Haberler

Robot Kol Sayesinde İş Kazalarındaki Ölümler En Aza İnecek

Abone Ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen “Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı” Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. Üç gün sürecek proje pazarında öğrenciler öğretim yılı içinde geliştirdikleri projeleri sergilerken, özellikle iş kazalarındaki ölüm oranlarını en aza indirecek uzaktan kontrollü robot kol dikkat çekti. Proje pazarında radyo frekans kontrollü yangın söndürme hava aracı da dikkat çeken projeler arasında yer aldı. Etkinlikte bir firmaya ait robotta mini bir gösteri yaptı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, bu yıl 12.'si düzenlenen proje pazarında çok başarılı projelerin yer aldığını söyledi. Baykal "Bu yıl 12.'sini düzenleyeceğimiz proje pazarı etkinliği geçmiş yıllardan farklı olarak bir nitelik kazanmış ve başvuran proje sayısı ve sergilenmeye değer bulunan proje sayısı itibariyle hatırı sayılık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Bu büyüklükte bir proje pazarı etkinliği içerisinde planlanan bilhassa yatırımcılarla projelerin buluşturulması, proje sahiplerine fon kaynaklarının tanıtılması, girişimcilik ve iş geliştirme konularında bilgi verilmesi etkinliğe zenginlik kazandıracaktır" dedi.

Konuşmaların ardından öğrencilerin projelerinin yer aldığı stant gezildi. Burada yer alan "Temassız uzaktan kontrollü robot kol" dikkat çekerken robotun özellikle iş kazalarında ölüm tehlikelerini en aza indireceği belirtildi.

Proje Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Hilal Turhan, Ezgi Aslane ve Özgür Çebi tarafından hazırlanırken, danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Adnan Cora yaptı.

Proje hakkında bilgi veren Özgür Çebi, robot kolun iş kazalarındaki ölüm risklerini en aza indireceğini ifade ederek "Proje 'Leap Motion' cihazı kullanılarak kimyasallarla çalışan veya kimyasal ürünlere maruz kalınan tehlikeli ortamlarda hassas işlerde kullanılmak ve yüksek sıcaklıkta çalışan fırınlara ürün yerleştirmek amaçlı uzaktan kontrol edilen, daha net ve doğru sonuçlar elde edebilen, tehlikeli durumları ortadan kaldıracak robot koludur. Amaç tüm alanlarda herkese fayda sağlayıp her alanda bir robotik kol yapmaktadır. Yapılacak bu projeyle ülke teknolojisine önemli katkı sağlayacaktır. Kullanılacak cihazın hassas hareketleri algılayabilmesi, ileride yazılacak daha kapsamlı yazılımla robotik kolun sağlık alanında kullanılması sağlanabilir. Yapılacak projeyle iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı fazla olan ülkemizde çalışma alanlarındaki tehlikeyi en aza indirmeyi hedeflemektedir. Projemiz el hareketlerini algılamak için kullanılabilecek daha hassas bir cihaz ve projede kullanılan yazılımın güncellenmesiyle birlikte daha fazla hassasiyet gereken sağlık alanlarında kullanılabilir hale gelebilecektir. Temassız uzaktan kontrollü robot kol projemizde Leap Motion tarafından algılanan 3 boyutlu el ve kol hareketleri sırasında el ve kolun konumuna göre elde edilen veriler cihazın ara xyz koordinatları şeklinde sayısal koordinat değerleri olarak aktarılmaktadır" dedi.

Orman yangınlarını hava aracı anında ihbar edecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinden Süleyman Keleş ve danışman Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Çakır tarafından geliştirilen Radyo frekans kontrollü yangın söndürme hava aracı da proje pazarında ilgi çeken projeler arasında yer aldı. Proje hakkında bilgi veren Keleş, " Radyo frekans kontrollü yangın söndürme hava aracı projemiz önemli bir hizmeti yerine getirecek. Ülkemiz bitki örtüsü, arazi şekli, iklim durumu, vatandaşların eğitimsiz olması ve hatalı arazi planlaması sebebiyle orman yangınları açısından büyük risk altındadır. Orman Genel Müdürlüğü istatistik verileri doğrultusunda 1937 yılından bu yana 70 bine yakın orman yangını çıkmış ve maalesef 16 milyon dönümlük orman alanı zarar görmüştür. Ülkemizde her yıl ortalama bin 28 orman yangını çıkmakta ve 239 bin 240 dönüm ormanlık alan yanmaktadır. Bu proje ile kablosuz olarak kontrol edilebilen bir hava aracı ile ormanlar gözlenecek, yangın durumunda gerekli ihbarda bulunacak ve henüz başlangıç aşamasındaki yangına kısmen müdahale edilecektir" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Süleyman Baykal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title