış anlaşıldığına dikkati çeken Opr. Dr. Başaran şöyle dedi:
"İnsanlarda, hasta bu cihaza girince kalkıp yürüyecek diye bir algı var. Bu cihaz rehabilitasyonun bir parçası. Özellikle beynin sağ tarafından felç geçirmiş hastalarımızın, eğer beynin sol kısmı sağlam ise yeniden konuşabilmesi ve yürüyebilmesi teorik olarak mümkündür. Dolayısıyla genç yaşta felç geçirmiş hastalarımız bu cihazın faydasını görüyor. Ancak omuriliği kopan ve hiç hareket edemeyecek derecedeki hastalarımıza bu cihazın katkısı olmuyor."
Dünyada sadece İsviçre, Türkiye ve İsrail'de üretilen ve Türkiye'de 8 adet bulunan robogait cihazının, Türk firmaları tarafından AR-GE ve yapım aşaması 3 yıl sürdü. Robogait cihazından İstanbul'da 3, Ankara, Alanya, Nevşehir, Samsun ve Kocaeli'de ise 1'er adet bulunuyor. - Antalya